familiestudii şi cercetări ştiinţifice

Supravegherea cumpărăturilor voastre poate anticipa divorțul: un vis Visa

În timp ce comercianții au tot interesul să vă cunoască obiceiurile de consum și să folosească “Big Data” pentru a le exploata, companiile de carduri de credit, de asemenea, au motive să fie interesate de achizițiile dvs., nu doar să colecteze comisioane pe tranzacții. Se pare că cea mai mare rețea de carduri de credit din lume, Visa, monitorizează acum tranzacțiile pentru a vedea dacă aveți profilul cuiva care este pe cale să divorțeze.

Nu, acest lucru nu este ca să grăbească consilierii maritali sau pentru a vă trimite mesaje despre indisolubilitatea căsătoriei. Visa, la fel ca alți vânzători de credit, se interesează despre clienții săi ca debitori și solvabilitatea acestora se află în centrul preocupărilor sale. Dar divorțul este sinonim cu riscul de neplată. Și nu doar pentru că unul dobândește obiceiul de a nu-și ține angajamentele …

Un profesor de la Yale Law School, profesorul Ian Ayres, a subliniat interesul creditorilor legat de starea civilă a clienților lor în cartea sa Super Crunchers. Acesta este  managementul riscului: să știi dacă o căsătorie este pe cale să explodeze face parte din date. Să știi să prezici un divorț este să fii cu un pas înainte.

Modul în care o companie de card de credit prezice sfârșitul unei căsătorii este un secret bine păzit; se pare că, în orice caz, comportamentul clientului se schimbă în mod semnificativ. Managerul de carduri bancare are atunci interesul să scape de client: se știe bine că American Express are o strategie pentru a scăpa de potențiali rău platnici.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Visa a negat implicarea în acest tip de supraveghere și a afirmat că articolele publicate în acest sens sunt “inexacte și false.”

Chiar și așa, monitorizarea gusturilor și a comportamentului, prin informațiile postate pe internet și a cheltuielilor, oferă creatorilor de profiluri o imagine mai precisă a caracterului, intereselor și acțiunilor persoanelor fizice: pentru a putea spune cu aproape 90% certitudine unde va fi de găsit o persoană anume în ziua următoare.

Predicția comportamentului devine o profesie cu drepturi depline, cu detalii uneori bizare. Compania Canadian Tire, care are propria carte de credit și un sistem de analiză “Big Data” adoră clienții care cumpără detectoare de monoxid de carbon, care aleg semințe de cea mai buna calitate și pun scaunelor mici amortizoare de pâslă: nu ratează aproape niciodată o plată. Cumpărătorii de ulei de motor de la firme inferioare reprezintă un risc mult mai mare.  “Dacă ne arăți ce cumperi,  îți putem spune cine ești, uneori mai bine decât te știi”, spune un fost reprezentant al Canadian Tire.

Jocurile de Statistică sunt  pe cale să invadeze viața. Îți place sa dansezi? Există șanse să cumperi mai degrabă un Mac decât un PC. În avion, alegi scaunele de lângă coridor? Te preocupi mai mult de ceilalți decât de tine …

“Big Data” este o mină de informații cu filoane din ce în ce mai diverse și mai promițătoare. Și puterea va aparține celor care le vor exploata cel mai bine.

Sursă: reinformation.tv
Traducere: Liliana Puescu

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button