Marşul pentru Viaţă

Silvan Covaci a ajutat o femeie în criză de sarcină: Cuvântul de astăzi să fie „implicare”! / Marșul pentru viață București 2024

de Redacția Stiripentruviata.ro

Silvan Covaci, tată a trei copii, a povestit la Marșul pentru viață București 2024 cum a sprijinit o femeie în criză de sarcină. El a spus că-și învață copiii să-și asume acțiunile și a îndemnat societatea în primul rând la sprijin moral pentru femeile însărcinate:


În primul rând, vreau să vă mulțumesc tuturor celor care vă aflați aici, voluntarilor și tuturor celor care au organizat acest minunat eveniment. Recunosc că mi-a fost foarte greu să discut despre acest subiect, fiind un subiect atât de sensibil și, după cum o să povestesc întâmplarea prietenei mele, fiecare cuvânt poate să facă diferența între viață și moarte – cel puțin așa a fost la ea.

Voi începe direct cu povestea ei. În iunie, anul trecut, am primit un mesaj. Colaboram cu această prietenă, îmi era și colegă de serviciu și simțeam că se întâmplă ceva. Și primesc, deodată, într-o după amiază, un mesaj că ea a rămas însărcinată cu altcineva din afara relației pe care o are și că vrea să avorteze, neavând suport.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În acel moment, evident, mă uitam la mesaj și nu știam ce pot face, pentru că este foarte greu să gestionezi. Și pe voi vă îndemn, dacă ajungeți într-o astfel de situație, căutați suport peste tot, mai ales profesioniști.

Primul număr la care m-am gândit a fost cel al Alexandrei Nadane, cu care mă cunosc de mult timp și am reușit să fiu îndrumat de către Alexandra către doamna Adelina Fronea, un om deosebit, un om special, cu care am putut să gestionez această situație.

Problema era că prietena mea era la vreo două ore și jumătate distanță de București și evident că în acea seară a trebuit să merg până acolo. Ea era cred în săptămâna a opta și deja se gândea la avort.

A fost o perioadă dificilă, au fost multe drumuri, dar, prin suportul pe care l-a primit și prin faptul că noul partener de viață a acceptat această situație și a fost alături de ea, ușor-ușor am reușit să o ajutăm să treacă peste. Dar momentele prin care a trecut au fost foarte grele.

Dar momentele prin care ea a trecut au fost foarte grele. Până la urmă, dacă stăm să ne gândim, vorbim de o criză de sarcină. Conform DEX, criză înseamnă un moment critic, un moment culminant. Și în viața fiecăruia dintre noi, când se schimbă ceva, când apare o criză, este foarte greu să gestionăm. Și exact acest lucru s-a întâmplat.

A avut programare cam la trei clinici, trei programări la avort. În fiecare dimineață eram acolo, încercam să gestionez, să o ascult. Cel mai frică i-a fost de singurătate și de faptul că nimeni nu o înțelegea, nimeni nu o asculta și nu se simțea susținută.

De aceea, vă îndemn pe toți: susțineți, fiți aproape, implicați-vă. Asta este cel mai important, pentru că, până la urmă, rezultatul, chiar dacă, ok, cazul meu putea să fie unul fericit sau unul nefericit, Doamne ajută, copilul are acum câteva luni și ea este una dintre cele mai fericite fete din lume!

Ne trimite poze cu copilul și inclusiv cu soțul ei acum, s-au și căsătorit. Au avut un final fericit. Dar, repet: toate acestea s-au întâmplat cu ajutorul unor profesioniști, iar eu a trebuit să fiu acolo ca prieten. Iar aceste lucruri înseamnă implicare.

Cred că principala problemă este să nu ajungem în astfel de situații. Inclusiv eu, copiilor mei, având trei copii, unul de 17 ani, le spun: încercați să vă dați seama și să vă asumați. Încercați să nu faceți niște lucruri neasumate. Toate lucrurile pe care le faceți în viață asumați-vi-le. Și implicați-vă.

Repet, cuvântul de astăzi să fie implicare! La nunta lor, care s-a întâmplat înainte ca ea să nască, părinții ei, care, la început, au vrut să o împingă către avort, au venit la mine și mi-au spus: «Este cel mai frumos lucru care ni s-a întâmplat și știam că e o greșeală, dar o făceam din frică».

Dacă ajungeți în astfel de situații, apropiați-vă, arătați-vă prietenia, arătați-vă implicarea și discutați, vorbiți foarte mult.

Vă mulțumesc din suflet și o zi frumoasă în continuare!

Monica Lia, mamă a trei copii, din care unul cu sindrom Down: „Primiți-i!” / Marșul pentru viață București 2024

Vlad Plăcintă de la Salvează o inimă: Să ne deschidem inima / Marșul pentru viață București 2024

Psihoterapeut Manuela Cernat: Femeile trebuie sprijinite, ca să fie într-adevăr alegerea lor / Marșul pentru viață București 2024


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button