dizabilităţimiracolul vieţii

Andrei, înger în ceruri. Despre bucuria senină și valoarea oricărei vieți

Andrei

de Ștefana Totorcea

Joi Andrei a plecat dintre noi. Andrei avea 18 ani și mintea unui copil de un an. Nici trupul nu îl asculta prea bine. Encefalita din copilăria timpurie îi oprise dezvoltarea creierului și îl lăsase cu o hemipareză și cu nevoia de a purta scutece tot timpul, ca un bebeluș.

Atunci când am aflat de el pentru prima dată, am fost foarte mirată să îi văd chipul senin și zâmbetul larg în câteva fotografii trimise de prietena mea, Raluca. Seninătatea lui îmi venea iar și iar în minte. De unde această seninătate?

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

andrei-1

Poate că Andrei nu știa că suferă, poate că nici nu suferea atât pe cât ni s-ar părea nouă. Și cu siguranță era mai fericit decât mulți dintre noi, primind atâta atenție și dragoste pe cât se putea și bucurându-se de ele fără a cere mai mult.

Florin, alt prieten al nostru, a rămas uimit să vadă cât de mult îl iubeau părinții și prietenii de familie pe Andrei și cât de îndurerați au fost de plecarea lui din această lume. De ce, oare?

Privind din afară, ai tinde să crezi că familia ar trebui să răsufle acum ușurată. Sunt oameni foarte modești, iar nevoile speciale ale lui Andrei erau adesea prea mult pentru mica sumă de 1.100 de lei din care trăiau cu toții (tatăl invalid, mama, Andrei și ceilalți doi frați ai săi). Dar nu a fost așa. Toți au suferit enorm că a plecat de lângă ei îngerul familiei.

Unii promotori ai avortului susțin că ar trebui lăsați să moară bebelușii care se nasc cu probleme similare cu ale lui Andrei. Că astfel de persoane ar fi mai fericite să nu fie în viață.

Dar Andrei i-a contrazis. Deși nu avea creierul dezvoltat, el avea gândirea lui proprie, cea a inimii bucuroase și iubitoare. Iar inimile celor din jur simțeau asta.

Aceasta explică durerea profundă a familiei și a prietenilor. Viața lui Andrei ne arată că nu noi trebuie să decidem care viață este mai bună și care merită să fie trăită sau nu. În fiecare om Dumnezeu pune o lumină pentru noi toți. O să ne fie dor de zâmbetul lui senin.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button