Uncategorized

Scoția: Părinții, pe cale de a-și pierde dreptul de a fi educatori ai copiilor lor

scotia
foto: http://www.freedigitalphotos.net

În luna februarie 2014, administrația scoțiană a promulgat legea Children and Young People. Aceasta conține o serie de măsuri, cum ar fi mărirea numărului de ore de îngrijire gratuită a copiilor de la 475 de ore la 600 de ore. Însă, printre aceste măsuri, există una care a creat controverse. Și anume, introducerea unei Persoane Numite (Named Person) de către Serviciul Național de Sănătate (NHS) care să monitorizeze bunăstarea fiecărui tânăr de la naștere și până la vârsta de 18 ani.

Parlamentul a trecut legea în 2014, ceea ce înseamnă că fiecărui copil din Scoția i se desemnează o „persoană numită”- cel mai probabil un asistent sanitar sau un profesor – care va fi persoana de contact pentru familie, dar care va și monitoriza îngrijirea și dezvoltarea copilului.

Un consilier guvernamental a sugerat că părinții din Scoția ar putea fi raportați către această persoană desemnată dacă copilul lor nu prezintă semne de „dragoste, speranță și spiritualitate”.

Guvernul insistă asupra faptului că părinții sunt în continuare, în majoritatea cazurilor, cele mai bune persoane pentru a-și crește copiii și că acest sistem nu va schimba acest lucru la momentul la care va intra în vigoare, în august 2016. Cu toate acestea, multe grupări privesc această măsură ca pe o intruziune în rolul tradițional al familiei și acuză guvernul că „a mers prea departe”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Bob Fraser, cel care promovează controversata schema de atribuire a unei persoane numite fiecărui copil din Scoția, a declarat la conferința NHS de luna trecută că această lege nu vrea decât să asigure „bunăstarea” pentru toți copiii, nu doar pentru cei identificați ca fiind „cu probleme”.

Un purtător de cuvânt al grupului de campanie No to Named Persons (Nu Persoanelor Numite), NO2NP, a spus: „Aceasta este o dezvoltare sumbră, foarte îngrijorătoare și insidioasa a legii”.

„Aparent, persoana numită va interoga viața de familie conform unui „index al fericirii” mereu în schimbare. Este un standard imposibil de atins și niciun părinte nu se va putea măsura cu el”, a adăugat acesta.

NO2NP au lansat o nouă petiție împotriva acestui sistem.

Conservatoarea Liz Smith a comentat: „Acesta este exact nonsensul de care se temeau criticii sistemului persoanei numite. Părinții vor fi îngroziți la gândul că ar putea fi luați în vizor pentru faptul că un gardian al Statului nu consideră că în casa lor este suficientă spiritualitate”.

Maggie Mellon, care este acum consultant social, a spus că nu este deloc „evidentă” nevoia acestei scheme. „Drepturile copiiilor au fost, de asemenea, interpretate, aproape exclusiv, ca fiind ceva opus drepturilor părinților”, a declarat aceasta.

De asemenea, aceasta a atras atenția asupra faptului că, la umbra acestui sistem, persoana numită poate oferi informații despre copil fără acordul părinților. Mai mult decât atât, poliția ar fi angrenată în acest sistem pentru a raporta către persoana numită orice contact al copilului și familiei lui.

Acțiunile legale demarate împotriva acestei legi de către organizații și de părinții îngrijorați au început pe data de 3 iunuie a.c la Înalta Curte de Justiție a Scoției.

În luna ianuarie, judecătorul Lord Pentland a respins revizuirea judiciară a sistemului, dar pe 3 și 4 iunie a avut loc un apel la decizia lui la Inner House of the Court of Session.

Surse:

http://www.christian.org.uk/news/named-person-could-target-parents-on-spirituality/ http://www.christian.org.uk/news/parents-crucial-role-denied-under-named-person-scheme/

Traducere și prelucrare: Elena Dolea

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button