O femeie regretă că a creat 48 de embrioni prin fertilizare in vitro: Implicațiile morale ale creării mai multora decât s-ar putea folosi vreodată
de Redacția Stiripentruviata.ro
O femeie din SUA a urmat un tratament de fertilizare in vitro care a condus la crearea a 48 de embrioni și înghețarea a 30 dintre ei în stadiu matur.
Femeia descrie „caruselul” în care s-a înhămat cu această procedură și hățișul de probleme morale și chiar medicale pe care ea le presupune.
Femeia, denumită doar Jennie, a participat la emisiunea „Venus Rising” de la CBC, unde a povestit că s-a simțit „oribilă, super-inflamată” după stimularea ovariană, care a implicat și riscuri pentru sănătatea ei. Cu toate acestea, a fost mândră și entuziasmată când i s-a spus că i-au fost extrase 65 de ovule, dintre care 48 au fost fertilizate pentru a crea embrioni.
„Privind în urmă, de ce? De ce am fertilizat 48 dintre ele? Habar nu am de ce”, s-a întrebat Jennie. „Dacă aș putea da timpul înapoi, știți, sincer, în acest moment cred că aș fertiliza doar ce am folosi și apoi, știți, asta ar fi tot, pentru că acum efectiv avem toți acești embrioni cu care nu știm ce să facem!”
„Am ajuns să avem 30 de embrioni care au supraviețuit și s-au dezvoltat suficient de mult, pentru a fi congelați. Unul dintre ei a devenit, evident, fiul nostru. Iar acum avem 29… 29 de embrioni care stau în depozit și pentru care plătim 600 de dolari pe lună, ca să îi ținem acolo, pentru că nu știm ce să facem cu ei.”
Care sunt implicațiile morale ale creării mai multor embrioni decât ai putea folosi vreodată ?
Inițial, Jennie și soțul ei se gândiseră să doneze pentru experimente medicale toți ceilalți embrioni care au supraviețuit procedurii. Cu toate acestea, după ce fiul lor s-a născut prin fertilizare in vitro, nu le-a mai fost atât de ușor să facă aceasta.
„Văzând literalmente de la început, acea fotografie a fiului meu în ziua transferului, știți, acel mic embrion micuț și urmărind îndeaproape până a ajuns ceea ce este acum, știm că acolo este o viață, că este un set unic de caracteristici.”
„Sunt foarte recunoscătoare pentru fiul meu, am făcut tot ce a ținut de mine și sunt atât de bucuroasă că este aici. Dar văd o mulțime de semnale de alarmă.”
La biserică, unde era foarte implicată, „nimeni nu ne-a spus când începe viața. Care sunt implicațiile morale ale creării mai multor embrioni decât ai putea folosi vreodată în timpul vieții tale?”
Vizibil emoționată, Jennie a spus că ea și soțul ei și-au împlinit familia. Ea este mai în vârstă acum și are mai puțină răbdare decât ar fi avut cu mulți ani în urmă.
Jennie nu vrea să mai facă alt copil din ceilalți 29 de embrioni ai săi. „Putem cere clinicii să ne returneze embrionii, într-un fel de ceremonie care să onoreze viețile care ar fi putut fi. Dar pur și simplu nu sunt încă pregătită să.. să recurg la asta”, a mai spus femeia.
Costul uman al fertilizării in vitro
„Povești ca cea a lui Jennie ne amintesc de numeroasele probleme etice ale fertilizării in vitro”, a declarat pentru Life News Alithea Williams, manager de politici publice la Societatea Britanică pentru Protecția Copiilor Nenăscuți (SPUC).
„În timp ce ea are un fiu care s-a născut în urma acestui proces, cei 29 de frați ai acestuia, încă în viață, nu se vor naște niciodată, ci vor muri când vor fi scoși din congelator. Un număr incalculabil de ființe umane foarte tinere mor – fiind chiar destinate de la bun început să moară astfel – sau rămân înghețate ani de zile. Cei care nu sunt de acord cu uciderea copiilor nenăscuți prin avort ar trebui să fie conștienți și de toți copii pierduți prin intermediul industriei fertilității.”
„Acest lucru nu înseamnă că diminuăm în vreun fel durerea și suferința celor care suferă de infertilitate. Dar este important să ne amintim că cuplurile disperate sunt adesea profitate de clinicile private de fertilizare in vitro. Profesorul Robert Winston, un pionier al procedurii, a vorbit despre cuplurile vulnerabile care sunt „aspirate” în proceduri FIV costisitoare. El descrie o „problemă majoră” cu clinicile private care „vând visul” cuplurilor disperate, făcându-le pe multe dintre ele să creadă că au mai multe șanse de a rămâne însărcinate decât au în realitate.
„Fertilizarea in vitro nu tratează problema infertilității în sine, ci pur și simplu o ocolește. Medicina ar trebui să acorde prioritate modalităților etice și de succes de a ajuta cuplurile fără copii, cum ar fi NaProTechnology și alte modalități care nu implică irosirea și degradarea vieții umane.”