Argentina, SUA: Femeile sărace nu-și doresc avortul, dar li se spune că au nevoie de el. „Nu avem dreptul la copii?”
de Redacția Stiripentruviata.ro
Prelucrare după LiveAction.org
Argentinienele sărace i-au trimis o scrisoare Papei Francisc, cerându-i susținerea împotriva legalizării avortului în țara lor. Ele afirmă că își doresc toți copiii, în timp ce activiștii pro-avort le sugerează că ar fi mai bine să-i avorteze.
Președintele argentinian Alberto Fernández își dorește ca, până la sfârșitul anului, avortul să fie permis până la 14 săptămâni de sarcină pentru femei și fete care au de la 13 ani în sus.
O eventuală legalizare a avortului ar pune presiune asupra femeilor și familiilor să facă ceea ce de fapt nu-și doresc, scriu ele. Această presiune, exercitată de activiștii pro-avort cu sprijinul guvernului, le face pe femei să simtă că de fapt sărăcia nu le dă dreptul să aibă copii.
„Ne simțim prizoniere într-o situație care ne compromite familia, fiicele adolescente și generațiile viitoare, care vor trăi cu ideea că viața noastră nu este dorită și că nu avem dreptul la copii, fiindcă suntem sărace”, i-au scris femeile Papei Francisc (sublinierea le aparține).
Argentinienele nu-și doresc avortul nici pentru ele, nici pentru fiicele lor.
„Ne confruntăm zilnic cu acest stereotip din 2018 încoace, când în comunitățile noastre au apărut centre medicale unde ni se spune lucruri de genul: «Cum o să mai crești încă un copil? În starea ta, este iresponsabilitate să mai aduci încă un copil pe lume» sau «Avortul este un drept, nu te poate obliga nimeni să devii mamă».”
Pentru aceste femei, avortul nu mai este deja o chestiune de „alegere”, ci de constrângere. Deși nu-și doresc avortul, li se spune că au nevoie de el.
Argentinienele au mai scris:
„Vocea noastră, ca și cea a copiilor nenăscuți, nu este niciodată luată în considerare. Ne-au categorisit ca «fabrici de săraci»… Faptul că depășim greutățile vieții crescându-ne copiii este umbrit de cele care pretind că ne reprezintă fără consimțământul nostru, înăbușind adevărata noastră părere cu privire la dreptul la viață. Nici ele, nici legiuitorii, nici jurnaliștii nu vor să audă ce avem de spus. Dacă nu am avea preoții din parohiile noastre mărginașe, nimeni nu ar ridica vocea pentru noi și am fi și mai singure.”
Majoritatea clinicilor de avort, plasate în comunitățile sărace
O situație similară se înregistrează și în SUA. Centre de sănătate finanțate de stat sunt concentrate în zonele urbane muncitorești, unde locuiesc americani cu venituri mici. Un raport recent arată că și 86% din clinicile de avort ale Planned Parenthood se găsesc în aceste cartiere.
Iar marți s-au desfășurat într-o comisie a Congresului SUA audieri la care activiștii pro-avort au cerut finanțarea avorturilor din bani publici pentru femeile cu venituri mici. Propun să se facă aceasta prin eliminarea Amendamentului Hyde, care împiedică finanțarea publică a avorturilor prin programul de asigurări de sănătate de stat Medicaid.
Opțiunea avortului „gratuit” ar putea însă crea presiune asupra femeilor să avorteze.
La un eveniment dedicat Amendamentului Hyde, Kelsey Hazzard, fondatoarea organizației pro-viață Secular Pro-life din SUA, a declarat:
„Amendamentul Hyde este important și pentru că salvează vieți de copii nenăscuți, dar și pentru că transmite un mesaj despre valorile americanilor. Transmite că noi nu credem că e mai bine să fii mort decât sărac. Spune că asigurarea de sănătate nu ar trebui să țintească distrugerea copiilor celor cu venituri mici. Și că nu obligăm contribuabilii să-și calce pe conștiință devenind complici la uciderea copiilor în pântece prin taxele pe care le plătesc statului.”
Studii: Femeile sărace nu vor să le deconteze statul avortul
De altfel, ca și argentinienele, nici americanele din SUA nu își doresc avort finanțat de stat. Un sondaj Marist din 2017 a descoperit că americanele cu venituri mici sprijină într-o mai mică măsură decât cele cu venituri mari finanțarea avortului din bani publici.
Un sondaj Harvard a descoperit că sprijinul pentru finanțarea publică a avortului era de două ori mai mare în rândul celor cu venituri anuale de peste 75.000 $ decât în rândul celor cu venituri de maximum 25.000 $.
Aceasta confirmă că promovarea avortului finanțat de stat ține mai degrabă de discriminare și eugenie decât de grija pentru săraci.
Valeria Lopez, o americană de origine hispanică, și-a născut primul copil când era în facultate, iar pe următorul după trei ani. Ea a declarat că programul Medicaid, care nu finanțează avortul, i-a permis să aleagă viața pentru cei doi copii ai ei, așa cum își dorea.
„Copiii mei nu sunt mai puțin valoroși decât ai altora, care au fost născuți cu ajutorul altor tipuri de asigurări de sănătate. Medicaid m-a ajutat să-i nasc”, a spus aceasta.
Dar, dacă Medicaid ar include servicii gratuite de avort, multe femei s-ar simți presate să apeleze la ele.