dizabilităţi

Schizofrenia ideologică a avortului: Parisul celebrează și sportivii paralimpici, și pe artizanele legii care permite avortarea copiilor cu dizabilități

Pe fondul controversei din jurul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, organizația Right to Life UK a subliniat și celebrarea, în cadrul aceleiași ceremonii, a trei persoane care au jucat un rol esențial în legalizarea avortului în Franța – lege care permite inclusiv avortul până la naștere în caz de dizabilitate a copilului.

În mod paradoxal, la finele lunii august încep Jocurile Paralimpice, care celebrează tocmai performanțele sportive ale persoanelor cu dizabilități.

Organizatorii Olimpiadei de la Paris au ales să celebreze „10 eroine de aur”, ale căror statui au răsărit din apele râului Sena în timp ce se cânta imnul național. Printre statui s-au numărat cele ale politicianei Gisèle Halimi și ale feministelor Simone de Beauvoir și Simone Veil. Au fost singurele femei născute în secolul al XX-lea incluse între cele 10.

„Este deopotrivă șocant și trist că, în timpul unei ceremonii de deschidere deja foarte controversate, directorul artistic Thomas Jolly a ales să glorifice trei femei care au jucat un rol esențial în introducerea unei legi care a condus la discriminarea directă a persoanelor diagnosticate cu dizabilități înainte de naștere”, a transmis Catherine Robinson, purtătoarea de cuvânt a Right to Life UK.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Moștenirea acestor trei femei se opune în mod direct Jocurilor Paralimpice, care urmează să aibă loc la sfârșitul acestei luni, și jocurilor Special Olympics, care normalizează și celebrează în mod corect sportivii cu dizabilități.”

Simone Veil a fost ministrului sănătății, având un rol crucial în adoptarea legii avortului din 1975, lege care îi poartă numele.

Constatările Comitetului ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități

În septembrie 2021, Comitetul Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile persoanelor cu dizabilități a emis concluzii cu privire la respectarea de către Franța a Convenției din 2006 privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

În observațiile finale, oficialii au scris: „Comitetul este preocupat de devalorizarea persoanelor cu dizabilități prin politici și practici care vizează deficiențele fetale detectate prin screening genetic prenatal, în special trisomia 21, autismul și detectarea neonatală a surdității”.

Cu alte cuvinte, copiii nenăscuți diagnosticați cu dizabilități sunt discriminați pe motivul condiției lor medicale, iar viața lor nu este protejată de lege, fiind permisă avortarea lor la cerere în orice stadiu al sarcinii.

În Franța, avortul este disponibil la cerere până la sfârșitul celei de-a 14-a săptămâni de sarcină. Dar în Codul de sănătate publică există temeiuri pe baza cărora avortul poate avea loc în orice moment al sarcinii dacă doi medici consideră că este probabil ca fătul să aibă o „afecțiune deosebit de gravă recunoscută ca incurabilă în momentul diagnosticării”.

Prevederile legale din Marea Britanie sunt similare, informează Right to Life UK: avortul este practic legal până înainte la naștere în cazul detectării oricărei dizabilități.

Jocurile Paralimpice

La Jocurile Paralimpice concurează persoane cu dizabilități fizice, iar la Special Olympics persoane cu dizabilități intelectuale.

Fotbalistul paralimpic Martin Baron. Foto: Wikipedia / Laurent Vignasse

Jocurile Paralimpice de la Paris se desfășoară începând din 29 august 2024. Atletul francez Martin Baron, care are deficiențe de vedere de la naștere, va concura la fotbal pentru nevăzători pentru Franța. Dacă afecțiunea lui ar fi fost cunoscută înainte de naștere, legea franceză ar fi permis avortarea lui oricând pe parcursul celor nouă luni de sarcină.

Înotătorul paralimpic neozeelandez Cameron Leslie. Foto: paralympics.org.nz

Atletul paralimpic Cameron Leslie, care s-a născut cu o deficiență congenitală la una din mâini, va concura la înot și rugby în scaun rulant. În țara sa natală, Noua Zeelandă, avortul este legal până la naștere, iar în Franța, dacă doi medici ar fi fost de acord că are o „afecțiune deosebit de gravă și recunoscută ca incurabilă la momentul diagnosticării”, ar fi putut fi avortat în orice moment până înainte de naștere.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button