Sondaj în SUA: Da pentru protecția legală a copiilor nenăscuți, nu pentru o interdicție totală a avortului
Un sondaj realizat în statul american Carolina de Nord arată că procentul de persoane care susțin protejarea vieții copiilor nenăscuți variază în funcție de modul în care este pusă întrebarea.
Marea majoritate a respondenților (71%) au răspuns afirmativ la întrebarea dacă ar susține o lege care să permită avortul numai în următoarele cazuri excepționale:
- pentru a salva viața mamei;
- în caz de urgență medicală care implică un risc serios de vătămare fizică substanțială și ireversibilă a mamei;
- în caz de viol sau incest.
O constatare este că oamenii nu-și doresc o lege care să ofere protecție legală totală pentru viața copiilor nenăscuți. Dar trebuie văzută situația și din altă perspectivă: foarte mulți sprijină o protecție legală extinsă pentru copiii nenăscuți, mai ales că 49% dintre respondenți s-au identificat ca fiind pro-avort și 45% ca fiind pro-viață.
Așadar, mulți din cei declarați pro-avort susțin de fapt extinderea protecției pentru viața copiilor nenăscuți, deoarece limitarea la excepțiile enumerate mai sus ar elimina practic 95% din profitul clinicilor de avort din SUA, unde, în anumite state este permis avortul din orice motiv și în orice stadiu al sarcinii, până înainte de naștere.
O lege care permite accesul la avort doar în cazurile enumerate mai sus este deja în vigoare în statele West Virginia și Indiana.
Aceasta este net superioară legislației bazate pe limita de săptămâni. O lege care limitează procedura de avort la maximum 15 săptămâni de sarcină reduce numărul avorturilor elective cu doar 5%, iar o lege care stabilește limita la 12 săptămâni, reduce numărul avorturilor cu 10%, scrie Live Action.
Promovarea interdicției nu servește cauza pro-viață
Însă, când aceeași întrebare a fost altfel formulată, a scăzut procentul de respondenți care erau de acord cu permiterea avortului doar în cazurile excepționale enumerate la începutul acestui articol. Iată cum a fost formulată întrebarea: Ați susține sau v-ați opune unei legi care să interzică avortul, cu excepția cazului în care acesta este necesar pentru a salva viața mamei, când există o urgență medicală care prezintă un risc serios de vătămare fizică ireversibilă a mamei, sau în caz de viol sau incest?
Formulată astfel, întrebarea a obținut răspuns afirmativ (de susținere) de la numai 57% din respondenți, în timp ce 35% au declarat că nu ar susține o astfel de lege.
Același fenomen a fost constatat în cadrul unui sondaj național anterior care a testat aceste întrebări.
De ce rezultate atât de diferite pentru circumstanțe identice?
Se pare că un segment substanțial al populației nu dorește o lege care să permită avortul în orice circumstanțe și în orice stadiu al sarcinii, dar dorește o lege care să permită accesul la avort în caz de urgențe medicale, pericol pentru viața mamei, viol sau incest.
În plus, alegerea cuvintelor este crucială: în prima formulare a întrebării se folosea verbul „a permite”, în a doua „a interzice”. Și acesta este și motivul pentru care nu putem apăra poziția pro-viață folosind cel de al doilea verb.
Formularea primei întrebări îl asigură pe ascultător că avortul va fi permis în anumite circumstanțe, care sunt importante pentru el, în timp ce a doua vorbește despre interzicerea avortului, ceea ce îi determină pe unii oameni să spună nu indiferent de restul frazei.
Sondajul a mai inclus întrebări despre legile care protejează viața copilului nenăscut din momentul când i se detectează bătăile inimii:
Ați susține sau v-ați opune unei legi care ar permite avortul doar înainte de șase săptămâni, când nu există bătăi de inimă detectabile, iar mai târziu în sarcină următoarele patru circumstanțe: 1) Când este necesar să se salveze viața mamei; 2) Când există o urgență medicală care prezintă un risc serios de vătămare fizică ireversibilă a mamei; 3) În caz de viol; 4) În caz de incest.
62% au susținut legea privind bătăile inimii, în timp ce 29% s-au opus, restul fiind indeciși.
Așadar, majoritatea oamenilor ar susține o lege care ar limita avortul la șase săptămâni de sarcină dacă aceasta ar permite totodată avortul pentru a salva viața mamei sau în caz de viol ori incest.
Un alt răspuns semnificativ a fost cel referitor la avort ca metodă contraceptivă (de control al nașterilor). Doar 29% dintre respondenți au răspuns aprobator la întrebarea: Aprobați sau dezaprobați permiterea avortului ca metodă contraceptivă? 64% s-au declarat împotrivă.
Sondajul a mai demonstrat că 62% din respondenți se opun, în timp ce 31% susțin finanțarea din bani publici a serviciilor de avort.
Sondajul din North Carolina a fost realizat pe un eșantion de 1.000 de respondenți de McLaughlin Group pentru North Carolina Right to Life.