„Tefeloane inteligente, oameni tâmpiţi”

de Tamara Rajakariar, Mercator.net

Acest videoclipul este EXCELENT.

Probabil vă gândiţi că aţi citit deja un milion de articole despre dezavantajele reţelelor de socializare – despre cum acestea ne fac să devenim tot mai izolaţi, mai egocentrici şi mai puţin sociabili.

Acest videoclip abordează lucrurile dintr-un punct de vedere uşor diferit. Într-adevăr menţionează aceste dezavantaje, dar mai aduce în discuţie şi ocaziile pe care le ratăm atunci când stăm lipiţi de ecranul telefonului sau al altui aparat: priveliştile de care ne-am putea bucura fără să le fotografiem numaidecât pentru a le posta on-line, clipele vieţii de zi cu zi pe care le-am putea trăi fără să trebuiască să ne actualizăm pagina de Facebook, oamenii pe care i-am putea întâlni şi cunoaşte în mod personal fără să trebuiască să le verificăm mai întâi profilele on-line.

Uitaţi-vă la acest videoclip ca să vă convingeţi singuri şi, de ce nu, să-l transmiteţi mai departe fiecărui adolescent şi tânăr pe care-l cunoaşteţi.

După cum îi place tatei să-mi spună:

„Deconectează-te ca să te poţi conecta!”

 

Din videoclip:

Am 422 de prieteni şi tot mă simt singur. Vorbesc cu ei în fiecare zi, dar niciunul nu mă cunoaşte cu adevărat.

Aceste reţele pe care le-am numit de socializare numai de socializare nu sunt pentru că după ce ne deschidem calculatoarele în realitate ne închidem uşile.

Am ajuns sclavi tehnologiei pe care cică o stăpânim, într-o lume în care informaţiile ne sunt vândute de oameni bogaţi şi tot mai lacomi.

Când sunteţi în public şi vă simţiţi singuri luaţi mâna de pe telefon. N-aveţi nevoie să vă holbaţi non-stop la o listă de contacte – mai bine vorbiţi unul cu altul şi învăţaţi să co-existaţi.

Nu pot să sufăr liniştea dintr-un metrou supraaglomerat în care nimeni nu îndrăzneşte să-mi adreseze vreo vorbă de teamă de a nu părea nebun.

Suntem o generaţie de idioţi, telefoane inteligente şi oameni tâmpiţi.

Când eşti prea preocupat să priveşti un monitor nu mai vezi ocaziile pe care le ratezi. Aşa că ridică-ţi privirea de pe telefon şi închide paginile la care te tot uiţi  pentru că avem o viaţă finită şi un număr limitat de zile. Nu-ţi irosi viaţa prins pe internet pentru că la sfârşit nimic nu e mai rău decât să ai un regret.

Petrecem ore întregi împreună fără să ne privim în ochi.

Oamenilor pe care-i iubeşti nu le da doar like. Deconectează-te de la reţea ca să poţi fi auzit şi recunoscut. Ieşi în lume şi lasă manualul de utilizare acasă.”

 

 

 

 

, , , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns