opinii

Conceptul de familie „non-tradițională”, prezentat drept progresist, este în realitate vechi de un secol – mai precis, de la Revoluția Bolșevică

de Gabriel Bintia, Facebook

Unii spun că familia tradițională este un concept comunist, iar noile tipuri de familii, voluntar monoparentale ori formate din soți de același sex ori din mai mult de doi soți sunt avangardiste și rezultate ale unor societăți tolerante și liberale.

Fals! Disoluția familiei tradiționale, relațiile homosexuale, avortul, au fost concepte ale leninismului clasic și au fost puse în practică imediat după venirea la putere a bolșevicilor. Una dintre cele mai notorii teoreticiene ale libertății sexuale a fost activista comunistă Alexandra Kollontai, devenită comisar al poporului după 1917 și apoi diplomat, în timpul lui Stalin. Ea este cunoscută publicului larg prin ecranizarea Ninocika, cu Greta Garbo în rolul principal, iar publicului românesc prin aceea că, în calitate de ambasador al URSS la Stockholm, a negociat condițiile de armistițiu cu guvernul Antonescu. Prin lunga ei ședere în Suedia, Kollontai este binecunoscută publicului suedez, care i-a dedicat, până azi, zeci de articole elogioase, fiind considerată o eroină a mișcării feministe.

Kollontai se considera o feministă radicală. Opiniile ei despre rolul căsătoriei și al familiei în cadrul comunismului au fost cu siguranță influente asupra societății de astăzi, mai ales prin promovarea conceptului „iubirii libere”.

Kollontai și-a expus concepțiile despre familie și sexualitate în câteva cărți intitulate sugestiv: „Iubirea roșie”, „Iubirea liberă”, „Comunismul și familia”, „Relațiile sexuale în lupta de clasă”. În aceste cărți aflăm că „… sexualitatea este un instinct uman la fel de natural ca și foamea sau setea” și că „o femeie din Komsomol ar trebui să-si satisfacă dorința sexuală ca și cum ar bea un pahar cu apă sau cu votcă”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Kollontai a crezut că, la fel ca și statul, familia va dispare când a doua etapă a comunismului va deveni realitate. Ea a considerat căsătoriile și familiile tradiționale ca moșteniri ale trecutului egoist opresiv, bazat pe drepturi de proprietate. Sub comunism, atât bărbații, cât și femeile vor lucra și vor fi sprijiniți de societate, nu de familiile lor. În mod similar, copiii lor vor fi proprietatea societății și vor fi crescuți de societate.

Kollontai i-a sfătuit pe bărbați și pe femei să renunțe la nostalgia lor pentru viața familială tradițională. „Mama muncitoare trebuie să învețe să nu facă diferența între al tău și al meu, ea trebuie să-și amintească că sunt doar copiii noștri, copiii muncitorilor comuniști ai Rusiei”.

Oare nu auzim aceleași lucruri astăzi în medii care se numesc „progresiste”?

Citește mai multe articole de Gabriel Bintia


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button