valorile familiei

Vreți să aveți o căsătorie solidă? Atunci trebuie să începeți cu „Principiul Cortés”

barcă
de Brendam Malone, The Leading Edge

Legenda spune că atunci când Hernán Cortés, un conchistador spaniol, a debarcat în Mexic, le-a ordonat oamenilor săi să „ardă corăbiile” – un gest care le arăta clar că nu exista cale de întoarcere, nu mai puteau da înapoi de la aventura căreia i se dedicaseră încă din momentul îmbarcării.

Cât rău social ar fi prevenit în cultura noastră, dacă cuplurile ar adopta o astfel de atitudine și în privința căsătoriei?

Poate acum, citind asta, vă spuneți: „Ia stai un pic, păi eu unul sunt dedicat partenerului meu și nu mă gândesc nicio clipă să reneg jurămintele și să intentez divorț”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Sigur; dar v-ați gândit vreodată că poate Principiul Cortés înseamnă mai mult decât a nu divorța?

V-ați gândit vreodată că poate e vorba să plecați de pe plajă împreună, pentru că nu mai are rost să pierdeți vremea în nisip, odată ce corăbiile au fost distruse?

Vedeți, Cortes ar fi putut pur și simplu să sabordeze corăbiile, sau să le eșueze pe uscat, dar alegerea sa a fost una drastică, să le ardă.

Dacă navele ar fi fost doar scufundate în golf, sau eșuate pe nisip, ar fi continuat să existe, ceea ce ar fi dat naștere tentației de a privi înapoi sau de a le considera o cale de scăpare, oricât de improbabilă – dar a le distruge complet nu lasă altă cale decât spre înainte.

Chiar dacă nu luați în considerare cu seriozitate posibilitatea divorțului, încă poate fi mult prea simplu să vă întoarceți cu gândul spre zilele dinaintea căsătoriei, ori să nu investiți atât de mult efort și dăruire în călătoria în care ați plecat împreună cu jumătatea dumneavoastră.

În astfel de cazuri poate că nu vă îndepărtați de partener, dar încă apelați la echivalentul metaforic al revenirii la bordul navei „Independența – Viața dinaintea căsătoriei” pentru a visa romantic cu ochii deschiși (indiferent dacă așa zisa navă poate pluti sau nu, indiferent dacă merge undeva sau stă pe loc), iar acest lucru poartă semnificația unei căsătorii căreia îi puneți o frână bruscă – chiar dacă doar pe moment.

Succesul în căsătorie nu înseamnă să legi două bărci una de alta pe drumul către înainte, ci înseamnă să le distrugi temeinic pe amândouă pentru a construi ceva cu totul diferit – noua navă „Unirea – Uniți în dăruirea pentru celălalt”, dacă acceptați metafora – pe care veți să călătoriți împreună fără a privi înapoi, cu orice preț, pentru că acolo în spate nu mai există nimic nici măcar pentru o privire nostalgică.

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button