STUDIU. Tații contribuie în mod unic la dezvoltarea timpurie a copilului. Află cum

Copilăria timpurie este un moment crucial pentru relația dintre mamă și copil – este vremea alăptatului, a consolidării legăturii cu copilul și a dezvoltării acestuia. De aceea, politicile publice încurajează mamele să stea cu copiii după naștere.
În ceea ce îi privește pe tați, politicile publice se concentrează doar pe rolul lor de contributori financiari la bunăstarea familiei, ignorând dovezi importante că și prezența lor contează mult la începutul vieții copilului.
Un studiu realizat pe copii din Marea Britanie a descoperit că cei care interacționau pozitiv cu tații lor începând de la vârsta de trei luni prezentau beneficii cognitive la vârsta de doi ani. Rezultatele erau similare indiferent de categoria socială, de prestația mamei și chiar de gradul de educație sau de sănătate mintală a taților.
Cercetarea a arătat că interacțiunea pozitivă cu tatăl și prezența acestuia în viața copilului nu pot fi substituite nici chiar de prestația foarte bună a mamei în îngrijirea copilului.
Copiii de doi ani ai căror tați erau sensibili și calmi în timp ce le citeau o carte prezentau o dezvoltare cognitivă mai bună. Aceasta sugerează că o bună pregătire a preșcolarilor pentru începerea școlii s-ar putea realiza prin programe care să îi facă pe tați să petreacă timp alături de copii, citindu-le ceva.
La această vârstă, copiii sunt în dezvoltare rapidă și sunt foarte influențați de calitatea interacțiunilor cu părinții. Studiul s-a concentrat asupra copiilor din categorii socioeconomice diverse și ai căror părinți locuiau împreună.
Studiul
Sethna V, Perry E, Domoney J, Illes J, Psychogiou L, Rowbotham NEL, Stein A, Murray L, Ramchandani PG. „Father-child interactions at 3 months and 24 months: contributions to children’s cognitive development at 24 months”. Infant Mental Health Journal, 2017
Sursa: MercatorNet