libertate de conștiință

2357 de persoane au fost eutanasiate anul trecut în Belgia, dintre care peste 150 aflate în incapacitate mentală 

În Belgia, în 2018, au fost raportate, potrivit datelor oficiale, un număr de 2357 de sinucideri asistate, cu 48 mai multe decât în 2017. În ultimii 8 ani Belgia numărul sinuciderilor asistate a crescut constant, ajungându-se la o creștere de 247% în 2018, față de 2010, când s-au consemnat 954 de cazuri.

Belgia a legalizat eutanasia în mai 2002. În 2010, în legea eutanasiei au fost incluse și persoanele cu probleme psihice, mentale și comportamentale, iar în 2013 parlamentul belgian a extins prevederile legii eutanasiei și la copiii bolnavi în stadiu terminal. În 2017 au fost 3 cazuri de copii în stadiu terminal eutanasiați. Raportul pe 2018 nu consemnează cazuri de copii. Din numărul de persoane eutanasiate în 2018, 57 (2,4%) au fost din motive mentale și comportamentale, 83 (3.5%) din cauze psihiatrice, iar 1% au fost persoane în incapacitate, care făcuseră anterior o astfel de solicitare.

Creșterea numărului de eutanasieri a fost încetinită ca urmare a examinării de către tribunale a mai multor cazuri controversate. Scandalul a fost declanșat de cazul unei femei în vârstă de 38 de ani, suferind de depresie, eutanasiată în 2010. Rudele au depus plângere, invocând ilegalitatea deciziei eutanasiei pe motive psihice, care nu era prevăzută la acea dată în lege, precum și lipsa de profesionalism în efectuarea procedurii. Doi medici și un psihiatru au fost puși sub acuzare. Au urmat alte plângeri depuse de rude în mai multe cazuri de eutanasie, acestea fiind în cercetare.

Aducerea cazurilor în justiție și mediatizarea acestora a determinat sistemul medical să impună măsuri mai severe de control privind legalitatea deciziilor de eutanasiere și modul de efectuare a procedurilor. Există suspiciuni, confirmate de mai multe cadre medicale, că numărul eutanasierilor ar fi mult mai mare, dar clinicile nu raportează toate cazurile, pentru a nu fi nevoite să dea explicații pentru anumite decizii la limita legii sau luate chiar cu încălcarea flagrantă a prevederilor legale, în special în ceea ce privește persoanele cu afecțiuni psihice. Astfel, mai mulți medici din sistem afirmă că mulți dintre pacienții cu afecțiuni psihice au fost eutanasiați, fără a-și fi dat vreodată consimțământul. În acest sens, 360 de persoane, printre care cadre medicale și oameni de știință, au semnat o petiție prin care cer un control mult mai sever al eutanasierilor persoanelor cu afecțiuni psihice.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
Sursă: lifenews.com


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button