studii şi cercetări ştiinţifice

Studiu: Inima afectează claritatea minții, echilibrul emoțional și eficiența personală

HMI-Blog-Heart-Brain-Interactions

De ce simțim dragostea și emoțiile undeva în dreptul inimii? Cum afectează stresul sistemul nervos, imunitatea, inima și creierul? Timp de secole, inima a fost considerată centrul emoțiilor, curajului și înțelepciunii. Cercetătorii din cadrul organizației HeartMath Institute se ocupă de explorarea mecanismelor fiziologice prin care inima comunică cu creierul, influențând procesarea informațiilor, percepțiile, emoțiile și starea de sănătate.

În decursul anilor s-au făcut diferite măsurători observându-se că în mod constant variabilitatea ritmurilor cardiace este principalul factor care reflectă stările emoționale și de stres. A devenit clar că emoțiile negative cauzează dereglări ale ritmului inimii și sistemul nervos autonom, afectând astfel și restul organismului. În contrast, emoțiile pozitive duc la armonie și coerență în ritmul bătăilor inimii, îmbunătățind echilibrul sistemului nervos.

Ceea ce se intuia de mult timp a primit acum și un răspuns științific în explicația despre cum și de ce inima afectează claritatea minții, echilibrul emoțional și eficiența personală. Cercetările au demonstrat că inima este mult mai mult decât o simplă pompă de sânge. Ea este de fapt un centru foarte complex de procesare a informației, pentru că, pe lângă funcțiile ei  principale, are propriul său „creier”. Acest „creier al inimii” comunică cu creierul cerebral printr-o mulțime de căi, iar creierul la rândul său răspunde. Între cele două părți există o comunicare neîntreruptă care influențează toate funcțiile organismului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Știința tradițională a susținut până acum că doar creierul principal este acela care trimite informații și comenzi spre corp, inclusiv spre inimă, însă acum știm că și opusul este valabil.

„Cercetările au relevat faptul că inima comunică cu creierul în patru moduri principale: neurologic (prin impulsuri ale nervilor), biochimic (prin hormoni și neurotransmițători), biofizic (prin unde de presiune) și energetic (prin interacțiuni ale câmpurilor electromagnetice)”, explică cercetătorii Institutului în raportul Science of the Heart [Știința inimii], care sintetizează cercetările efectuate de institut.

„Comunicarea de-a lungul acestor căi afectează în mod semnificativ activitatea creierului”, susține Science of the Heart. „În plus, cercetările arată că mesajele pe care inima le transmite spre creier pot influența chiar eficiența pe ansamblu a persoanei”.

Unul din modurile importante în care inima poate vorbi cu creierul, influențându-l, este atunci când inima lucrează coerent – când ritmul ei este caracterizat de tipare stabile, cu unde uniforme. Când inima e coerentă, organismul și inclusiv creierul beneficiază din plin, mintea e mai clară și mai eficientă și poate lua decizii mai bune.

Aceste lucruri se întâmplă pentru că inima care lucrează regulat și coerent transmite, pe cele patru căi menționate anterior informații care stimulează în bine întregul corp.

Cu toate că inima și creierul comunică în mod automat, de regulă fără intervenția noastră conștientă, noi fiecare avem totuși capacitatea de a ne conduce în mod intenționat inimile să comunice mesaje pozitive spre trup. S-a văzut că prin folosirea unor tehnici care îmbunătățesc coerența ritmului cardiac, constând în impunerea unor percepții diferite și abilitatea de a reduce stresul, se pot produce schimbări pozitive importante. Atunci când experimentăm emoții pozitive sincere, cum ar fi afecțiunea, compasiunea sau aprecierea față de cineva sau ceva, inima procesează aceste emoții și începe să bată liniștit și regulat, transmițând informație pozitivă în întreg organismul. Inima funcționează ca și când ar avea propria ei minte, influențând profund modul în care percepem și reacționăm la stimulii din afară. În esență, se pare că inima ne afectează chiar inteligența și starea de conștiență, astfel că fiecare om își poate „educa” inima, la fel ca și mintea, pentru a-și îmbunătăți în final calitatea vieții.

Aflați mai multe despre interacțiunile între inimă și creier, prin intermediul unor emoții pozitive care să ne aducă foloase și nouă celor din echipa HMI, la Science of the Heart.

Sursa: heartmath.org

Traducere și prelucrare: Monica Stinghe

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button