avort

Slovacia șochează Europa cu colosalul Marș pentru Viață: 80.000 de participanți

Pe data de 23 septembrie 2013, peste 80.000 de oameni s-au adunatîn orașul slovac Košice pentru a participa la primul Marș pentru Viață desfășurat vreodată în Slovacia. Numărul mare al participanților i-a surprins chiarși pe organizatorii evenimentului.

Conform publicației Hlavné Správy, au fost atât de mulți încât traseul de 2,5 km, stabilit inițial pentru marș, a fost neîncăpător pentru participanți, mulțimea ocupând majoritatea străzilordin centrul orașului. Deși ar fi trebuit să înceapă la 12:30, la ora 15 cea mai mare parte a mulțimii nu apucase încă să se deplaseze „din cauza masei mari de oameni care umplea complet strada”.

Organizatorii Marșului pentru Viață au spus că scopul lor a fost acela de amobiliza publicul pentru a putea astfel demonstra legiuitorilor suportul de care se bucură „protecția viețiiși a familieiformată prin căsătoria dintre un bărbatși o femeie, ca bază indispensabilăpentru stabilitatea și dezvoltarea vieții în Slovacia.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Deși demonstrații pro-viață au mai avut loc și înainte, acest eveniment, organizat de Conferința EpiscopilorSlovaci (KBS) cu ajutorul Forumului pentru Viață (Forum života), a fost primul eveniment organizatla scară națională.

Atmosfera din oraș este electrizantă și plinăde emoție, iar oamenii au lacrimi pe fețele lor”, scrie un observator, adaugând ca numărul copiilorși al persoanele cu handicap a fost „uimitor”.

Un bărbat, care s-a identificat ca fiind homosexual și care venise din afara orașului pentru a participa la marș, a declarat: „Eu sunt pro-familie. Am crescut într-o familie. Și, desigur, eu sunt în întregime pentru viață…Atitudineapro-viață este o atitudine pentru toți oamenii.”

Miroslav Mikolášik, membru al ParlamentuluiEuropean, participant și el la marș, a declarat pentru site-ulAleteia News: „Am fost cu toții șocați de amploareaMarșului pentru viață.

Organizatorii erau pregătiți pentru o demonstrație masivă, așteaptând aproximativ50.000 de participanți. Cu toate acestea, potrivit estimărilorinițiale, au participat de faptîntre 70.000 și 80.000 de oameni. Au venit oameni și din Polonia, Ungaria și Republica Cehă.

Organizatorii au folosit 4 kilometri de cordoane de securitate, 100 de panouri infromative, 10.000 de baloane, 100.000 de pliante informative. Au fost pregătite locuri de parcare pentru 500 de autocare și 5.000 de mașini. Au existat trei trenuri speciale, care au plecat din Bratislava și Zilina spre Košice, oraș care are 250.000 de locuitori.

Într-o scrisoare pastorală citită în bisericilecatolice din țară, la 1 septembrie, episcopii slovaci au cerut credincioșilorși tuturor celor care cred în valorile vieții să participe la Marșul Național pentru Viață.

Episcopii au avertizat că atitudinea multor deputațiși persoane care au un impactasupra opiniei publice din Slovacia se concentrează mai mult pe moarte decâtpe viață. Ei au subliniat căintroducerea în unele țări a unor legi care permit eutanasia, precum și avortulși experimentele genetice, sunt toate motive deîngrijorare, menționând că în timp ce „copiii nenăscuți suntuciși cu cruzime, și persoanele în vârstă, bolnavii sau alte categorii sociale care sunt incomode sunt, de asemenea, supuse riscului.”

Explicând alegerea loculuipentru primul Marș pentru Viață, părintele Skurla, co-organizator a spus: „Košice, în calitate de Capitală Europeană a Culturii din acest an, este un loc bun pentru a face apella popor pentruprotejarea vieții ca o expresie culturalăde bază.” (Košice și Marsilia sunt cele două Capitale Europene ale Culturii în anul 2013.)

Începând cu 1986, în Slovacia, avortul la cerere a fost legalizat pentru sarcini de până la 12 săptămâni. Fetele de 16-17 ani pot faceavorturi fără consimțământul părinților, deși estenecesar ca familia să fie anunțată. Ratele de avort sunt totuși in scădere, de la un vârf atins la sfârșitul anilor 1980, imediat după liberalizarea legii, de 40 de avorturi la 1000 de sarcini (aproximativ 35% din numărul total de sarcini), ajungându-se la o rata de 15avorturi la 1000 de nașteri, adica o scădere de aproximativ 73%.

de Hilary White, 23 septembrie 2013
Prelucrare după: LifeSiteNews
 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

3 Comments

  1. Atâta vreau să spun: „de 40 de avorturi la 1000 de sarcini (aproximativ 35% din numărul total de sarcini)”
    Câștigați un televizor color dacă descoperiți greșeala, care sper să nu fie intenționată doar ca să arate cifrele mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button