sfaturi pentru părinţistudii şi cercetări ştiinţifice

Studiu: Bebelușii cărora li se cântă încă din pântece prezintă abilități lingvistice mult mai dezvoltate

ID-100161408
foto: freedigitalphotos.net

Se știe de multă vreme că „sunetul pe care îl face mama este prima experiență senzorială pe care un copil atât de mic o poate dezvolta în pântec” și faptul că „bebelușii pot să recunoască anumite elemente lingvistice încă din momentul nașterii”.

Ceea ce demonstrează ultimele cercetări (publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences) este faptul că scoarța cerebrală – partea creierului în care se dezvoltă vorbirea – este mult mai dezvoltată în cazul bebelușilor cărora li s-a cântat încă de când erau în pântec.

Doctorul Amir Lahav, conducătorul acestui studiu și colegii lui de la spitalul Brigham and Women din Boston au făcut testări și cercetări pe copiii care s-au născut prematur – între 25 și 32 de săptămâni – și care în mod normal ar fi încă în pântec.

Cercetătorii au împărțit 40 de nou-născuți în două categorii. În prima categorie erau bebelușii cărora li se punea în fiecare zi să asculte câte 3 ore de înregistrări ale vocii si ale bătăilor inimii mamei lor, iar în cea de a doua categorie erau bebelușii care erau expuși la zgomotele obișnuite din spital.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Care a fost rezultatul? Cercetătorii au făcut acest experiment timp de o lună, iar după 30 de zile le-au scanat creierul tuturor bebelușilor. Au observat că cei din prima categorie aveau cortexul auditiv mult mai dezvoltat. În limbajul medical ar suna cam așa:

„Am demonstrat că scoarța cerebrală este mult mai receptivă sunetelor materne( vocea si bătăile inimii) decât sunetelor înconjurătoare.

Rezultatele au la bază premisa ca sunetele produse de mamă ar fi putut fi auzite în pântec dacă bebelușii se nășteau la termen.

Susținem teoria că expunerea la sunetele materne poate să le ofere nou-născuților abilitatea necesară pentru a-și îmbunătăți centrul lingvistic și cel auditiv.”

Există deci ceva ce este de un real ajutor real pentru nou născuții prematur, în special cei care au nevoie de îngrijire intensivă în primele săptămâni sau luni de viață. Echipa a consemnat:

„Folosirea materialelor înregistrate în prima lună de viață ar fi de un real ajutor, în special bebelușilor a căror expunere la sunetele materne nu este posibilă din cauza vizitelor cu frecvență redusă din partea părinților.”

Bineînțeles aceasta tehnică nu este pastila minune care va rezolvă toate problemele nou născuților prematur. Echipa medicala afirmă:

„Evident, prematurii au multe de înfruntat, dar aceasta ar putea fi compensat cu expunerea la sunetele materne și astfel s-ar putea demonstra ce efecte benefice ar avea la dezvoltarea cerebrală a bebelușilor.”

 Sursă: nationalrighttolifenews.org

Traducere: Diana S

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button