familiereligievalorile familiei

VIDEO. Vasile Bănescu: „Societatea civilă autentică din România se regăsește în conținutul uman al cultelor religioase, nu în ONG-uri minuscule, dar foarte zgomotoase”

Redăm în format video, cu transcrierea integrală, cuvântul susținut de Vasile Bănescu, Purtătorul de Cuvânt al Patriarhiei Române, la Conferința „Referendumul pentru căsătorie în România: Perspective naționale și internaționale”, care a avut loc joi, 3 mai 2018, la Palatul Parlamentului din București.


Vasile Bănescu, Purtătorul de Cuvânt al Patriarhiei Române: Ne găsim în situația privilegiată de a fi împreună și a vorbi despre o temă care nu doar că nu inflamează societatea românească, așa cum s-a spus, ci aș spune că o unește în jurul cei mai frumoase și mai plină de moralitate și de bună intenție inițiativă civică de după 1989.

O să fiu destul de concis, lapidar, pentru că sunt și alții care au de spus lucruri mai importante decât mine și care își așteaptă rândul la cuvânt.

Mă voi opri doar asupra câtorva lucruri pe care noi le considerăm importante. În primul rând, asupra diversiunilor care sunt promovate în mod aproape incontinent într-o anumită parte a spațiului mediatic cel puțin, în legătură cu acest referendum.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Se încearcă în primul rând discreditarea lui. Cea mai mare enormitate care s-a putut edifica în jurul său ca discreditare este inutilitatea lui. Se vorbește că referendumul este inutil și costisitor, ignorându-se de fapt că România s-a trezit la timp față de alte state care nu au făcut-o la timp sau, dacă au făcut-o, poate nu au reușit să contracareze ceea ce toți numim asalt ideologic astăzi asupra firescului și normalității.

De ce în mod firesc Biserica Ortodoxă Română și toate bisericile din România se regăsesc în mod firesc în această inițiativă a Coaliției pentru Familie? Este o întrebare aproape retorică, pentru că întreaga viziune creștină asupra familiei coincide cu viziunea pe care Coaliția pentru Familie încearcă să o propună, să o facă cunoscută și să o așeze acolo unde-i este locul, în Constituția României.

Se spune, de asemenea, că avem deja în codul Civil formula suficient de clară, dar se ignoră faptul că armonizarea definiției din Codul Civil cu cea din Constituție este absolut necesară pentru evitarea, într-un viitor care nu ne sună prea bine, a unui pericol foarte mare în care s-ar putea găsi familia naturală.

Subliniez această sintagmă și vă invit cu multă dragoste să o folosim cu toții, sintagma „familie naturală”, „familie firească” și nu „tradițională”, pentru că sintagma familie tradițională e foarte ușor de discreditat și, în mintea unora mai puțin informați sau pasivi este asociată cu o vreme revolută, cu un timp desuet, cu o epocă asociată mai mult cu Muzeul Țăranului Român decât cu realitatea… Pledăm pentru o familie naturală din foarte multe rațiuni. Biserica apără familia pentru că familia, care are ca model Sfânta Treime, această familie, gândindu-ne inclusiv la Sfânta Familie, este prin excelență, spațiul în care fiecare dintre noi se poate forma în mod complet, frumos și în spiritul valorilor creștine.

O altă diversiune a fost aceea – și rămâne în continuare – că Biserica Ortodoxă Română s-ar ascunde în spatele acestei inițiative – de parcă ar fi și posibil pentru ea să se ascundă în spatele acestei inițiative, ignorându-se structura și identitatea onorabile Coaliții pentru Familie.

Trebuie spus că Biserica Ortodoxă Română, alături de celelalte culte religioase din România, este cea care include adevărata societate civilă. Societatea civilă autentică din România se regăsește în conținutul uman al cultelor religioase, nu în ONG-uri minuscule, dar foarte zgomotoase, care au confiscat însăși noțiunea de societate civilă. Cei trei milioane de români care au semnat și alte milioane care nu au apucat să semneze se regăsesc cu siguranță în ceea ce noi numim „spațiu al bisericii”, spațiu al cultelor religioase din România.

Așadar, avem de apărat câteva lucruri limpezi și foarte importante. Unul dintre ele – o altă diversiune vreau să spun – este de asemenea asocierea milioanelor de români care pledează pentru firesc și normalitate cu niște categorii sociale inventate: acelea de fanatici și de proști. Această descriere nu am auzit să fi fost taxată de niciun organism care de altfel supraveghează foarte atent spațiul public românesc, și nici amendată această formulare de „fanatici” – pentru că în cel mai peiorativ sens a fost rostită – și nici de proști în legătură cu milioanele de români care își exprimă în mod firesc și democratic voința. Această descriere e clar că nu ni se potrivește, pentru că nu poți fi nici fanatic, nici prost dacă îmbrățișezi frumosul și normalitatea.

Biserica cultivă în mod normal reflexul moral. Or, ceea ce vedem că se întâmplă astăzi prin această unire a noastră, a milioane de oameni, în jurul acestui deziderat de a apăra familia și viitorul copiilor noștri este prin excelență un act moral, este un act de normalitate, iar cei care-l critică aș spune că se dezonorează singuri.

Ar mai fi de spus că familia, în viziunea Bisericii, este o redută de stabilitate și de normalitate în fața acestui asalt ideologic, pentru că în școală începem să nu ne mai simțim în siguranță cu copiii noștri. Domnul Gheorghiu a arătat deja existența unui curs care pledează pentru educație sexuală nu doar non-necesară, dar și foarte riscantă. Personal, mă confrunt cu întrebări despre această educație sexuală în școală: care este poziția Bisericii?

Vă asigur că întotdeauna când vorbesc în numele Patriarhiei  Române, mă asigur să fac trimitere și spre confrații noștri creștini din România. Și ei trebuie întrebați. Vocea tuturor cultelor din România trebuie să se facă auzită, pentru că, la nivelul unor lucruri esențiale de morală publică, avem aceeași gândire independent de confesiunea în care ne aflăm. Așadar, vocea milioanelor de români este vocea bisericilor din România și cred că ea nu are cum să fie ignorată”.

Ar mai fi de spus că acest referendum pentru modificarea unui articol din Constituție care, prin conținutul lui,va putea stopa orice atac distructiv la adresa familiei este necesar din rațiuni foarte înalte, pe care dumneavoastră le-ați relevat în discursurile pe care le-am auzit până acum și pe care probabil că le vom mai auzi în continuare. Mă opresc aici și sper ca Bunul Dumnezeu să ne ajute să avem această bucurie ca în acest an, cât mai curând, să putem să onorăm milioanele de români care își doresc același lucru ca și noi: normalitate și firesc în societatea în care trăim, pentru că subminarea familiei înseamnă progresiv surparea organismului comunitar. Or, cred că nimeni nu-și dorește asta și nici nu cred că ne vom confrunta cu așa ceva.

Vă mulțumesc foarte mult.

VIDEO

Lucrările integrale ale conferinței:

Conferință la Parlament: „Referendumul pentru căsătorie în România: Perspective naționale și internaționale” (partea 1)

Conferință la Parlament: „Referendumul pentru căsătorie în România: Perspective naționale și internaționale” (partea a 2-a)

 VIDEO integral cu lucrările conferinței


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button