Marxism cultural

O platformă de stock image nu i-a permis cunoscutului fotograf Dinu Lazăr să încarce o fotografie cu un călugăr: „În anii `80, la Buftea, grija fundamentală era să nu fie cruci undeva într-un peisaj. Acum chestia continuă”

Dinu Lazăr, cunoscut fotograf român, a stârnit de curând o discuție interesantă pe o rețea de socializare, după ce a constatat că un mare site de fotografie de stock, care intermediază vânzarea drepturilor de reproducere pentru fotografii create de diverși colaboratori, nu i-a acceptat o imagine cu un călugăr. Acesta era surprins în timp ce naviga pe mare într-o barcă pe a cărei cabină se vedea însemnată o cruce albastră.

Dinu Lazăr a scris:

Ce vremuri tâmpite trăim.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Când eram mai tânăr și făceam coperți pentru Electrecord, în anii `80, grija fundamentală era să nu fie cruci undeva într-un peisaj, că erau imediat respinse. La Buftea, ca operator, în aceiași ani, trebuia să căscăm ochii la cadru să nu fie cruci prin cadru sau obiecte în culorile drapelului maghiar – era belea maximă.

Acum, chestia continuă.

Fac o imagine care îmi place foarte mult… asta de aici… dar este respinsă pentru că:

Rejection Reason: Visible Trademark – Image contains visible brand names or logos.

1984 era un roman pentru puradei nevinovați și fosta Securitate și fostul PCR erau mici copii pe lângă ăștia.

Cumplit.
Deci o cruce e un logo care e banat [n.red: eng. banned – „interzis”].
Măi, voi vă dați seama?

Un utilizator din rețeaua lui a comentat:

Ce timpenie! Dar acolo e identitate, subiect, poveste: de aia e humanoidul cu potcap acolo si cu anteriu… Si de aia e pe mare, ca poate e grec sau pe undeva prin pustiuri de ape! Pentru ca e ortodox si sub cruce, toate sint indicii identitare… Pina unde poate merge stupizenia!

Un alt utilizator, care a dat de înțeles că lucrează în domeniu, a explicat:

Eu am sa va zic ce cred eu, fiindca arbitrez chestiuni din astea frecvent… In admiterea unor imagini care se inscriu la vreo alegere, desi regulile astea sint fantastic de cretine, se urmareste si de descalifica orice amanunt care ar putea duce la o identificare facila… pe scurt, aici jocul simplu de alb-albastru (drapelul grec) combinat cu prezenta celor doua cruci (una mare si albastra, pe cabina si una mai mica si neagra, pe prova), impreuna cu existenta ca subiect uman principal a unei fete bisericesti, poate denota o simbolistica clara, un criteriu de cumpana a judecarii tendentioase a intregii imagini, transformind-o intr-o imagine de propaganda religioasa… nu e vorba de scrisul indescifrabil de pe lada verde, nicidecum, ci de prezenta, asa cum au spus, a unor insemne / trademarkuri, care zugravesc un caracter religios cu amplasament clar geografic… deci, simplu de tot, daca sinteti greci prin juriu, votati-ma, alegeti-ma… lucru total aiurea, probabil.

Da, iti sta mintea-n loc, dar asta este, adica mult mai rau decit alb, rosu si verde prezente natural intr-un peisaj de toamna, la munte… la fel cu a numi un negru „african american”, pretinzind ca astfel nu atragi atentia, rezultatul fiind exact contrar…

Altul a scris:

Continutul vizual explicit intre persoane de acelasi sex nu este sters in ciuda reporturilor primite. Am testat eu. 😉

O utilizatoare a amintit despre scoaterea crucilor de pe ambalajele unor produse lactate distribuite de o mare rețea de magazine, prezentă și în România:

Pe niste cutii de branza greceasca cu un decor cu Santorini s-au taiat cupolele din acelasi motiv: Crucile !! Magazinul a si avut o explicatie ridicola , ceva de genul : Ne comportam egal ptr. toti ! Noi avem amintiri prea vii din acei ani,ca sa nu reactionam chiar cu spaima, nu ma feresc sa spun asa. Da, asa este, Dinu Lazar !

Altcineva a răspuns:

N-ati inteles inca? Comunismul revine sub forme muuuuuuult mai parsive! Un pumn de fier mascat intr-o manusa de catifea!

Observația pe care o putem face este că noua formă de comunism nu nivelează doar clasele sociale și averile, ci și diferențele identitare dintre oameni. Toți și toate trebuie să arate în același fel – adică, de fapt, în nici un fel, golindu-se de substanță.

Aceasta l-a stârnit pe alt utilizator să facă trimitere la faptul că artizanii UE au refuzat sistematic să admită în Cartea UE referința la identitatea creștină a Europei:

(…) Crucea a fost retrogradata la gradul de logo? Era de asteptat dupa ce un logo a fost ridicat la nivel de cruce: UE = UE.

Dinu Lazăr a revenit cu precizări, în care arată că imaginea i-a fost definitiv respinsă după ce a încercat să șteargă numele vasului (logo-ul), dar a lăsat crucile. Dacă în ziua anterioară logoul (?) era prea vizibil, acum site-ul i-a transmis că de fapt imaginea nu ar fi suficient de clară:

mai tineti minte poza de ieri cu calugaru` pe valuri? Care nu era buna pentru ca avea „visible brand names or logos”?
La sfatul colegilor de compartiment de pe aici am sters numele vasului da am lasat crucile.
Ei, acu s-a rezolvat problema, definitiv.
Nu mai am voie sa o arat inca o data si e respinsa definitiv pentru ca e neclara, adica
Focus – The main subject of this image is not in focus.
Asta e. Nu neg ca nu e de oclaritate absoluta dar totusi… mde.
Unu` cu chemare la scris ar scrie o schita de milioane cu toata tarasenia.
…ma mira ca nu au spus ca nu e buna ca nu are calugarul vesta de salvare regulamentara pe furtuna sau ca merge in directia gresita.
Nu au mai avut curajul sa o ia din nou cu „visible brand logos”


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button