Premiu la ONU pentru emisiunea TVR Cluj realizată de trei tineri cu Sindrom Down, prima de acest fel din Europa

reporteri-fara-prejudecati_02469100

TVR.RO, 18 octombrie 2016

UPDATE: Foto de la ceremonia de premiere aici.

STIREA INITIALA: Emisiunea „Fără prejudecăţi” de la TVR Cluj va primi Premiul Global Recognition “Good Practices for Employees with Disability” – „Modele de bune practici în angajarea persoanelor cu dizabilităţi” – din partea Secretariatului de Stat pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi din Brazilia.

Distincţia va fi acordată în cadrul unei ceremonii oficiale care va avea loc pe 2 decembrie 2016 la Sediul ONU din New York, pentru a celebra cea de-a 10 aniversare a apariţiei Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Acest premiu vine, după ce, anul trecut, o altă producţie a TVR a fost apreciată la organizaţia internaţională – Marian Voicu a primit Medalia de aur din partea Asociaţiei Corespondenţilor ONU pentru documentarul „Exodul. O tragedie siriană”.

Munca reporterilor TV cu dizabilităţi din cadul echipei emisiunii TVR Cluj este astfel recompensată la cel mai înalt nivel. Scopul cu care Secretariatul de Stat pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi din Brazilia a înfiinţat Premiile şi Evenimentul de recunoaştere a modelelor de bune practici privind integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi este tocmai acela de a recunoaşte public iniţiativele de succes, exemple pozitive de incluziune în muncă a persoanelor cu dizabilităţi. În acest mod, aceste iniţiative devin puncte de referinţă pentru alte companii şi organizaţii la nivel mondial.

 

fara-prejudecati-tvr-cluj_23335100

„Suntem extrem de încântaţi să primim acest premiu. Am spus adesea: la Fără Prejudecăţi prezentăm o altă faţă a dizabilităţii – una plină de speranţă, încredere şi reuşite, iar acest premiu confirmă acest lucru”, a declarat Ovidiu Damian, realizatorul emisiunii. „Le mulţumim tuturor celor care ne-au încurajat, celor care fac parte din comunitatea online Fără Prejudecăţi şi care aleg să ne urmărească săptămână de săptămână. Mulţumim, de asemenea, şi colegilor noştri. Este un premiu colectiv pentru o extraordinară muncă în echipă!”, a adăugat Ovidiu Damian.

Emisiunea „Fără prejudecăţi”, realizată de TVR Cluj în parteneriat cu Asociaţia Hans Spalinger, este prima producţie din Europa în cadrul căreia lucrează trei reporteri cu sindromul Down. În cadrul emisiunii, au fost realizate materiale cu personalităţi marcante din domeniul dizabilităţilor, dar au abordat, într-o manieră unică în media din România, şi numeroase subiecte sensibile, precum problematica screeningului bebeluşilor în ameliorarea majoră a bolii de fenilcetonurie.

De asemenea, în cadrul ceremoniei de la New York, va fi lansat un volum special dedicat acestui eveniment, realizat de către Secretariatul de Stat pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi din Sao Paulo în limbile spaniolă, engleză şi portugheză. Ulterior ceremoniei, volumul va fi distribuit la nivel mondial.

 

Despre  emisiunea Fără prejudecăţi:

Emisiunea, prima din Europa la realizarea căreia lucrează reporteri TV cu sindrom Down, a debutat la TVR Cluj în data de 3 octombrie 2014.

Cei trei reporteri sunt: Mihai Arsenie – datorită vizibilităţii sale şi notorietăţii în cadrul comunităţii persoanelor cu dizabilităţi din România a fost unul dintre cei doi reprezentanţi continentali la Summitul Generation Unified de la Los Angeles, 2015;Bogdan Cristea, format de către Centrul de Resurse Juridice ca jurnalist cu abilităţi în monitorizarea centrelor rezidenţiale din România, a fost invitat în Senatul României ca reprezentant al persoanelor cu dizabilităţi în susţinerea proiectului de Lege nr. 8/2016;Raluca Avram a prezentat reportaje şi intervenţii live în cadrul Eurovision 2016.

Împreună cu două ONG-uri care apără drepturile omului, echipa emisiunii a iniţiat o campanie pentru a determina Guvernul să intervină în deblocarea mecanismului independent de monitorizare a serviciilor rezidenţiale. Campania a fost un real succes, zeci de mii de oameni au vizualizat materiale realizate şi au semnat petiţia, fapt care a şi determinat Guvernul să reacţioneze pozitiv într-un timp extrem de scurt, în doar două zile.

În 2015, emisiunea a primit unul dintre cele trei premii acordate la nivel mondial de către Down Syndrome International pentru acțiuni de autoreprezentare a persoanelor cu dizabilităţi.

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR 3, sâmbăta, de la ora 13.00.

Citește și Cristina Bălan: „E trist dacă dragostea ta e condiționată de «perfecțiune»”

Citește și După ce fetița ei cu Sindrom Down a împlinit un an, mama i-a scris un mesaj emoționant medicului care îi propusese avortul

Citește și Noua Voce a României, mama unor gemeni cu Sindrom Down: „Nu înţeleg cum cineva poate să afirme că, dacă extermini o sarcină cu un defect genetic, este un lucru bun”

Citește și Povestea ofițerului FBI care a vrut să-și avorteze fetița cu Sindrom Down / Revista „Pentru viaţă” nr. 4 – Primăvara 2015

Citește și I s-a spus că nu va putea să cânte niciodată, dar, când muzica începe, sfidează toate legile naturii

 

 

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

,


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.comStiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.