criza de sarcinăMarşul pentru Viaţă

Psihoterapeut Manuela Cernat: Femeile trebuie sprijinite, ca să fie într-adevăr alegerea lor / Marșul pentru viață București 2024

de Redacția Stiripentruviata.ro

Manuela Cernat, psihoterapeut sistemic de familie, cuplu și copil, a povestit, la Marșul pentru viață 2024 de la București, cum a început să consilieze femei în criză de sarcină:


Este de dorit să sprijin tot ce este mai de preț pentru noi în societatea de astăzi, adică copiii.

Numele meu este Manuela Cernat, sunt psihoterapeut de familie, cuplu și copil și consiliez voluntar femeile aflate în criză de sarcină de câțiva ani buni. Cum am decis să fac acest lucru?

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

La cabinet, printre clientele mele aveam din ce în ce mai des femei aflate în depresie și cu stări de anxietate, atacuri de panică post-avort. Atunci m-am gândit că este și de datoria mea să fac ceva pentru a preveni mai degrabă.

Poveștile lor semănau: se treziseră cu o sarcină nedorită, se simțeau neînțelese, neascultate, ne sprijinite, partenerii, de cele mai multe ori, plecau, familia, dacă erau de vârstă mai mică, le constrângea spre avort, nu erau întrebate ce-și doresc și, după ani și ani, aveau aceste manifestări pe parte de anxietate și atacuri de panică.

Cazurile consiliate de mine până în acest moment sunt de toate felurile: de la minore până la femei de peste 40 de ani, de la femei simple până la femei cu funcții de conducere. Ce au în comun, pe lângă sarcina nedorită? Partea aceasta pe care v-am spus-o: se simt nesusținute și, chiar dacă își doresc să păstreze copilul, li se pare că nu au nicio șansă singure, iar cei din jur le amenință, le șantajează emoțional și ajung să ia în calcul și avortul.

Din păcate, eu cred că aproape în fiecare familie există câte un caz de femeie care suferă în urma avorturilor. Cei mai în vârstă nu vorbesc despre aceasta, iar cei mai tineri aleg să nu se gândească, crezând că lor nu li se poate întâmpla așa ceva.

Credința mea este că Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru și că femeile pot să aleagă ce fac, dar trebuie sprijinite ca să fie într-adevăr alegerea lor.

Când bărbații hotărăsc să le ajute doar cu banii de întrerupere de sarcină și fără nimic altceva, când familia le șantajează și le amenință că le va da afară din casă, nu este autor, nu este susținere. Ele, practic, nu au de ales.

Un caz foarte drag mie, unul din primele cazuri pe care le-am consiliat, este al unei tinere, Izabela. Era la începutul clasei a 12-a când a rămas însărcinată. Era într-o relație de lungă durată, părinții erau de acord cu relația, dar nimeni nu a fost de acord cu sarcina. Partenerul a părăsit-o, familia ei a sfătuit-o să facă avort, familia lui de asemenea. Întâmplător, cineva a hotărât să o pună în legătură cu o asociație care se ocupă de consilierea femeilor aflate în criză de sarcină.

A fost unul dintre primele cazuri pe care le-am preluat. Ce am simțit nevoia de prima dată a fost să creăm un minim grup de suport pentru această tânără, pentru că, deși ceilalți erau deciși și știau clar ce voiau să se întâmple, adică să se întrerupă sarcina, ea era cea care se gândea la copil, ea era cea care deja se simțea mamă și nu înțelegea ce se întâmplă cu ea și ce sunt aceste trăiri.

Grupul de suport a fost format din consilieri, din asociația care i-a promis că o sprijină, măcar din punct de vedere financiar, cu controale medicale, analize și așa mai departe, plus pachet de naștere, căruț, pătuț și ce mai era nevoie, ca să scape de această grijă, și familia ei, care, în urma consilierii, au înțeles.

Lucrurile s-au aranjat foarte frumos: tânăra s-a liniștit, sarcina a decurs fără probleme, a născut cu puțin timp înainte de susținerea Bacalaureatului, pe care l-a luat cu brio.

După nașterea copilului, a revenit partenerul în viața ei, care regreta ce s-a întâmplat, iar din toamnă ambele seturi de bunici s-au ocupat activ de creșterea copilului, iar ea a intrat la facultate, așa cum își dorea.

Din păcate, deși am ales să prezint acest caz foarte plăcut, recunosc că mie-mi stă gândul la un altul. Este vorba de o tânără care a venit la consiliere de cuplu, pentru că aveau probleme de cuplu și aveau un copil. Rămăsese însărcinată cu gemeni și lucrurile nu au mers la fel. Soțul a amenințat-o că o va părăsi și o va lăsa singură cu toți cei trei copii și, după săptămâni întregi în care s-a agățat de tot ce a putut, ca să păstreze sarcina, a ales să întrerupă.

Fiind și eu la început, mi-a rămas gândul la ea, pentru că era și acum foarte mulți ani, nu exista toată această rețea de suport, nu-i cunoșteam foarte bine nici pe cei pentru care fac acum voluntariat, nu o știam nici pe Alexandra Nadane. Mi s-a părut că această femeie nu a avut șanse cu adevărat să aleagă ce și-ar fi dorit.

Așa că, cu cât suntem mai mulți aici, cu atât vom face diferența pentru toate aceste tinere femei, ca să poată alege cu sufletul, cum își doresc.

Vă mulțumesc și sper să ne vedem în număr tot mai mare de la an la an.

Monica Lia, mamă a trei copii, din care unul cu sindrom Down: „Primiți-i!” / Marșul pentru viață București 2024

Vlad Plăcintă de la Salvează o inimă: Să ne deschidem inima / Marșul pentru viață București 2024

Silvan Covaci a ajutat o femeie în criză de sarcină: Cuvântul de astăzi să fie „implicare”! / Marșul pentru viață București 2024



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button