opinii

Adrian Papahagi: „Diferența principală dintre dreapta conservator-creștină și stânga progresist-atee: acceptarea sau respingerea naturii căzute a omului”

de Adrian Papahagi, Facebook

„Diferența principală dintre dreapta conservator-creștină și stânga progresist-atee: acceptarea sau respingerea naturii căzute a omului.

De aici decurg realismul și moderația dreptei conservatoare creștine, respectiv utopismul și maximalismul revoluționar al stângii.

Dreapta vrea să amenajeze cum se poate jungla umană și să o facă mai acceptabilă, mai puțin sângeroasă, în așteptarea lumii de dincolo; stânga vrea raiul pe pământ acum, chiar dacă pentru asta trebuie să arunce în aer ordinea precară a lumii și să conducă milioane de oameni în marș forțat spre groapa comună.

„Extrema dreaptă”, fiind neopăgână sau eretică, revoluționară, colectivistă, etatistă, dirijistă, mesianică, milenaristă, puristă și excesivă e de fapt tot o formă de progresism stângist. Dreapta creștină nu poate fi decât prudentă și moderată, pesimistă antropologic și optimistă eshatologic.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button