dizabilităţisindrom Down

Povești despre copii cu sindrom Down: Ethan a avut Trisomie 9, dar a fost primit cu multă dragoste

de Redacția Stiripentruviata.ro

Kristin Hernandez și soțul ei, Chris, erau pregătiți să-și întemeieze o familie, dar a avea un copil s-a dovedit a fi mai greu decât se așteptau. După un an, se pregăteau să apeleze la un specialist în fertilitate. Dar, în mod miraculos, chiar înainte de a face aceasta, au aflat că Kristin este însărcinată.

La ecografia de 20 de săptămâni, au fost încântați să afle că au băiat. Dar consultul a arătat și mai multe semne de trisomie, afecțiunea genetică responsabilă pentru sindromul Down.

Medicii nu erau siguri dacă inima și creierul băiețelului erau bine dezvoltate, dar inima lui bătea foarte puternic. Cuplul nu a vrut să își asume riscul unui avort spontan, așa că a refuzat amniocenteza, care le-ar fi spus cu siguranță ce probleme avea copilul.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Cu toate acestea, chiar și fără un diagnostic oficial, medicii au recomandat avortul de mai multe ori.

„Nu a fost niciodată o opțiune pentru noi”, a declarat Kristin pentru Live Action News.

„Ne întrebau: Sunteți pregătiți să aveți un copil cu nevoi foarte speciale? Răspunsul meu ar fi fost că nu, nu sunt pregătită. Dar nu sunt pregătită așa cum nu este pregătită nici mama al cărei copil este diagnosticat cu cancer. Nu suntem pregătiți pentru astfel de lucruri. Nimeni nu este cu adevărat pregătit când așa ceva se întâmplă în familia sa.”

Nu știau cum va arăta viitorul, dar Kristin și soțul ei știau că aveau un fiu pe care îl iubeau și că aveau de gând să prețuiască timpul pe care urmau să-l petreacă împreună cu el.

Bebelușul Ethan s-a născut prin cezariană de urgență la 16 august 2015 și, deși medicii au lucrat timp de 30 de minute, Ethan nu a răspuns la niciun efort de stabilizare.

A trăit doar 93 de minute după naștere, a primit numele Ethan și a fost ținut cu dragoste în brațe de părinții lui. Analizele sângelui din cordonul ombilical au arătat că avea Trisomie 9, o formă de sindrom Down foarte rară.

Doctorii au fost uimiți că bebelușul reușise să reziste pe tot parcursul sarcinii, pentru că ar fi trebuit să se oprească din evoluție cam după primul trimestru de sarcină.

Faptul că un copil cu diagnosticul lui s-a născut viu a fost nemaiauzit, a relatat mama lui, Kristin. Astfel, a fost un miracol că a reușit să trăiască suficient încât să-și întâlnească părinții.

După nașterea lui, Krtistin și Chris au mai pierdut multe sarcini, dar, în cele din urmă, au născut un alt băiețel, pe Andrew.

Oricât de dificil a fost să-l piardă pe Ethan, Kristin nu are niciun regret. Și vrea ca oamenii să înțeleagă că ar face la fel dacă ar trece prin așa ceva din nou. 

„A fost foarte greu, dar, imediat ce l-am ținut în brațe și l-am privit… ei bine, în ochii echipei medicale erau foarte multe imperfecțiuni, dar, ca mamă, îți vezi pur și simplu copilul. Părul negru ca al soțului tău, nasul tău, ochii de aceeași culoare”, a explicat ea.

„Vezi asemănările și cât de prețios este. Anomaliile sunt inobservabile pentru părinți, copilul este pur și simplu perfect și prețios. Sunt foarte recunoscătoare și nu am niciun regret referitor la acea sarcină.”


Sindromul Down constă din existența unui cromozom în plus în codul genetic. Persoanele respective sunt predispuse la anumite afecțiuni medicale și se dezvoltă într-un ritm mai lent, dar pot face tot ce fac cei care au un cod genetic obișnuit.

Peste 90% din copiii diagnosticați cu Sindrom Down înainte de naștere sunt avortați, de aceea Luna pentru viață a promovat adesea mărturiile persoanelor care au această condiție medicală. Studii realizate la nivel internațional arată că persoanele cu Sindrom Down sunt fericite și recunoscătoare pentru viața lor.

„Chiar dacă avem abilități mai puține, noi vă putem dărui toată dragostea noastră”, a spus Anca Miron, persoană cu sindrom Down, la Marșul pentru viață 2023 de la București.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button