Pr. Ioan Teșu: „Viața de familie este asemenea unei călătorii cu corabia”
de Redacția Stiripentruviata.ro
„O bună comparație pentru viața de familie o oferă călătoria pe o mare. Uneori, apele sunt tulburi și agitate și de aceea este de mare importanță iscusința căpitanului sau a marinarilor. Dacă ei sunt învățați să călătorească doar pe mări și ape liniștite, s-ar putea să le fie greu să iasă din furtună nevătămați, ba chiar există riscul să se și scufunde. Cei care au însă o experiență bogată și iscusință în a naviga, vor reuși să le părăsească mult mai repede și cu mult mai multă ușurință. Însă, atât unii, cât și alții, vor căuta să evite astfel de zone.
În căsnicie este, oarecum, asemănător. De multe ori, dinafara căminului sau a relației, pătrund în casă sau în familie frământări, probleme, neliniști. Nu toți soții au învățat să nu confunde serviciul sau profesia cu familia sau căminul, ori nu reușesc să nu tulbure liniștea casei cu probleme străine și provocate de alții. În astfel de momente, contează în mod deosebit echilibrul partenerilor și dorința lor de concesii reciproce, în vederea armonizării relației și a depășirii situațiilor tensionante, cu minim de consum sufletesc și cu maximă eficiență afectivă.
Sfântul Ioan Gură de Aur, același fin analist al realităților vieții de familie, aseamănă neînțelegerile dintre soți cu situația unei corăbii aflate în furtună, în care, în loc ca membrii echipajului, conduși de căpitan, să caute salvarea generală, datorită certurilor, ajung la naufragiu sau scufundare. Atunci când bărbatul se ceartă cu femeia, spune el, familia lor este în aceeași situație cu un vapor aflat în mijlocul furtunii, când căpitanul se ceartă cu timonierul.”