Marxism culturalopinii

Prof. Adrian Papahagi: „Habar n-am cât de „fasciști” sunt esticii, dar știu perfect cât de marxiste sunt elitele occidentale”

de Adrian Papahagi, Facebook

Sunt esticii niște naționaliști cretini, iubitori de dictatură, pentru că nu acceptă cu pantalonii pe vine binefacerile reeducării multikulti și refuză să înțeleagă beneficiile invaziei musulmane în Europa?

Habar n-am dacă esticii au vreo propensiune specială spre extremism. Totuși, din câte știu, Marx, Engels sau Hitler nu sunt cehi sau români.

De asemenea, dacă îmi aduc bine aminte, pe când comunismul se instala în Est, Jean-Paul Sartre se lupta cu imperialismul american și afirma că „orice anticomunist e un câine”. În 1956, pe când ungurii ieșeau în stradă împotriva tancurilor sovietice, Sartre se distanța de Partidul Comunist, dar nu de ideea comunistă, iar elitele Franței explicau că e mai bine să te înșeli alături de Sartre decât să ai dreptate împreună cu Raymond Aron. În 1968, când a venit rândul cehilor să înfrunte aceleași tancuri sovietice, elitele occidentale își vedeau de micile insurecții troțkiste și denunțau crimele burgheziei capitaliste. Când românii ieșeau în stradă în 1989, împotriva tancurilor propriei armate (manipulate de o juntă securist-kaghebistă), elitele intelectuale din Occident erau ocupate să denunțe dictaturile lui Reagan și Thatcher, capitalismul egoist și imperialismul american.

Aceeași castă ne explică azi, de la înălțimi birocratice, oengistice, academice și mediatice că pericolul pentru democrație vine de la Budapesta, Varșovia și Praga, nu din laboratoarele occidentale care produc de decenii marxism cultural.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Habar n-am cât de „fasciști” sunt esticii, dar știu perfect cât de marxiste sunt elitele occidentale.

Și încă ceva: am impresia că esticii sunt mai atașați de figurile lui Adenauer, Churchill, De Gaulle, Thatcher sau Reagan decât komentariatul rumegător de marxism care populează redacțiile, catedrele și cancelariile occidentale. La Budapesta am văzut o statuie a lui Reagan: la Washington ar fi demolată.

Citește mai multe articole de Adrian Papahagi

Citește și De ce este interpretată o demonstrație în favoarea identității poloneze ca nazistă?


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button