În Anglia se fac paşi pentru legalizarea eutanasiei, deja practicată tacit în insulă

cleggcameron_2846735b

Primul Ministru David Cameron şi deputatul liberal Nick Clegg îşi vor da votul în favoarea legii privind eutanasierea bolnavilor

Introducerea eutanasiei în Marea Britanie a făcut un pas înainte după ce guvernul a anunţat că îşi va lăsa parlamentarii să voteze liber în această chestiune. Asta înseamnă că nu se va opune iniţiativei, pe care chiar o sprijină deschis o parte din miniştri.

Au apărut şi sondaje de opinie care sugerează că două treimi din populaţie se pronunţă în favoarea practicii sinuciderii asistate, dar observatorii britanici estimează că 40% din parlamentari sunt încă indecişi cu privire la felul în care să se pronunţe asupra chestiunii. Legea va fi redactată şi dezbătută în lunile următoare.

În prezent, dacă ajuţi pe cineva să-şi ia viaţa în Marea Britanie, rişti 14 ani de închisoare. Dar, cu patru ani în urmă Procurorul General făcuse publice nişte directive care confirmau că cei care-i ajută din compasiune pe cei dragi să-şi pună capăt vieţii nu vor fi acuzaţi. De atunci, 90 de astfel de cazuri au ajuns pe masa procurorilor, care nu au făcut nimic pentru a cere condamnarea făptaşilor.

Medicii, apărătorii persoanelor cu dizabilităţi şi reprezentanţii bisericii au atras atenţia că relaxarea legii în privinţa sinuciderii asistate va lăsa unii pacienţi vulnerabili în faţa unor riscuri şi va deteriora relaţia de încredere medic-pacient.

Baronesa Campbell of Surbiton, care are dizabilitate fizică, a declarat, citată de ziarul Telegraph, că este un „moment periculos” pentru relaxarea legii, deoarece, odată cu recesiunea, a sesizat o ostilitate crescută faţă de categoria de persoane din care face parte.

Un purtător de cuvânt pentru campania britanică Care Not Killing, care se opune sinuciderii asistate, a lansat o întrebare retorică: „Cum se face că, atunci cânt o persoană în deplinătatea facultăţilor fizice vrea să se sinucidă, încercăm să o convingem să nu o facă, dar când cineva cu dizabiltăţi vrea acelaşi lucru, nu şti cum să-l ajutăm mai bine? Aceasta spune mult despre atitudinea noastră faţă de aceste persoane”.

Sursa: The Telegraph

 

Te-ar mai putea interesa:

Regele Belgiei a parafat legea eutanasierii copiilor
Canada: Colegiul Medicilor din Quebec face presiuni pentru folosirea injecţiei letale şi în cazul copiilor
Viaţă nedemnă de viaţă: programul de eutanasie introdus de nazişti
Belgia devine prima ţară din lume care aprobă eutanasia copiilor de toate vârstele
Anglia: Pacienți ce suferă de boli letale înscriși fără știrea lor pe „listele morții”
Raport şocant al medicilor olandezi: suferinţa părinţilor – motiv pentru eutanasia bebeluşilor aflaţi pe moarte
Cum eutanasierea legală a schimbat Belgia pentru totdeauna

 

 

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , , , , , ,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.