avort

„Primul drept al omului este dreptul la viață” – de Ziua Drepturilor Omului, la București s-a lansat cartea „Avortul, ultima exploatare a femeii”

Venind în întâmpinarea datei de 10 decembrie, declarată de ONU Ziua Internațională a Drepturilor Omului, Editura ProValori Media și-a lansat primul său titlu în cadrul unui eveniment intitulat „Primul Drept al Omului este Dreptul la Viață”.

Prima apariție editorială de la Editura ProValori Media este traducerea românească a cărții „Avortul, ultima exploatare a femeilor”, de Brian E. Fisher, președintele Online For Life, organizație americană care, de la înființarea ei, în 2007, a salvat de avort peste 2.000 de bebeluși.

Lansarea a avut loc luni, 8 decembrie 2014, la Librăria Bizantină din București, în prezența unui public numeros și le-a avut ca invitate pe Florica Cherecheș, deputat în Parlamentul României, și pe Roxana Puiu, de la Asociația Pro-Vita București (foto, dreapta), psihoterapeut specializat în consiliere pentru criza de sarcină.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Dezbaterea de la lansarea cărții nu s-a centrat doar pe dreptul la viață al copilului nenăscut, ci și pe efectele avortului asupra femeii și familiei per ansamblu și pe responsabilitatea bărbatului în crearea a ceea ce azi este îndeobște denumit criza de sarcină prin care trece femeia.

Vorbind despre criza de sarcină, psihoterapeutul Roxana Puiu a spus: „În această perioadă, în care emoțiile sunt foarte puternice, nu ai cum să iei o decizie rațională. E vorba de tine, de viitorul tău, de viața ta și a altuia. De aceea, te ajută să vorbești cu cineva despre asta”.

După cum îi spune și titlul, cartea arată că femeia intră de bunăvoie în această formă de exploatare care este fenomenul avortului, crezând că se bucură de un drept, deși documente juridice recunoscute pe plan internațional nu certifică dreptul la avort ca drept universal al omului, a precizat deputatul Florica Cherecheș. Domnia sa a mai spus: „Pentru orice există o soluție. Ai o aventură? Se soldează cu o sarcină? Nicio problemă! Se rezolvă. Asta înseamnă să promovăm o cultură a lipsei de responsabilitate. Din păcate, se întâmplă din ce în ce mai mult asta. Eu, ca mamă, vă dați seama că mi-ar părea foarte rău și m-aș simți foarte prost să știu că fetele mele sunt tratate în acest fel de către băieți – de către partenerii lor. (…) Este important să vorbim cu copiii noștri despre acest lucru și să îi responsabilizăm cât mai devreme”.

Pentru a conștientiza oamenii cu privire la valoarea vieții și a promova rolul femeii în familie ca mamă și hrănitoare a vieții, doamna deputat propune o celebrare mai frecventă a bucuriilor vieții de familie, a sentimentului de a fi laolaltă cu mic, cu mare, învățând din sânul familiei cum să ne iubim zi de zi unul pe celălalt. „Sigur că nu putem să spunem în România secolului XXI «Haideți să dăm o lege ca să se interzică avortul». Sunt realistă. Știu că nu se poate așa ceva. Dar, dacă s-ar putea reduce numărul de avorturi ar fi extraordinar”, a mai spus deputata. Aceasta a mai semnalat un aspect sensibil al problematicii avortului din ziua de azi (aspect pe care și cartea americanului Brian Fisher îl prezintă): „Zic da pentru dreptul femeii de a alege și de a face ce vrea cu trupul ei – dar să fie în cunoștință de cauză. Când mai multe femei vor cunoaște toate consecințele lui, poate că mai puține vor recurge la acest mod barbar de a curma o viață. Pentru că totuși, România are nevoie de oameni”.

Cu privire la prezentarea, în spirit totalitar, a avortului ca soluție unică la o problemă prea complexă, Roxana Puiu a comentat: „Noi, în psihologie, învățăm că pentru fiecare problemă există cel puțin o soluție. De obicei, sunt mai multe. Dar suntem învățați să abordăm adesea avortul ca pe unica soluție. Soluția aceasta societatea noastră o impune, deși spune că suntem o societate solidară. Dar, în loc să ajutăm o femeie aflată poate în cel mai vulnerabil moment din viața ei, de cele mai multe ori o împingem către asta, uneori chiar fără să vrem”.

Andreea Ogăraru, prefațatoarea cărții, pe care îndatoririle familiale au ținut-o departe de eveniment, a ținut să le transmită și ea un mesaj participanților, reamintindu-le de frumusețea lucrurilor firești, peste care astăzi prea lesne trecem cu vederea, orbiți de calcule și teamă. Iată câteva extrase din frumosul mesaj al Andreei Ogăraru: „Avortul este cumplit din pricina ravagiilor pe care le face în sufletele celor implicați, în familiile acestora prin efectele ce nu pot fi măsurate. (…) Lupta noastră nu se duce numai cu avortul în sine ca procedeu chirurgical, lupta noastră se duce cu detașarea, cu scăderea sensibilității, cu lipsa iubirii, cu nenașterea. (…) Un alt mod de a lupta contra avortului îl reprezintă nașterea de copii, ca exemplu personal în familiile noastre, în comunitățile ori grupurile din care facem parte. Scopul nostru final este ca femeia să fie valorificată la potențialul ei adevărat, respectată ca ființă umană dotată cu capacitatea de a iubi total, de a se face pe sine cuib pentru noile vieți, izvor de complexitate, de creare a unei noi ființe umane, unică și irepetabilă. (…) Să educăm oamenii în iubire, să comunicăm cu ei în sensul iubirii, să le readucem aminte de valoarea vieții și de bucuria de a da o viață, de a participa prin ceva la viitor, singurul mod real prin care o fărâmă din noi va exista și peste veacuri, după cum și noi purtăm amprenta predecesorilor noștri.”

Inspirată de direcția în care se îndrepta discuția, doamna Claudia Șandru a luat cuvântul, dorind să atragă atenția asupra unui alt fenomen actual: închiderea oamenilor față de viață. Ea a luat cuvântul din public, povestind cât de greu le este în ziua de azi să primească darul vieții până și cuplurilor creștine căsătorite și cu o viață împlinită. Arătând cum a depășit familia lor criza unei sarcini neașteptate și nedorite, ea a adus mărturie despre bucuria imensă pe care le-a adus-o al treilea lor copil.

Cu multe întrebări și intervenții din public, dezbaterea s-a prelungit mult, atingând toate problemele stringente cu care se confruntă familiile și părinții din ziua de azi, cum ar fi redefinirea familiei sub presiunea ideologiilor sau educația sexuală a copiilor. Primul astfel de eveniment organizat de ProValori Media și-a dovedit astfel necesitatea. Oamenii sunt preocupați de problemele care au strânsă legătură cu viața lor și vor să vorbească despre ele. Din câte aflăm de la experții în psihologie și sociologie, acesta este primul pas spre rezolvarea problemelor și vindecarea traumelor.

Organizația ProValori Media își propune să transforme evenimentul „Primul drept al omului este dreptul la viață” într-o tradiție anuală.

 

Cartea „Avortul, ultima exploatare a femeilor” este disponibilă gratuit, în format digital, la adresa de web www.avortulexploateazafemeile.ro

Cartea poate fi achiziționată de la Librăria bizantină sau din rețeaua de distribuție de carte Supergraph.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button