educaţie sexuală

Pro TV față cu educația sexuală: discriminează opiniile pe bază de… sutană?

11201883_1174791435881472_4331108978249745823_n

După cel mai recent episod al emisiunii „România, te iubesc!” difuzat duminică, 8 noiembrie 2015, la Pro TV, mulți părinți și multe persoane implicate în problematica pro-familie au rămas cu un gust amar. Acestora li s-a părut că emisiunea a favorizat un anumit punct de vedere prin felul în care au fost montate și prezentate opiniile anchetei referitoare la un subiect fierbinte la zi: propunerile insistente ale unei părți a societății civile și ale Ministerului Sănătății de a introduce ca materie de studiu obligatorie Educația Sexuală în școlile publice din România – propunere de altfel neagreată de oficialii din sistemul de educație românesc.

De curând, un tânăr tată pro-viață a povestit care a fost experiența sa cu această emisiune. El s-a numărat printre cei care au fost intervievați pentru a li se prezenta opinia în cadrul materialului realizat de Pro TV. Se numește Dragoș-Iunian Bălinișteanu, este din Iași și a studiat bioingineria medicală. Este tatăl unei fetițe, iar în vara aceasta a fost hirotonit preot. Lucrează la Departamentul ProVita Iași al Mitropoliei Moldovei încă de la înființarea acestuia, din 2011, promovând și ajutând familiile numeroase și realizând programe de informare și educare pro-viață și pro-familie în regiunea Moldovei.

El a povestit de curând pe Facebook despre interacțiunea sa cu reporterii ProTV și mesajul pe care a vrut să îl transmită telespectatorilor prin declarațiile pe care le-a acordat reporterilor – mesaj care i s-a părut că nu s-a reflectat suficient în formatul final al emisiunii:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Am apărut alături de colegii mei duminică la emisiunea „România te iubesc!” luând parte la această dezbatere pro și contra educației sexuale. Echipa de la Pro TV mi-a luat un scurt interviu, de aproximativ 10 minute, în care am spus mai multe lucruri.

Am spus că, atunci când vorbim despre educație sexuală, lucrurile nu pot fi privite doar alb-negru. Am susținut faptul că părinții sunt cei care trebuie să-și educe copiii în ceea ce privește sexualitatea.

Am recunoscut faptul că România are o problemă mare în această privință, dar datoria școlii este de a încuraja părinții și a-i educa.

Am menționaț faptul că și noi avem programe prin care mergem prin licee și discutăm cu elevii despre emoții sentimente și mai ales despre ce înseamnă iubirea.

Le-am spus că am acasă o fetiță de 4 ani și jumătate care așteaptă încă un frățior și o surioară. Nu se uită pe geam așteptând barza ci știe că în burtica mămicii ei este viitorul partener al ei de joacă. Am spus că nu m-a întrebat cum a ajuns acolo pentru că e firesc. O fetiță de vârsta ei nu-și pune probleme de acest tip încă, dar atunci când o va face voi fi acolo și eu și mămica ei pentru a-i explica.

Mi-am exprimat într-adevăr „repulsia”, dar nu față de ideea generală de educație sexuală, ci față de o carte prezentată drept „Ghid de educație sexuală pentru copii” care conține niște desene explicite ieftine și prin care autoarea sugera, în prefață, că ar trebui să îmi „educ” copilul deja de pe la vârsta de 4-5 ani, prin replici de genul: „În timpul contactului sexual, se produce ejacularea, adică o mare cantitate de spermatozoizi se scurge din penisul bărbatului în vaginul femeii”. Am spus că nu pot face nici o legătură între acest tip de „educație” și fetița mea.

Din toate aceste idei, Pro Tv a reușit să transmită cu succes românilor că „domnul în sutană” (așa cum am fost prezentat) este revoltat de ideea de educație sexuală și că popilor în general le crește tensiunea atunci când aud de idei de acest gen.

Am fost descurajat inițial de forța incredibilă pe care televiziunea o are pentru a manipula, dar voi continua să lucrez pentru a susține un sistem de dezvoltare sănătoasă a copiilor noștri, tocmai pentru că… România, te iubesc!

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

2 Comments

  1. Da, am vazut si eu emisiunea …. dureroasa. Face parte din capitolul mare numit „Oficializarea/Legalizarea Placerilor” … introducand-o usor usor in capitolul „normalitate si cunoastere de sine”. Nu educatia sexuala ii tine pe copii departe de sarcini pierdute ci educatia despre inocenta, integritate si etica. Faptul ca „oficializezi” astfel de discutii din timpuriu nu aduce decat rau … pentru ca oamenii nu sunt programe informatice carora le „schimbi definitia” si apoi functioneaza dupa asteptari … ci din potriva, toti inteleptii spun ca mintea si corpul vor sa se puna tot timpul in fata vointei si a constiintei noastre. Noi, oamenii cu totii stim cate ganduri avem intro zi, cate inchipuiri, cate imagini mentale si cate dintre ele le-am chemat noi sau le-am vrut de fapt. In acest context, CUVINTELE sexuale pe care le aud copii, IMAGINILE pe care le vor vedea, ii for duce sa puna slabiciunea inaintea ratiunii introducand DORINTA acolo unde poate nu o aveau. E ca si cum ai arata copiilor filMe XXX spunandu-le asa nu e voie! Psihologii justifica asta spunand ca oricum copii alfa despre sexualitate de mici … si de aceea e bine sa le faci educatie sexuala … pai afla de mici despre cum se fac copii si nu afla despre cum „nu se fac” … adica nu aud cuvantul „prevenire” sau „sarcina”? Apoi … cunoasterea de sine (saraca de ea) … e acum rezumata la sex? Daca asta au inteles psihologii, e grav. trist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button