valorile familiei

Aspectele economice ale sexului

de TAMARA RAJAKARIAR, Mercator.net

V-ați întrebat vreodată de ce bărbații par să facă mai puțin efort în căutarea femeilor, de ce există mai multe despărțiri și parteneri înainte de căsătorie și de ce căsătoriile au loc mai târziu și sunt mai rare? Este vorba despre aspectele economice ale sexului – cererea, oferta și costul. Oh, și impactul inventarii pilulei contraceptive.

Acest clip deosebit, oferit de Institutul Austin pentru Studiul Familiei și Cultură reușește destul de bine să explice faptul că femeile decid în relațiile consensuale, dar nu sunt întotdeauna conștiente de acest lucru.
Vizionați-l sau citiți mai jos unde am defalcat principalele puncte. Pun pariu că n-ați considerat sexul și din această perspectivă !

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Sexul este un schimb

La început, pare un schimb egal între bărbați și femei: acces intim la corpul celuilalt.

Dar nu este un schimb egal, din cauza diferitelor utilizări. Bărbații au tendința de a face sex din plăcere, nu neapărat din dragoste. Pentru femei, înseamnă a dărui și a primi dragoste, a consolida angajamentul, a se afirma și a se îndrepta spre o siguranță în cadrul relației (de exemplu, căsătoria).

Cât îi costă sexul pe bărbați?

Undeva între câteva băuturi și complimente și o lună sau două de întâlniri sau un angajament pentru toată viața. Cele mai multe femei ar cere destul de puțin.
Deci, de ce femeile nu cer o „taxă” mai mare pentru sex? Deoarece „prețul de piață” al sexului nu mai aparține deloc femeilor și nici nu mai e o chestiune privată; bărbați și femei se orientează în funcție de așteptările societății.
În esență, astăzi oamenii pot obține sex la un preț foarte mic.

De ce a piața sexului s-a schimbat față de cum era înainte?

Unul dintre principalele motive – pilula contraceptivă.

Pilula însemnă că se poate face sex fără posibilitatea de a rămâne însărcinată – acest lucru a redus „costul” sexului.

Înainte, sexul era orientat sau avea loc după un angajament serios. În zilele noastre nu mai este o condiție necesară, deoarece este puțin probabil să se ajungă la un rezultat pe termen lung ,de exemplu un copil.
Pilula a schimbat modul formării unui cuplu: a face sex și a te gândi la căsătorie au devenit două lucruri foarte diferite.

Acest lucru a schimbat modul de a se cupla: au rămas bărbați și femei care caută lucruri foarte diferite. Femeile încă doresc căsătorie, bărbații tind mai mult spre relații sexuale pe termen scurt.

Pe termen scurt, femeile dețin puterea și au puterea de a oferi sex unei mari părți de bărbați care caută acest lucru (ocazional). Dar, pe termen lung, bărbații au puterea: fertilitatea lor se menține mai mult și pot găsi de făcut sex cu ușurință, astfel încât nu sunt presați de timp să-și formeze o familie sau să se implice într-o relație. Nu că le e frică să se implice, doar că nu prea sunt motivați să o facă.

Cum ar putea ridica femeile prețul sexului pe piață din nou?

După părerea economiștilor, modul cel mai logic este ca femeile să colaboreze între ele. Această solidaritate a fost mai evidențiată în trecut: acum, femeile sunt în competiție unele cu altele.

Acest preț ridicat al sexului ar conduce la „eforturi de atracție mai impresionante, la investiții mai importante din partea bărbaților, la relații mai lungi, la mai puțini parteneri premaritali, la conviețuiri mai scurte și la mai multe căsătorii.”

Bărbații au tendința de a se comporta bine sau rău în funcție de ceea ce femeile din viața lor le permit: astfel, puterea femeii ar consta în a ști ceea ce vrea și în a semnala acest lucru în mod clar într-o relație.

Sunt bărbații sau femeile favorizate de prețul actual al sexului?

Astăzi, economia sexului favorizează clar ceea ce vor bărbații, chiar dacă aceștia oferă astăzi în schimb mai puțin decât ofereau în trecut.

Femeile, dacă s-ar uni, ar putea schimba acest lucru, dar aceasta nu pare pe cale să se întâmple.

Traducere: Dacia Velicu

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button