miracolul vieţii

Așa arată iertarea

rwanda

de Tamara Rajakariar, Mercator.net

Într-o lume în care răzbunarea este acceptată drept normă, era de așteptat ca iertarea să nu iasă în evidență. Însă, aceste fotografii din Rwanda, având ca temă reconcilierea, sunt suficiente pentru a ne aminti cât de importantă este în viață iertarea, de la nivel personal, la cel național.

Cu două decenii în urmă, aproape un milion de ruandezi au fost uciși în timpul genocidului național. În urmă cu câteva luni, fotograful Pieter Hugo a vizitat sudul Rwandei pentru a realiza o serie de fotografii, fiecare oferind imaginea victimei alături de agresorul pe care aceasta l-a iertat. Acești ruandezi iau parte la efortul național de promovare a reconcilierii, unde grupuri de hutu și tutsi sunt consiliate pe parcursul a câteva luni de zile, până în momentul în care făptuitorul își cere iertare. Acesta este un proiect atât de frumos și important, iar pe termen lung se va dovedi mai benefic decât orice alte despăgubiri care s-ar putea oferi vreodată. Poveștile variază, dar în fiecare caz iertarea nu se obține cu ușurință.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Fotografia prezintă o femeie cu mâna pe umărul bărbatului care i-a ucis tatăl și pe cei trei frați ai ei. Alții s-au fotografiat împreună cu cei care au participat la distrugerea caselor lor.

De ce au ales să ierte? Pentru că ura nu-i poate aduce înapoi pe cei pierduți și numai prin recâștigarea unei păci interioare, prin unirea conaționalilor care au fost stârniți unii împotriva celorlalți, viața își poate continua cursul, ajutând la construirea unui viitor comun. Priviți aceste imagini. Putem învăța atât de mult de la acești oameni care, după ce au pierdut aproape totul, încă mai pot găsi puterea de a ierta.

Traducere:  Elena Jurcă

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

În măsura posibilităților dumneavoastră, vă rugăm să sprijiniți financiar acest sait.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button