Canada: Colegiul Medicilor din Quebec face presiuni pentru folosirea injecției letale și în cazul copiilor
de Colin Kerr
QUEBEC, 17 februarie 2014 (LifeSiteNews.com) – În timp ce Adunarea Națională din Quebec se pregătește să voteze controversata lege a eutanasiei, care se estimează că va trece ușor, Colegiul Medicilor din Quebec cere extinderea listei cu categorii de persoane care pot primi injecția letală.
Yves Robert, secretar al Colegiului Medicilor, a declarat pentru National Post: „Pe măsură ce locuitorii provinciei Quebec se obișnuiesc cu administrarea de injecții letale pacienților muribunzi, întrebarea nu mai e cine are dreptul la acest lucru, ci cui i se refuză aceasta”.
Robert identifică două categorii de pacienți care sunt deocamdată excluși din legea respectivă, deși nu ar fi cazul, în opinia lui: cei care suferă de boala Alzheimer în stadiu avansat și incurabilii minori care sunt în suferință.
Și ministrul pentru sănătatea tinerilor, Véronique Hivon, a opinat că prevederile Legii 52 (a eutanasiei) sunt „foarte-foarte restrictive”.
Nu e de mirare, din moment ce legea a fost realizată pe modelul celei belgiene, care de curând a fost extinsă pentru a include și copiii.
O altă asociație profesională a medicilor din Quebec avertizase că respectivul proiect legislativ deschidea calea pentru eutanasierea copiilor. Dr. Paul Saba, președintele Coaliției Medicilor pentru Dreptate Socială declara în decembrie 2013: „Dacă proiectul este adoptat… va lăsa cale deschisă pentru eutanasierea copiilor și a persoanelor incapabile de a-și exprima consimțământul“.
Citeste mai mult despre eutanasierea copiilor
În Canada și la nivel internațional există opoziție la logica exprimată de oficialii din Quebec. World Medical Association, care reprezintă nouă milioane de medici din toată lumea, s-a exprimat împotriva eutanasiei.
Alex Schadenberg, director executiv la Coaliția pentru Prevenirea Eutanasiei, a declarat: „Intenția a fost de la bun început includerea copiilor și a persoanelor care suferă de demență. … Nu e nimic nou. Comisia pentru Drepturile Omului din Quebec a considerat că a nu le permite copiilor accesul la eutanasie era o formă de discriminare”.
„Limbajul legii este extrem de imprecis, astfel încât va exista de la bun început presiune pentru a extinde sfera ei de acțiune.”
Schadenberg a calificat aceasta ca pe o strategie intenționată: „Guvernul o prezintă ca pe o lege foarte strictă, dar, după ce va trece, nu mai e loc de întoarcere”.
El a mai comparat situația din Quebec cu cea din Belgia: „Acolo le-a luat zece ani să includă copiii în lege, când de fapt… le aplicau deja copiilor acest tratament. Legea era ignorată. Deja se făceau abuzuri, iar medicii voiau să se acopere”.