religie

Parohia Toma Cozma din Iași organizează un festival-concurs de colinde pentru școlile din județul Iași și curs de colinde tradiționale

de Redacția Stiripentruviata.ro

Sâmbătă, 14 decembrie 2019, în intervalul orar 11.00-15.00, la Biserica Toma Cozma din Iași se va desfășura festivalul-concurs de colinde tradiționale românești „E vremea colindelor!”, ajuns la ediția a IV-a, informează Doxologia.ro. Parohia a reluat și cursul gratuit de colinde pentru copii și tineri.

La ediția a IV-a a Festivalului „E vremea colindelor!” vor concura și elevi de la diferite instituții de învățământ ieșene. Activitatea s-a desfășurat până în prezent doar în satul Ruginoasa, coordonată de prof. Ana-Maria Bodai, prof. Maria Nicoleta Rotariu de la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza Ruginoasa” și prof. Marinela Ursache de la Școala Profesională Tătăruși, în pateneriat cu părintele paroh Nicușor Olariu de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Ruginoasa și părintele Petru Ursache de la Biserica „Sfântul Nicolae”- Tătăruși.

„Scopul acestui tip de concurs este acela de a încuraja și implica tânăra generație în păstrarea, transmiterea, promovarea și conservarea colindelor autentice cu valoare artistică, precum și de a favoriza un schimb de experiență între comunitățile din zona municipiului Iași. În acest an, ediția a IV-a a festivalului-concurs va avea onoarea de a fi găzduită de  Biserica Toma Cozma din Iași. Adresăm cu această ocazie, mulțumirile noastre părintelui paroh Mihai Mărgineanu”, a declarat Ana-Maria Bodai, profesor de religie și unul dintre coordonatorii proiectului. 

Părintele Mihai Mărgineanu de la Biserica Toma Cozma din Iași a afirmat:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Concursul îi va așeza în lumina reflectoarelor pe micuții colindători veniți din mediul rural, unde colindele și-au redobândit meritatul loc de frunte între tradițiile populare, dar deopotrivă și pe copiii din ambientul urban, unde cântarea colindelor a devenit un mod de a spori comuniunea și bucuria în spațiul social”.

Comisia de jurizare va fi compusă din membri avizați în domeniul muzicii bisericești, asigurând obiectivitatea și transparența impusă de regulamentul proiectului educațional.

Cursul gratuit de colinde de la Biserica Toma Cozma din Iaşi este deja la ediția a XVI-a. Se adresează copiilor și tinerilor. Formator este Ionuț Andrei Bodai, teolog și cântăreț la Biserica Tom Cozma. Acesta a declarat: „Cu inimi pline de bucurie ne-am întâlnit și anul acesta pentru a învăța, aprofunda și pentru a transmite mai departe tinerilor colindele tradiționale, vestind astfel Nașterea Domnului. Este poate perioada cea mai frumoasă a anului, care ne îndeamnă să ne amintim ce înseamnă cu adevărat această sărbătoare, cu atât mai mult cu cât în fiecare dintre noi cred că există un moment al copilăriei care ne-a rămas adânc în suflet, un crâmpei de amintire ce ne umple de bunătate și de dragoste”.

„Ceea ce urmărim prin acest curs gratuit de colinde, adresat deopotrivă copiilor, dar și părinților, este să promovăm frumusețea sărbătorii trăite în ambientul familiei, în mijlocul căreia coboară Domnul Hristos și Maica Sfântă, îngerii, păstorii și magii, sporind lumina din priviri și seninul de pe chipuri”, a mai spus părintele paroh Mihai Mărgineanu.

Cursul gratuit de învăţare a colindelor se va încheia cu tradiţionalul concert de colinde intitulat „Să ne bucurăm de Domnul!”, susținut de cursanți joi, 19 decembrie, ora 18.00, la Biserica Toma Cozma. Intrarea va fi liberă.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button