familie

Patronul spiritual al mișcării PRO VITA ortodoxă, Voievodul martir Brâncoveanu, venerat în procesiune pe străzile Bucureștiului

La 15 mai 1990, Ioan Alexandru anunța fondarea Mișcării pentru Salvarea Vieții „PRO VITA” și o așeza sub patronajul spiritual al Voievodului martir Constantin Brâncoveanu. De atunci, toate asociațiile ortodoxe care apără viața recunosc patronajul spiritual al sfântului voievod.

Basilica ne anunță că miercuri, 21 mai, în contextul Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română, vor avea loc mai multe evenimente, inclusiv o procesiune pe străzile Bucureștiului. Îndemnăm pe toți membrii și simpatizanții noștri să participe la acestea, mai ales la procesiunea care va începe la ora 15.00 la Catedrala Patriarhală. Cine nu poate participa din obligații profesionale este așteptat seara, după ora 18.00, la Biserica Sf. Gheorghe Nou de la Km. Zero (lângă Piața Unirii), unde se află moaștele sfântului. Ne veți putea recunoaște după steagul alb cu însemnele PRO VITA București.
Basilica.ro:
Miercuri, 21 mai 2014, la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, hramul istoric al Catedralei patriarhale, vor avea loc mai multe manifestări înscrise în calendarul evenimentelor din 2014, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română, la împlinirea a 300 de ani de la moartea lor martirică (1714-2014). Manifestările se vor desfășura după următorul program:
La orele 7.00, moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu și ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, vor fi așezate în baldachinul de pe Dealul Patriarhiei, pentru a fi venerate de către cler și credincioși.
De la orele 9.00, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va oficia Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în Altarul de vară al Catedralei patriarhale.
La orele 12.30, după Sfânta Liturghie, va avea loc premierea câștigătorilor celor două concursuri naționale „Sfânta Euharistie-lumina vieții creștine” și „Icoana ortodoxă – Lumina credinței”, organizate de Patriarhia Română în anul 2014 pentru copiii și tinerii ortodocși din întreaga țară.
De la orele 15.00, va avea loc procesiunea cu moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu de la Catedrala patriarhală până la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brâncovenești (sfințită în anul 1707), unde a fost înmormântat acest sfânt martir al poporului român, în anul 1720.
Procesiunea, la care vor participa ierarhi, preoți, monahi, monahii și credincioși, se va desfășura pe traseul Catedrala patriarhală, aleea Dealul Mitropoliei, cu oprire la Crucea brâncovenească, strada Bibescu Vodă, bulevardul Unirii, strada Sfinții Apostoli, cu oprire la Biserica „Așezămintele Brâncovenești Domnița Bălașa”, strada Palatul Justiției, strada Danielopol Gheorghe, strada Poenaru Bordea, strada Operetei, bulevardul Națiunile Unite, Calea Victoriei, bulevardul Regina Elisabeta, cu oprire la Universitatea București (în vecinătatea căreia au existat Mănăstirea „Sfântul Sava” și „Academia Domnească”, rezidite în anul 1709 de Sfântul Constantin Brâncoveanu și susținute material de către familia domnitorului martir), bulevardul Ion C. Brătianu, iar apoi procesiunea se va încheia la Biserica „Sfântul Gheorghe – Nou” (în jurul orelor 17.00). Acolo, racla cu moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu va fi așezată spre venerare în baldachinul special amenajat în această ctitorie brâncovenească.
Preluare de pe Cultura vieții


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button