dependenţedroguri

Franța a aprobat deschiderea a trei camere pentru consumul de droguri cu risc scăzut

tempi.it, 18 februarie 2015

Senatul francez a aprobat la 17 septembrie un articol din Legea Sănătății ce prevede deschiderea oficială a „camerelor pentru consumul de droguri cu risc scăzut”. Experimentul va dura șase ani, urmând a fi deschise trei astfel de camere în trei orașe diferite: Paris, Bordeaux și Strasbourg.

Prima cameră se va deschide la începutul anului 2016 la Paris, în Districtul 10, în incinta spitalului Lariboisière. Singura modificare făcută de senatori la proiectul de lege original constă în a nu deschide camere de consum în locuri oarecare din oraș, ci în interiorul structurilor sanitare. De fapt, Parisul dorea o cameră de consum încă din 2013, dar Consiliul de Stat a blocat deschiderea acesteia amintind că uzul de droguri este ilegal, iar pentru avea o derogare este necesară o lege.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Guvernul a estimat o cheltuială de 800 de mii de euro pe an pentru toate cele trei camere, în timp ce parlamentarii din opoziție au subliniat faptul că suma anuală pentru fiecare cameră va fi de 1,2 milioane de euro. Deci, experimentul lansat de Senat va costa între 4,8 și 22 de milioane de euro.

Potrivit ministrului Sănătății, obiectivul camerelor de consum nu este acela de a ajuta dependenții de droguri să iasă din coșmarul dependinței, ci de „a se ocupa de situațiile reale care, vrând, nevrând, există”. Acesta a adăugat: „Asta nu înseamnă nici banalizarea, nici facilitarea consumului de droguri”.

După cum a declarat Yannick Moreau, parlamentar UMP, la tempi.it, „Pentru a evita durerile de cap, guvernul dă un răspuns fals la o problemă reală. În loc să ia în considerație problema de la rădăcină și să adopte proiecte ambițioase pentru a ajuta persoanele dependente să se însănătoșească, adică să le ajute să nu se mai drogheze, se mulțumesc să ascundă aceste persoane în „camere de consum” cu o mare risipă a banului public. Legalizându-le, guvernul dă dependenților de droguri o imagine de fatalism, iar la restul societății o imagine de politică tolerantă. Este posibil să ieși din dependența drogurilor, dar camerele de consum nu duc la acest rezultat. Mulți mi-au vorbit ca despre „camere ale morții”. Guvernul transmite un clar mesaj de abandon”.

Rămâne de văzut care vor fi consecințele practice ale legii. Mulți francezi sunt preocupați de viitoarea prezență a dependenților de droguri în spitale și de faptul că mulți dintre traficanți își vor putea vinde drogurile pe lângă clinici. Și chiar pentru a răspunde la aceste probleme de sănătate și siguranță create (și neabordate) de camera de consum, orașul Bordeaux a hotărât să experimenteze camioneta pentru consumul de droguri : „Dotată cu două, trei locuri pentru injectarea drogurilor în venă”, camioneta va da ocolul orașului pentru a căuta toxicomanii și pentru a le oferi un loc sigur pentru a-și consuma propria doză. În camionetă totul va fi ascuns și nimeni nu-și va da seama de nimic.

Traducere: Lidia Ciurezu


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button