familie

Pr. Gleb Kaleda: Familia, mica biserică de acasă

de Redacția Stiripentruviata.ro

„Atât pentru cei căsătoriți, cât și pentru cei ce încă mai locuiesc împreună cu părinții, fundamentul principal al Bisericii Universale trebuie să îl constituie familia, care se prezintă ca o mică biserică de acasă. În ea se realizează lucrarea noastră în vederea dobândirii Împărăției lui Dumnezeu.

Biserica din casă o formează două persoane, un bărbat și o femeie, legați prin iubire, uniți prin căsătorie și care aspiră să ajungă la Hristos.

De multe ori, activitatea bisericilor din casă rămânea neobservată, ea se pierdea în lumina viețuirii monahale și a slujbelor bisericești. Dar biserica din casă este sacră, zidită pe cuvântul evanghelic: „intră în cămara ta și, închizând ușa, roagă-te.” (Mt. 6, 6)

Creștinismul s-a confruntat mereu cu două probleme majore: prima, care este eternă și ține de viața lăuntrică – dobândirea Duhului Sfânt, și a doua, istorică, care rămâne exterioară. În primele secole, această problemă se rezolva prin apostolatul prin mucenicie, în secolele IV-VIII adevărul despre Hristos se descoperea prin predici și dogme. Mai târziu, poporul lui Dumnezeu era condus spre har, curăție și luminarea religioasă prin activitatea mănăstirilor, ca centre de cultură și nevoință creștină etc., deși primele mănăstiri au apărut cu mult timp înainte. În zilele noastre, problema istorică devine înființarea bisericilor din casă.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În planul general uman, crearea unor familii trainice a devenit o problemă națională: în familii este aruncată sământa bunăstării popoarelor din punct de vedere moral, cultural și economic. După părerea noastră, plinătatea vieții o deține familia creștină.”

Pr. Gleb Kaleda, Biserica din casă, Editura Sophia, București, 2006, pp. 5-14.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button