VIDEO & transcript parțial: Referendumul pentru căsătorie și familie. Emisiune „Recurs la morală” – TVR, 3 iunie 2017
Transcriere parțială, pe teme de discuție:
DISCRIMINARE
Ana-Corina Săcrieru, jurist:
Vorbim de discriminare când avem de a face cu o aplicare greșită a legii la aceeași categorie de persoane care beneficiază toate de un drept: eu îi aplic diferit acel drept. Nu avem aceeași categorie de persoane, [ci] persoane heterosexuale și persoane cu altă orientare sexuală. Și nici cea de a doua condiție nu e îndeplinită: dreptul la căsătorie este prevăzut doar între persoane de sex diferit, aceasta fiind o condiție de valabilitate a căsătoriei…
Lector univ. dr. Corina Pantelimon, sociolog:
Oricine are dreptul să se căsătorească: toți bărbații și toate femeile. Nu este nimic discriminatoriu. Întrebarea este cu cine doresc să se căsătorească și aici este o restricție, care nu se referă la practica sexuală, ci se referă la o opțiune socială, culturală, care ține de aderarea la o instituție cu tradiție. Aici nu avem cum să ne abatem de la tradiție, pentru că a fost singura alternativă funcțională prin care societatea se reproduce. Societatea nu s-a reprodus până acum în afara familiei. A, se fac experimente și sunt teribil de interesante, dar nu și-au dovedit funcționalitatea. Ar fi prima dată în istoria familiei când căsătoria și familia tind să fie definite pe baza practicilor sexuale are indivizilor care compun aceste instituții [sic]. Până acum, comportamentul [și] practica sexuală nu s-au legat în nici un fel de o identitate socială – cu atât mai puțin de o identitate familială. Un comportament sexual poate să cunoască o varietate foarte mare, nu numai practici homosexuale există.
Andrei Manea, economist:
Cu ce drept să privăm copiii [prin „căsătoria” între persoane de același sex] de dreptul de a avea o mamă și un tată? Abia atunci va fi discriminare.
DREPTUL LA VIAȚĂ FAMILIALĂ
Ana-Corina Săcrieru, jurist:
Familia monoparentală este protejată constituțional în România. Ceea ce protejează art. 48 din Constituție este relația de familie rezultată din căsătorie, spre deosebire de art. 26 din Constituție, pe care inițiativa noastră nu îl atinge în nici un fel și care se cheamă „Protejarea dreptului la viață familială” – intimă, familială și privată… E foarte importantă această distincție, pentru că pe necunoașterea acestei distincții se fundamentează toată confuzia. Dacă în art. 48 vorbim despre relațiile de familie care rezultă din căsătorie, nu este cu nimic încălcat dreptul la viață familială al oricărei alte persoane care are o relație familială din raporturi de familie de fapt, cum le numește Curtea Constituțională, și care intră sub protecția constituțională a art. 26.
IUBIRE
Pr. Visarion Alexa – răspuns la întrebarea „De ce căsătoria nu este o legiferare a iubirii?”:
Nu pot să iau doar ce-mi convine din ce spune Pavel, ci aș vrea să iau tot ce spune Pavel despre căsătorie. Și vă spun că Pavel, pe lângă această frumoasă Epistolă către corinteni, mai spune – un text foarte frumos: „Așa să-și iubească bărbații soțiile”. Nu văd nicio notă homosexuală în toată atitudinea lui Pavel, ci văd, dimpotrivă, o definiție foarte clară a iubirii: că iubirea în cadrul unei familii este legată de un bărbat și de o femeie.
Ana-Corina Săcrieru, jurist:
Nu e apanajul statului să se ocupe de iubire. Atributul statului, funcția lui este să se ocupe de protejarea acelui tip de relație care este atât de stabil, atât de temeinic, atât de întemeiat în fundamentul lui, încât are importanță în societate. Nu că iubirea nu ar fi încărcătura afectivă a relației.
„DICTATURA MAJORITĂȚII” ÎMPOTRIVA „DREPTURILOR MINORITĂȚILOR”
Redăm mai jos câteva răspunsuri ale susținătorilor Coaliției pentru Familie la afirmația publicistului Sorin Cucerai că minoritățile sexuale sunt la fel de oprimate ca și sclavii sau femeile pe vremuri, pentru că nu beneficiază de „drept la căsătorie” între persoane de același sex.
Pr. Visarion Alexa:
Vă dau eu exemplu de o categorie de cetățeni care va apărea curând în Europa și față de care Europa și statele va trebui să aibă o atitudine. Există state în lume unde pedofilia este acceptată ca lege: statul Yemen, de exemplu: la șapte ani, fetițele pot fi luate de nevastă. Este o cutumă în statul respectiv. Nu e treaba mea de ce e așa. Nu mă bag în legislația statului Yemen decât când va veni minoritatea yemenită în Europa și va propune o astfel de cutumă ca un drept. Pedofilia, deocamdată, nicăieri, în nici un stat din Europa, nu este acceptată. O fetiță de șapte ani care este luată de nevastă, iar relațiile sexuale încep la vârsta de nouă ani, intră sub incidența [legii] tuturor statelor europene. Dar, în curând, această comunitate se va forma… și va cere Europei să i se respecte cutuma.
Lector univ. dr. Corina Pantelimon, sociolog:
Sigur că o instituție pentru familia și căsătoria are o importanță suficient de mare ca să o implicăm sub toate aspectele, inclusiv sub cel al dragostei și afecțiunii, despre care ați pomenit.
Însă căsătoria nu este o instituție care permite doar drepturi și libertăți. Căsătoria a fost dintotdeauna și este o instituție constrângătoare pentru individ.
La început a fost doar un ritual familial. Apoi a fost un ritual public, în biserici, în temple și așa mai departe. Acum este un contract în statul civil.
Ca orice formă de contract, presupune pe de o parte anumite drepturi și libertăți pe care le avem – a propos, etimologic, liber înseamnă „aparținător legitim de o familie, de un neam”, descendent dintr-un neam! (acum am schimbat cumva sensul definiției!). Și, pe de altă parte, [acest contract de căsătorie] presupune îndatoriri.
Deci este o forțare să păstrăm o definiție care promovează numai libertățile, numai drepturile, atunci când instituția familială, căsătoria – și toți dintre noi care suntem căsătoriți cunoaștem acest lucru, presupune această limitare a ceea ce ne place, a ceea ce iubim poate în alt fel decât iubim în familie, de către rolul pe care ni l-am asumat prin căsătorie. Există zone etnografice în România – pentru că îmi place tradiția și suntem mai mulți în această situație – în care noapte nunții știți cum este petrecută? Dormind cu capul pe un jug! Cei doi soți dorm cu capul pe un jug. De ce? Ca să simbolizeze constrângerile care încep de aici înainte în virtutea vieții familiale consfințite prin căsătorie!
Citește și Despre „dictatura majorității” și compararea Coaliției pentru Familie cu nazismul: Dictaturile sunt întotdeauna ale unor minorități. Suporter pe Facebook: „Nu majoritarismul i-a adus pe naziști la putere, ci tacticile de cucerire a puterii”
Citește și Claudiu Târziu, publicist: „Normalii sînt fasciști”
Citește și „Nu-i cu nimic mai onorabil să-l numești fascist pe un creștin conservator obișnuit decât mai știu eu cum pe un homosexual”
VIDEO. Emisiunea integrală „Recurs la morală” de la TVR 1, din data de 3 iunie 2017: