dizabilităţi

VIDEO: Mariusz Kedzierski, artistul fără mâini. Cum reușește să deseneze portrete atât de realiste?

Polonezul Mariusz Kedzierski s-a născut fără mâini și în adolescență a fost chinuit de inutilitatea proprie existențe ca persoană cu dizabilități. Dar a reușit să treacă peste aceste momente cu bine. Azi, din mâinile sale ies minunate portrete realiste desenate în creion, lucrări pe care nici oameni care au ambele mâini nu reușesc să le facă.

Într-un alt video, publicat pe Youtube, polonezul explică:

Am început să desenez în 2008 după ultima operație, ca exercițiu de recuperare. Nu aveam bani pentru a beneficia de  servicii recuperare fizică, iar desenul mi-a ajutat să devină mai eficientă într-un timp foarte rapid.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Primele mele desene erau – și o spun cu indulgență – teribile. Dar nu aceasta conta atunci, ci progresele rapide pe care le-am făcut.

Când mi-am publicat, în fine, pe Internet desenele, lumea nu a avut idee că erau făcute de un om fără mâini.

Astfel, cea mai bună motivație pentru mine a fot faptul că nu eram judecat prin prisma dizabilității mele, ci a progresului major pe care îl realizasem.

Cel mai greu moment din viața mea a fost când am încercat să mă sinucid în adolescență.

Am ieșit din casă și m-am dus pe pod. Dar a sunat telefonul în cel mai potrivit moment, exact când am ajuns acolo.

Mi se părea că viața mea era lipsită de sens din cauza dizabilității mele.

Azi, după mulți ani, știu că viața are sens. Nu contează lipsa mâinilor. Sunt lucruri mai importante decât asta în viață.

Mottoul este un citat dintr-un dramaturg francez: oamenii cred că succesul este de partea celor care se scoală devreme, dar în realitate el este de partea celor care se scoală binedispuși.

Mai multe la https://www.facebook.com/pg/MariuszKedzierskiArt/


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button