Marxism cultural

VIDEO UPDATE. Oh, mon Dieu, comunismul a întinat idealurile marxismului! Dar Președintele Juncker pare să ne asigure că acestea ar putea fi atinse în UE

de Ștefania Armanca

Astăzi, 5 mai 2018, la împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx (autorul Manifestului Partidului Comunist), Jean-Claude Juncker (Președintele Comisiei Europene) i-a omagiat memoria printr-un scurt discursul ținut într-o biserică (sic!) din Trier, orașul natal al primului.

Corespondentul european al cotidianului The Independent ne oferă câteva extrase din alocuțiunea înaltului oficial:

Karl Marx a fost un filosof care s-a gândit la viitor, a avut aspirații creative și azi reprezintă lucruri pentru care nu este responsabil și pe care nu le-a produs, deoarece multe dintre lucrurile pe care le-a scris au fost răstălmăcite pe dos.

„Inspirat de moștenirea filosofului” (așa scrie cotidianul britanic), dl. Juncker a mai afirmat că instabilitatea Uniunii Europene poate fi redresată prin mai multă concentrare asupra bunăstării sociale („social welfare”), un aspect neglijat până acum de politicile europene de integrare:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Sarcina care ne revine este să transformăm drepturile sociale pe care le-am stabilit pentru Europa în realitate vie, atât pentru cei care trăiesc azi și adesea sunt triști sau șantajați de viață și nu beneficiază de destule drepturi sociale, precum și pentru cei care se vor naște mâine.

Uniunea Europeană nu este un proiect defect, ci o construcție instabilă. Instabilă și pentru că dimensiunea socială a Europei rămâne până azi ruda mai săracă a integrării europene. Trebuie să schimbăm aceasta.

The Independent nu mai relatează despre ele, dar bănuim că imediat s-au auzit aplauzele masive, frenetice și prelungite ale publicului.

VIDEO UPDATE

Statuia lui Marx inaugurată de Președintele Comisiei Europene la Trier a fost donată de statul chinez.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button