viaţa de familie

Raport cu privire la cazurile de sustragere a copiilor din familii în Suedia și țările vecine scandinave

sustragere

Pe data de 10 decembrie 2012, un raport intitulat „Raportul cu privire la cazurile de sustragere a copiilor din familii din Suedia și țările vecine scandinave”, realizat de The Nordic Committee for Human Rights (NKMR/NCHR) și semnat de juriști, psihologi și alți specialiști scandinavi  a fost trimis Secretarului General al Consiliului Europei.

Organizația „The Nordic Committee for Human Rights”, condusă de juristul suedez Ruby Harrold-Claesson, este o organizație independentă pentru drepturile omului ce a apărat în diferite instanțe, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, părinții și copiii despărțiți cu forța în Suedia, Norvegia și Finlanda. Membrii organizației au făcut publice, atât la nivel național, la nivel ONU cât și la nivelul altor instituții europene, informații legate de numeroase încălcări grave ale drepturilor omului în acest domeniu.

În raport se precizează că în țările scandinave este răspândită practica de a sustrage copii din familii, zilnic apărând noi cazuri, fapt ce se reflectă negativ asupra vieții anumitor persoane. Portrivit experților care au pregătit raportul, printre care avocați scandinavi cu practică, psihologi și profesori de medicină, se declară că doar o mică parte din toate aceste cazuri de sustragere se justificau. 

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Copiii ce au fost scoși din familiile lor au avut de multe ori de suferit din cauza personalului caselor de copii și a părinților „substitutivi”. „Ei au fost sustrași din familiile lor, pe care autoritățile le-au considerat a fi medii nefavorabile și au nimerit nu numai într-un mediu mai rău, dar au suferit chiar maltratări, intimidări, insulte, abuzuri psihologice, fizice și chiar sexuale” – se arată în raport.

Autorii se bazează pe cercetări științifice care arată că „despărțirea copilului de părinți sporește riscul apariției unor probleme în dezvoltarea lor (în special la copiii de vârstă mai mare), putând duce la depresii severe, psihoze și alte tulburări psihice și somatice – de 2-3 ori mai mare în comparație cu cei care nu au suferit în copilărie evenimente similare”.

Printre altele, în raport se precizează că în ultimul timp tot mai des are loc sustragerea copiilor de la parinții ruși din Finlanda.

Raportul a fost tradus și în rusă. Directorul general al Centrului Analitic „Politica de familie a Federației Ruse”, Pavel Parfentiev relatează:

„Situația legată de încălcarea drepturilor familiilor în țările scandinave este foarte serioasă. Ca urmare a unor astfel de încălcări, de foarte multe ori, au suferit și cetățenii ruși și copiii lor. De aceea este foarte actuală publicarea acestui raport în limba rusă pregătit de colegi competenți scandinavi. Unii juriști, care au semnat acest raport, au ajutat personal familiile afectate.

Informația inclusă în acest document serios trebuie luată în considerare nu numai pentru soluționarea problemelor la nivel internațional, dar și în jurisprudența din Rusia. Nu se pot repeta în țara noastră greșelile tragice comise în țările scandinave, în urma cărora au suferit o mulțime de copii și adulți. Noi vom trimite copii ale raportului Ministerului Afacerilor Externe din Federația Rusă, legislativului, funcționarilor de stat.”

Sursă: Family Policy

Traducere: Larin Tatiana


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button