libertate de conștiință

Suedia: O moașă care refuza să facă avorturi a fost acuzată de extremism religios

szba3d73.png
Mona Sahlin (S). Foto: Mikael Fritzon / TT

www.varldenidag.se, 9 februarie 2015

În urma unei discuții care a avut loc la începutul lunii februarie în Suedia, moașele care nu doresc să facă un avort au fost asemănate cu jihadiștii, deoarece ambele categorii ar practica un extremism religios.

Mona Sahlin, coordonatoarea unei organizații din Suedia care se împotrivește extremismului violent, a comparat o moașă care refuză să facă un avort ca fiind adepta religiei islamice. De fapt, este vorba despre principiile care stau la baza acestor acțiuni extreme și nu o comparație directă.

Discuția în urma căreia au ieșit la iveală aceste declarații a avut loc în Suedia în Biserica Ersta. Tema acestei discuții a fost „Religia și Democrația” și a fost organizată de „St. Katharina Foundation” .

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Julia Kronlid, membră a parlamentului suedez, prezentă și ea la dezbatere, a afirmat că este foarte important a ne manifesta capacitatea de a-i i critica pe membrii acestei grupări care fac referire la Coran pentru a- și justifica faptele de violență și teroarea pe care o răspândesc. „Nu greșim cu nimic dacă le condamnăm faptele și nu putem fi acuzați că le-am nesocotit religia”, a afirmat Julia Kornlid, potrivit înregistrărilor obținute de la discuția care a avut loc săptămâna trecută.

„Cred  că este esențial să nu cedăm doar de teama că ni s-ar putea întâmpla ceva pentru că am criticat și am condamnat acțiunile lor. Dimpotrivă , trebuie să luptăm în continuare și să dezvoltăm măsuri care să împiedice pe oameni să se alăture războiului islamic”, a mai spus Julia Kornlid.

Mona Sahlin și-a exprimat acordul cu privire la declarațiile Juliei Kornlid și a adăugat că aceste măsuri ar trebui aplicate și în cadrul altor religii: „Sunt de acord cu Julia că în toate religiile sunt fanatici extrem de periculoși; tocmai de aceea este foarte important pentru noi să-i identificăm și să le condamnăm faptele, dar în realitate tot cea ce facem este doar să privim și și nu facem nimic pentru că ne este teamă. De asemenea, consider că toți cei care refuză să facă un avort dau dovadă de acest comportament religios extrem, fără a face nicio legătură directă cu gruparea ISIS”, a mai declarat Sahlin.

Nu este ceva ieșit din comun în Suedia ca participanții la dezbateri să stabilească o paralelă între Islam și Creștinism.

 Traducere – Diana S.

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button