droguri

Să fumezi cannabis: banal sau nu ? / Fii independent (1)

„Joint-ul de cannabis este primul produs ilicit consumat în societatea noastră, mai ales că mulți nu știu dacă este sau nu legal.” Cea mai răspândită idee este aceasta: să fumezi cannabis nu prezintă niciun risc, deoarece tinde să devină o acțiune banală în sensul în care sunt din ce în ce mai mulți consumatori.

Cu toate acestea, consumul intens de tutun, de exemplu, ne arată faptul că nici în cazul legalizării, nici în cazul banalizării unui produs, riscurile nu sunt diminuate. Fumatul regulat timp de mai mulți ani te poate ucide. Fiind consumator de substanțe „banalizate”, m-am confruntat cu anumite întrebări relative în legătură cu consumul drogurilor, legale sau nu: „În ce stadiu mă aflu? Sunt pe cale de a deveni dependentă? Consumul acesta va sfârși prin a mă distruge?”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

De ce fumez cannabis?

Există mulți consumatori de cannabis care nu sunt dependenți. Sunt persoane care nu au de suferit pentru că nu consumă des și mult, ci ocazional, într-un cadru festiv. Cannabis-ul nu îi destabilizează psihologic. Așadar nu are o influență asupra vieții lor sociale, afective, școlare sau profesionale. Trebuie să recunoaștem acest lucru. Deși, cannabis-ul poate fi în același timp și înșelător.

Alți consumatori, chiar ocazionali, așa-ziși „descoperitori” pierd contactul cu realitatea, având nevoie de psihiatri. Cum să știi care va fi efectul pe care îl va avea un produs asupra ta încă de la prima utilizare?

În plus, a nu simți de prima dată efectele negative ale produsului te face să uiți mai apoi aspectele lui mai puțin benefice. Ne refugiem adesea în spatele unei practici de grup, refuzând „să privim față în față” drogul.

Anumite persoane nu întâmpină probleme legale, nici de sănătate (pulmonare), nici la nivel educativ, dar ele nu realizează în ce situație se găsesc. Ele procedează „ca toată lumea”. Poate că ele sunt pe drumul de a lega o relație foarte specială cu „joint-ul”. Mai mult decât „un element festiv”, drogul devine un „tovarăș, sprijin, antidepresiv”. Acesta începe să aibă un loc special în viața consumatorului.

În timp ce „a face ca toată lumea” ia naștere într-un grup, a se identifica cu moda, este un comportament care face parte din cotidian. Din anumite privințe, a te sprijini pe o practică de grup poate să fie revigorant și să funcționeze cu adevărat. Aceasta însă nu trebuie să ne priveze de o mică introspecție personală. Dacă încercăm să ne privim, să ne analizăm, vom putea descoperi o relație neprevăzută cu drogul și înfrunta reflecții profunde, întrebări care țin de umanitatea noastră, adevărate dificultăți personale.

Iată ce îmi spun consumatorii: „Mă refugiez în spatele consumului întreprins de grupul de prieteni, dar la sfârșit acest drog mă ajută la altceva decât să mă distrez, cred că vreau să uit…”, „În sufletul meu există o tristețe și acest drog îmi permite să nu o mai simt”, „Nu mă mai interesează nimic în acest moment…nu mă mai duc la cursuri, nu mai am niciun scop în viață…”, „Fac asta pentru a fi ca ceilalți, este un mijloc de a te integra, toți prietenii o fac. dacă nu ar exista asta în grup, ce am face împreună?”, „Simt o mai mare angoasă ca înainte, atunci îmi măresc doza, însă are mai mare efect dacă îl combin cu alcool…”, „Mi-am inventat o atmosferă, un mod de a fi, o legătură cu lumea cool, este identitatea mea, un mod de viață”, „Este maniera mea de a mă debarasa de lumea întreagă…”

Da, este posibil să dezvolți o dependență față de acest drog, să treci de la a fi un consumator ocazional la unul regulat…și de a face din cannabis un refugiu. Mai mult decât atât, un element imporant: toți consumatorii rămân „în afara legii”. Posesia de cannabis nu se pedepsește cu privarea de liberatate. Sunt mulți cei care gândesc că aceasta înseamnă o toleranță din partea poliției. Însă problema este legată de convingerile noastre, de principiile de viață pe care le putem avea, de integrarea noastră în societate. A fi oprit și găsit cu cannabis asupra ta nu rămâne fără consecințe, deoarece aceasta poate fi înscrisă în cazierul judiciar ca utilizare, posesie și transport de substanțe ilicite. (Ceea ce poate, de exemplu, să îngreuneze drumul unei vieți profesionale împlinite.)

Este un drog periculos?

Pentru a răspunde la această întrebare am preluat informații pe care le puteți găsi pe siteul Misiunii Interministeriale a Luptei contra Drogurilor și Toxicomaniilor (www. Drogue.gouv.fr)

Efectele cannabisului

Efectele consumului de cannabis sunt variate, depinde de modul de consum, de starea psihologică a consumatorului și de context: ușoară euforie, însoțită de un sentiment de apăsare și de un chef spontan de a râde, o somnolență ușoară. Consumatorii de toate vârstele încearcă pentru plăcere și detașare. Această beție este însoțită de o alterare a percepției timpului, vizuale și a memoriei imediate, provocând o letargie. Poate însemna și o lipsă de motivare, împiedicând îndeplinirea anumitor sarcini multiple. Dozele puternice determină probleme de vorbire și de coordonare motrică, timpi de reacție măriți. Aceste efecte pot fi periculoase dacă în acele momente conducem sau dacă utilizăm anumite mașini, aparate. Principalele efecte fizice ale cannabisului pot provoca, in functie de persoană, cantitatea consumată și compoziția produsului: creșterea ritmului cardiac (palpitații), o diminuare a cantității de salivă (gură uscată), o inflamare a vaselor de sânge (ochi roșii), adesea o senzație de greață, o creștere a apetitului, tuse.

Pericolele determinate de cannabis

Cu toate că efectele nocive ale cannabisului asupra sănătății sunt, din anumite puncte de vedere, mai puțin importante decât cele ale altor substațe psiho-active, trebuie să semnalăm câteva riscuri:

-Aparatul respirator este expus unui risc dublu: cel al resturilor toxice rezultate din arderea tutunului și cel al resturilor special rezultate în urma fumatului de cannabis. Astfel, consumul regulat de cannabis, amestecat cu cel de tutun, poate determina după câțiva ani, apariția cancerului precoce la plămâni (înainte de 45 de ani). Aceste riscuri de cancer pot fi amplificate la anumite condiții de inhalare (pipe cu apă).

-Anumite tulburări mentale, uneori abia sesizate de oameni și de consumatori pot fi descoperite sau agravate de consumul de cannabis (tulburări anxioase și schizofrenie).

-Riscuri sociale: procurarea cannabisului te poate pune în contact cu diferite circuite legale, poate provoca datorii, te poate conduce la acte de delincvență (exemplu: trafic pentru a-ți plăti doza).

-Consumul repetat și abuzul de cannabis au ca rezultat o dependență psihică crescută între oameni. Ca o revanșă, experții îndrăznesc să afirme că dependența fizică este minimă.

Cannabisul ca antidepresiv

Consumul regulat cauzează adesea probleme, mai ales dacă ne referim la tineri. Cannabisul, datorită efectelor sale anxiolitice, poate fi utilizat ca antidepresiv. El devine un fel de „medicament” pentru a gestiona un rău interior, un gol, o tristețe, o lipsă de încredere, o suferină profundă. „Cu cât consum mai mult, cu atât mă închid mai des, ca într-o bulă de protecție…încerc să nu mai simt nimic, caut să evadez, să uit, să râd, pentru că nu mai știu cum să fac asta fără drog. Ceea ce este practic, este că pot face asta doar fumând ceva, fără să depun vreun efort special. Apoi simt  o revoltă puternică, deoarece simt nevoia să mă  răzvrătesc, să-mi fac în continuare rău, poate astfel cineva va observa și va lupta pentru mine…” De-a lungul timpului, această soluție este nesatisfăcătoare, alienantă pentru persoana care se închide în ea. Nu există doar o problemă. A nu mai fi dependent de cannabis implică acceptarea de a găsi alte soluții, alte căi de detașare pentru viața sa, alte moduri de a te destinde sufletește. Trebuie, așadar să acceptăm și să nu mai fugim, să ne regăsim pe noi înșine, să confruntăm ceea ce pare să ne distrugă. Oare avem chef să ne lansăm într-o astfel de provocare? Chiar deloc, de aceea este adesea imperios necesar de a fi însoțit pe acest drum.

Unde putem afla ajutor?

În Franța există Puncte de Informare (Points Écoute) pentru tineri, unde aceștia pot găsi sprijin (consultații gratuite și confidențiale) și pot fi ascultați. De asemenea, ei pot apela la Centrele Speciale de Îngrijire în Toxicomanie unde ajutorul este oferit gratuit și anonim. Aceste două tipuri de structuri pot primi și familiile consumatorilor pentru a le oferi consultanță. Pentru a afla mai multe informații, puteți apela la numărul 113, care funcționează 24 ore/24.

Învingem dacă în momentul în care avem drogul în față și suntem pregătiți să încercăm, analizăm situația cu avantajele și dezavantajele sale. Este cea mai bună metodă de a face bune alegeri în viață.

Știți oare că și Dumnezeu vă poate ajuta să depășiți această situație, vindecându-vă rănile adânci ale sufletului și dându-vă puterea de a vă schimba viața? Dumnezeu vrea să vină și să înlăture vidul din interiorul nostru, dar pentru aceasta trebuie în primul rând să vrem și noi, să recunoaștem că nu putem face asta fără El. Noi suntem cei care trebuie să-L căutăm… Noi trebuie, de asemenea, să fim pregătiți să primim ceea ce El vrea să ne ofere… și apoi să ne lăsăm în voia Sa, având credință…după aceea, să ne bucurăm!! Să ne bucurăm văzând rezultatele proniei Lui!

de Estelle O.
Sursă: atoi2voir
Traducere: Vicki Ciobanu
 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button