educaţie sexuală

Studiu, SUA: Tot mai mulți adolescenți își păstrează fecioria. Family Research Council: Politicile publice în educație au presupus exact contrariul și i-au expus pe tineri la comportamente de risc

Un nou raport al Centrului American pentru Combaterea Bolilor (CDC) vine în sprijinul părinților care se străduiesc să le explice propriilor copii că „nu toată lumea o face”.

Raportul arată că procentul elevilor de liceu care își încep viața sexuală a scăzut de la 47% în 2005 la 41% în 2015. [n. red. – Pentru cei mai puțin obișnuiți cu statisticile, atragem atenția că scăderea nu este de șase procente, ci reprezintă o diminuare – semnificativă statistic – cu peste 12% a numărului de adolescenți care amână începerea vieții sexuale.]

Acest procent este cel mediu, dar înregistrează valori și mai mici în cazul elevilor americani de origine afro-americană și hispanică, care practică abstinența în măsură și mai mare.

Cercetătorii recunosc că aceste rezultate nu au fost meritul administrației Obama, care timp de opt ani a favorizat politici publice de educație care promovau mesajul: „Dacă îți place, fă-o!”. Aceasta a înrăutățit situația. Un studiu realizat de American Journal of Public Health (Revista Americană de Sănătate Publică) arăta în 2016 că adolescenții înrolați în programele guvernamentale [de educație sexuală] erau „mai predispuși să-și înceapă viața sexuală… și mai predispuși la sarcini neplanificate”. Nici nu este de mirare. Programa era atât de extremă, încât peste 40% din tineri au declarat că cea mai mare presiune de a-și începe viața sexuală o resimțeau în urma orelor de educație sexuală și nicidecum din partea prietenilor, respectiv a prietenelor lor!

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Cu alte cuvinte, administrația Obama nu numai că a irosit banii publici pe o abordare nefuncțională, ci chiar a înrăutățit problema! Din fericire, conservaorii din Congresul American au redus constant alocările bugetare pentru astfel de eșecuri. La cea mai recentă rectificare bugetară, republicanii au vizat cele 110 milioane $ alocați de liberali pentru Programe de Prevenire a Sarcinii la Adolescente și au început să redirecționeze o parte din acești bani către susținerea unor programe a căror abordare nici măcar administrația Obama nu a putut-o nega: abstinența.

Și ce să vezi? Nu numai că această abordare funcționează, dar și-o doresc și adolescenții. Un studiu Ascend arată că majoritatea tinerilor vor să-și păstreze fecioria până la căsătorie. Majoritatea nu agreează ideea de relații sexuale ocazionale, vor să aștepte până la căsătorie pentru a-și începe viața sexuală, sau își doresc să fi amânat mai mult începerea acesteia. Când CDC a publicat cele mai recente statistici despre sexualitatea adolescenților, cercetătorii au fost stupefiați. Majoritatea presupuneau că puștii chiar aveau activitate sexuală. Și poate că și aceasta face parte din problemă. Suntem atât de ocupați să-i învățăm despre contracepție, încât nici măcar nu ne mai batem capul să îi învățăm autocontrolul.

Undeva, pe parcurs, am luat de bun faptul că adolescenții vor să aibă viață sexuală. Rezultatul a fost că am pus la punct un întreg aparat educațional care accelerează riscurile în loc să le prevină. Gândiți-vă și la alte comportamentele care pot devasta viața tinerilor. Nu le spunem să bea mai puțin, ci să nu bea deloc. La fel facem și în cazul fumatului. Nu le dăm filtre presupunând că oricum vor să-și aprindă o țigară. Ci îi avertizăm să nu fumeze deloc.

Majoritatea adolescenților își doresc să li se spună să-și păstreze fecioria. Din nefericire, sunt mult mai puțini profesori calificați să facă aceasta. Părinții se simt jenați să le vorbească despre sexualitate sau au impresia că tinerii nu-i vor asculta. Ei bine, iată vești bune pentru ei – copiii vor să-i asculte. Valerie Huber, fosta președintă a Ascend, asociația care promovează educația pentru abstinență, a fost numită de administrația Trump într-un post important la Departamentul de Sănătate al SUA. Ea a constatat aceasta din proprie experiență: „Cel mai sănătos mesaj pentru tineri este cel care le furnizează informația și deprinderile necesare pentru a evita cu totul, nu doar pentru a reduce riscurile pe care le implică sexualitatea la adolescență. Acesta este mesajul relevant în 2016, din moment ce majoritatea adolescenților nu și-au început încă viața sexuală. Azi, numărul adolescenților care-și încep viața sexuală este mult mai mic decât era acum 20 de ani”.

Este timpul să ne adaptăm gândirea, strategiile și să centrăm politicile publice pe abordări relevante pentru tinerii de azi și viitorul lor. Iar cele mai recente date arată că strategia administrației Obama nu a fost niciodată cea potrivită.

Sursa: Family Research Council

Citește și Dr. Vasile Astărăstoae: Educația sexuală în școală

Citește și De ce educația pentru abstinență este finanțată în SUA cu 75 milioane $ anual, iar în România este pedepsită?

Citește și Studiu: Incidenţa sarcinii la adolescente scade cu peste 42% după ce Marea Britanie renunţă la educaţie sexuală şi finanţarea publică a contracepţiei

Citește și VIDEO. Raport: „educația sexuală”, neeficientă și dăunătoare. Părinții au noi motive de opoziție la introducerea acestei „materii” în școlile publice

Citește și VIDEO cu transcriere integrală: Documentar ȘOC. Războiul împotriva copiilor: Scopul Educației Sexuale


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button