familieMarxism culturalreligie

PS Sofronie al Oradiei despre relațiile intime, minorități și alte argumente anti-referendum

PS Sofronie al Oradiei a chemat credincioșii la vot la referendumul din 6-7 octombrie 2018 și a oferit, inclusiv la Radio Vocea Evangheliei, o serie de interviuri punctuale referitoare la inițiativa prin care se dorește definirea familiei în Constituție.

Despre dragoste

Fiind întrebat dacă Referendumul nu contrazice principiul suprem al creștinismului, dragostea, Episcopul Sofronie a făcut distincția clară între înțelesurile cuvântului dragoste: 1. Dragostea adevărată, iubire fără conotație pătimașă (gr. agapis) și 2. Dragostea pătimașă, carnală (gr. eros).

Preasfinția Sa a spus că „în creștinism există căsătoria pentru ca aceste pofte carnale să fie călăuzite spre ceea ce Dumnezeu a lăsat, adică nașterea de copii”.

„Din punct de vedere eclesial, orice relație carnală care este în afara căsătoriei și care nu privește procrearea, chiar și în cadrul familiei, este socotită o alunecare de la împlinirea poruncii lui Dumnezeu”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Referitor la minorități

Chiriarhul Oradiei a subliniat că „Biserica nu lucrează cu comunități (…) Biserica se adresează omului, persoanei umane”:

„Mântuitorul nu s-a răstignit pentru o categorie socială, nu s-a răstignit doar pentru bărbați sau doar pentru femei, pentru bogați sau pentru săraci, ci pentru întreaga umanitate. Jertfa lui Hristos privește pe fiecare om în parte. El s-a răstignit pentru fiecare om”.

La fel și dragostea Bisericii este arătată pentru fiecare om în parte.

Când condamnă păcatul, creștinii nu sunt ipocriți, căci și pe ei înșiși se socotesc păcătoși

„Păcatul sub orice formă nu poate fi binecuvântat de Biserică, în schimb, pe fiecare păcătos în parte Biserica îl așteaptă, îl binecuvintează și dorește să-l ajute să scape de robia păcatului și a patimilor”, a spus episcopul Oradiei.

„În ce privește cuvântul păcătos, nu suntem ipocriți. Nu vrem să se înțeleagă că îi socotim pe cei din afara noastră ca păcătoși”, a explicat PS Sofronie.

„Noi înșine, fiecare, ne socotim păcătoși”, a subliniat ierarhul făcând referire la cuvintele pe care ortodocșii le rostesc la primirea Împărtășaniei: „Cred, Doamne și mărturisesc, că Tu ești cu adevărat Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu, Care ai venit în lume sa mântuiești pe cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu”.

„Toți ne socotim păcătoși și luptăm cu păcatul, însă nu putem fi de acord cu el. Biserica a fost și este întotdeauna pentru reabilitarea celor păcătoși, care înseamnă, în primul rând, părăsirea păcatului”, a încheiat Episcopul Oradiei.

Sursa: Basilica.ro


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button