VIDEO: Incident provocat la mitingul pentru familia naturală de la Cluj de o susținătoare a homosexualității
În perioada 28 iunie -1 iulie 2017, la Cluj a avut loc CLUJ PRIDE, primul festival LGBT organizat în afara Capitalei românești, care s-a încheiat pe 1 iulie cu marșul #spunedrept, de susținere a culturii și „familiei” LGBT în România.
Marșul s-a ținut într-o zonă pietonală a Clujului și s-a desfășurat fără incidente. Câțiva contramanifestanți de la partidul Noua Dreaptă, care se opune marșurilor publice care promovează homosexualitatea, au fost îndepărtați fără prea mari eforturi de jandarmi.
În a doua parte a zilei, în Piața Avram Iancu din același oraș a avut loc și un miting de susținere a familiei naturale, organizat de Alianța politică Blocul Identității Naționale în Europa (BINE), formată din Partidul România Unită (PRU), Partidul România Mare (PRM) și Partidul Noua Dreaptă (ND).
La acest eveniment și-a făcut apariția o tânără actriță, Oana Mardare, care purta tricou inscripționat cu evenimentul LGBT, #spunedrept. Ea a vociferat în semn de protest la discursurile celor de pe scenă, iar organizatorii au cerut îndepărtarea ei. Jandarmii au scos-o din piață după ce tânăra a opus multă rezistență.
Ulterior, aceasta a declarat pe Facebook că a dorit să poarte un dialog în spațiul public.
Gruparea de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca a făcut câteva precizări, publicate pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Române:
Urmărind doar imaginile prezentate în spațiul public, intervenția jandarmilor poate părea disproportionată sau cel puțin lipsită de tact, având în vedere că persoana care provocase incidentul era o femeie, însă analizând întreg contextul, intervenția jandarmilor a fost una legală și mai ales oportună.
Încă de la început s-a încercat calea dialogului sau orice alta posibilitate de detensionare pașnică a acestei situații, femeia fiind avertizată că este ilegal să intervii pentru tulburarea unei adunări publice declarate, însă aceasta a refuzat de fiecare dată încercarea pașnică a reprezentanților jandarmeriei de a dialoga.
Numărul mare de jandarmi din jurul femeii, care a creat imaginea de intervenție disproporționată, a fost de fapt o decizie a comandantului acțiunii de protejare a femeii, întrucât o parte dintre manifestanții prezenți la adunarea publică, indignați de atitudinea persoanei respective, începuseră să se exprime vehement, folosind chiar injurii la adresa acesteia și existând riscul iminent ca femeia să fie agresată fizic.
În acel moment tensionat, ce putea escalada spre violență, comandantul dispozitivului a suplimentat numărul jandarmilor pentru a crea un cordon de protecție în jurul ei. Ulterior, ca o măsură preventivă și pentru a o proteja pe femeie s-a luat decizie ca aceasta să fie ridicată de pe trotuar și condusă la mașina de intervenție a jandarmeriei.
Vă reamintim că una dintre obligațiile forțelor de ordine, conform legii 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice este aceea de protejare a manifestanțilorCAP.4
Asigurarea ordinii pe timpul desfasurarii adunarilor publiceART.16
“Comandantii organelor locale de politie si jandarmerie sau persoanele desemnate de acestia au obligatia de a asigura protectia participantilor si de a stabili impreuna cu organizatorii masurile ce trebuie luate pentru desfasurarea adunarilor publice declarate, in conditiile de deplina ordine.”