avortlibertate de conștiință

Petiție: Medic polonez concediat pentru obiecție de conștiință

Prezentacja orêdzia Ojca Œwiêtego Franciszka

Dr. Bogdan Chazan, directorul unui spital din Varșovia, a fost demis, deoarece a refuzat să îi facă unei femei trimitere pentru avort. Aceasta purta un copil care suferea de diformități grave. Medicul a făcut apel la obiecția de conștiință și  nu a trimis-o pe femeie la un altul, care ar fi putut să-i facă procedura. Dr. Chazan i-a sugerat femeii că micuțul putea fi îngrijit într-o instituție medicală specializată.

În consecință, primarul Varșoviei, Hanna Gronkiewicz-Waltz, l-a concediat pe medic luna trecută.

Legea poloneză este una din cele mai restrictive din Europa: permite avortul până în a 25-a săptămână de sarcină, dar numai dacă viața mamei este pusă în primejdie, sau în cazuri de viol și incest.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Această decizie este începutul unui atac la conștiința medicilor”, a declarat dr. Chazan, citat de Bioedge.org. „Respectarea legilor naturii și mai ales a legii care spune să nu ucizi o persoană va deveni probabil un motiv pentru a elimina acești oameni din pozițiile de conducere”, a mai adăugat acesta.

Reacțiile nu au întârziat, la CitizenGO.org fiind lansată o petiție care a strâns deja aproape 80.000 de semnături prin care se cere oprirea hărțuirii medicilor pro-viață, mai ales că în Constituția Poloniei există specificat concret dreptul la obiecția de conștiință.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button