ANGLIA. Studentă pro-viață suspendată de la Școala de Moașe și amenințată cu interzicerea practicării meseriei pentru care se pregătea
de Redacția Stiripentruviata.ro
Se pare că dragostea și dorința de a proteja copiii nenăscuți poate pune în primejdie chiar și cariera de moașă. Julia Rynkiewicz, studentă în ultimul an la Școala de Moașe a Universității din Nottingham, Marea Britanie, a fost obligată să-și suspende studiile, în așteptarea unei anchete care se putea solda cu interzicerea practicării meseriei pentru care se pregătea.
Un profesor universitar care a participat la un târg al organizațiilor studențești a întâlnit-o acolo pe Julia Rynkiewicz și a aflat că tânăra studentă în vârstă de 24 de ani era președinta organizației studenților pro-viață de la Universitatea Nottingham.
În câteva zile, Julia a fost înștiințată printr-o scrisoare oficială că i-a fost suspendată practica la spitalul local și că urmează să fie anchetată pentru că „a exprimat în spațiul public credințe personale referitoare la sănătatea sexuală și reproductivă care pot avea impact asupra pacienților”.
Cu toate acestea, legea britanică permite personalului medical să aibă propriile credințe referitoare la sănătatea reproductivă: se numește obiecție de conștiință. ADF International, o organizație de apărare a drepturilor omului, a intervenit în favoarea Juliei, iar universitatea și-a retras acuzațiile. Cu toate acestea, tânăra nu a mai putut să-și termine practica și a fost nevoită să-și amâne finalizarea studiilor cu un an.
Laurence Wilkinson, avocat la ADF International, a scris în The Spectator despre cazul Juliei Rynkiewicz: „Deși suntem tentați să credem că grija profundă pentru copiii nenăscuți ar trebui să se regăsească în fișa de post a oricărei moașe, se pare că astfel de vederi le pot periclita cariera celor care-și aleg ca profesie să aducă pe lume copii. Există reglementări pentru profesia de moașă, la fel ca și pentru celelalte cadre medicale, care trebuie să se încadreze în standardele profesionale. Dar este înspăimântătoare perspectiva că i s-ar putea interzice unui student să practice meseria pentru care se pregătește doar pentru că este asociat cu o organizație pro-viață. (…) Cazul Juliei reprezintă o escaladare a incapacității universităților de a asigura libertatea de exprimare în campusurile lor”. Nu este pentru prima dată când studenții pro-viață de la această universitate se confruntă cu probleme datorită credințelor lor. Din motive de diferențe ideologice, uniunea organizațiilor studențești din Universitatea Nottingham a refuzat inițial să accepte ca membru organizația studenților pentru viață, dar ulterior au făcut-o, ca să evite un proces în justiție. Organizațiile studențești pro-viață de la Universitățile din Glasgow, Strathclyde și Aberdeen s-au confruntat cu probleme similare. Au fost acceptate ca membre în uniunile de organizații studențești doar după ce au comunicat în spațiul public că li se interzice libertatea de exprimare.