Dr. Eliza Maria Cloțea: Copilul nenăscut este om deplin încă de la concepție

Dr. Eliza Maria Cloțea, medic rezident Obstetrică-Ginecologie, prezintă informații științifice despre etapele de dezvoltare a copilului înainte de naștere.
Primele 10 săptămâni de sarcină
Viața noastră începe în momentul concepției, când o ființă umană, unică, genetic distinctă de părinții ei, ia naștere. Sexul copilului, culoarea ochilor și alte trăsături sunt determinate în momentul concepției, denumit și fertilizare.
Cele mai importante etape în dezvoltarea noastră apar cu mult timp înainte de naștere, mai exact în primele opt săptămâni de la concepție.
Sarcina nu este doar perioada în care copilașul crește în dimensiune, ci este și perioada în care copilașul se pregătește pentru a supraviețui după naștere.
Multe dintre activitățile zilnice observate la copii și adulți apar în uter, mai exact cu mai mult de 30 de săptămâni înainte de naștere! Aceste activități includ sughițul, atingerea feței, mișcări de respirație, sugerea degetului mare, înghițirea, căscatul, reflexele, ciclurile de somn, auzul, gustul și așa mai departe.
Principalele segmente ale corpului, cum ar fi capul, toracele, abdomenul, pelvisul și membrele se formează la aproximativ patru săptămâni după concepție. La finalul celei de a opta săptămâni de la concepție, cu excepția dimensiunii mici, embrionul are înfățișare umană și putem spune că arată ca un omuleț în miniatură.
Calcularea vârstei gestaționale
Sarcina la termen are o durată de 38 de săptămâni de la concepție sau 40 de săptămâni din prima zi a ultimei menstruații a femeii.
Probabil v-ați întrebat cum se calculează vârsta sarcinii? Ce înseamnă săptămâni de la concepție sau săptămâni de la ultima menstruație?
Concepția are loc la scurt timp de la ovulație. Ovulația are loc în medie la 14 zile (2 săptămâni de la ultima menstruație). Cum cele mai multe femei nu pot indica cu exactitate data concepției, medicii calculează vârsta sarcinii luând ca moment de debut al acesteia data ultimei menstruații. Reiese că săptămânile de la ultima menstruație reprezintă săptămânile de la concepție, la care se mai adaugă 2 săptămâni.
În cele ce urmează, vom vorbi în detaliu despre primele 10 săptămâni din viața noastră.
Anumite detalii în dezvoltarea embrionului, mai ales cele din primele zile de dezvoltare, le vom descrie raportându-ne la săptămâni sau zile de la concepție, pentru a fi cât mai exacți din punct de vedere științific. Începând cu perioada embrionară, vom detalia dezvoltarea embrionului raportându-ne în săptămâni de la ultima menstruație, deoarece multe mămici sunt obișnuite cu acest sistem de calcul de la consultațiile prenatale.
Cum are loc concepția?
Concepția are loc la nivelul trompei uterine. La început, suntem alcătuiți dintr-o singură celulă, denumită celulă ou sau zigot. La aproximativ 24-30 de ore de la concepție, zigotul se divide în 2 celule și astfel ajunge în stadiul bicelular.
Ulterior, prin continuarea diviziunilor, celulele embrionului ajung în stadiul de morulă, care este alcătuit din 16 celule, având aspectul unei mure. Celulele interne ale morulei alcătuiesc masa celulară internă, iar celulele înconjurătoare formează masa celulară externă. Din masa celulară internă se formează țesuturile embrionului propriu-zis, iar masa celulară externă dă naștere trofoblastului, care intră ulterior în structura placentei.
La finalul primei săptămâni de la concepție, micuța ființă umană, care în acest moment poartă denumirea de blastocist, se implantează în cavitatea uterină, fie pe peretele uterin anterior, fie pe cel posterior.
În cadrul acestui proces de implantare, denumit și nidare, blastocistul se atașează de mucoasa uterină și poate determina o sângerare ușoară. Întrucât acest proces apare la aproximativ 10 zile de la concepție, momentul apariției se poate suprapune cu data următoarei menstruații. Astfel poate fi confundat de către mămică cu menstruația.
La acest moment, blastocistul este format din trei straturi: stratul interior sau endodermal, din care se vor forma plămânii, ficatul, sistemul digestiv și vezica urinară, cel mijlociu sau mezodermal, din care se vor forma oasele, mușchii, rinichii, organele sexuale, sistemul circulator și inima, și stratul exterior sau ectodermal, din care se dezvoltă pielea, părul, ochii și sistemul nervos.
Primele bătăi ale inimii
În timp ce viziunea standard este că primele bătăi ale inimii embrionului apar la doar 22 de zile de la concepție, o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford au descoperit că acest eveniment ar putea avea loc la doar 16 zile de la concepție.
Inima va bate de 1 milion de ori până la sfârșitul celei de-a patra săptămâni și de aproximativ 54 de milioane de ori până la sfârșitul sarcinii.
Aici se încheie primele 2 săptămâni de la concepție.
Perioada embrionară
Perioada embrionară începe cu 3-a săptămână de la concepție, adică dacă mai adăugăm 2 săptămâni, cu a 5-a săptămână de la ultima menstruație. Perioada embrionară cuprinde 5 săptămâni, și durează până la a 10-a săptămână de la ultima menstruație.
În această perioadă organele și țesuturile embrionului se dezvoltă cu o viteză uluitoare. Începând cu perioada embrionară, vom detalia dezvoltarea embrionului raportându-ne în săptămâni de la ultima menstruație.
Săptămâna 5 de sarcină
Creierul, măduva spinării și inima sunt în plin proces de formare. Tot acum prind formă placenta rudimentară și cordonul ombilical. Aceste structuri sunt esențiale pentru transferul de oxigen și substanțe nutritive între mamă și embrion. Dacă mămică efectuează o ecografie la această vârstă a sarcinii, intrauterin se poate vedea sacul gestațional. Deși inimioara bate deja de la această vârstă a sarcinii, aparatura medicală actuală nu o poate decela atât de devreme.
Săptămânile 6 – 8 de sarcină
La 6 săptămâni, inima embrionului pompează propriul sânge către creier și restul corpului. Toate cele patru camere ale inimii sunt prezente. Până în acest moment, au avut loc peste 1 milion de bătăi ale inimii. Cu ajutorului ecografului, mămica poate auzi în acest moment primele bătăi ale inimii copilașului ei, un eveniment foarte emoționant! Capul, precum și cavitățile toracice și abdominale s-au format. La 6 săptămâni și jumătate se pot distinge cele două emisfere cerebrale. Tot acum, apar primii muguri ai membrelor superioare și inferioare.
La 7 săptămâni și jumătate, embrionul se întoarce în mod reflex dacă este atins ușor. Încep să apară degetele la mâini. În această perioadă creierul embrionului crește rapid și acest lucru explică de ce capul crește mai rapid decât restul corpului. Embrionul are o frunte mare, iar ochii și urechile continuă să se dezvolte. Ochii sunt situați în părțile laterale ale capului, urmând mai târziu să se apropie de linia mediană și să ocupe locurile anatomice specifice.
La 8 săptămâni, embrionul măsoară aproximativ 1,5 cm.
Săptămânile 8 – 10 de sarcină
La 8 săptămâni jumătate, s-au putut înregistra și măsura unde cerebrale ale embrionului. De asemenea, la 8 săptămâni și jumătate, oasele maxilarului și ale claviculei încep să se întărească.
La 9 săptămâni, embrionul își mișcă mâinile și își poate întoarce gâtul. Ochii sunt mult mai mari și încep să capete pigment, culoare. Începe să sughițe, să sugă degetul și să facă mișcări de deglutiție. În această perioadă se formează organele reproducătoare – la fete ovarele, iar la băieți testiculele.
Ritmul cardiac al embrionului atinge acum maximul, aproximativ 170 bpm și va încetini treptat până la naștere, menținându-se între 120-160 bpm. Înregistrările electrice ale inimii unui embrion de 9 săptămâni și jumătate sunt foarte asemănătoare cu traseul EKG al unui nou-născut. Inima este aproape complet formată.
Până la împlinirea a 10 săptămâni, rinichii încep să producă și să elibereze urină. Embrionul face mișcări intermitente de tipul celor respiratorii. Degetele de la mâini și picioare sunt complet formate. Embrionul posedă grupe musculare care își continuă procesul de creștere. Își mișcă mâinile, iar majoritatea embrionilor prezintă primele semne de dreptaci sau stângaci.
Experții estimează că embrionul de 10 săptămâni posedă aproximativ 90% din cele 4.500 de părți ale corpului regăsite la adulți.
Acest copilaș nenăscut incredibil de complex cântărește la 10 săptămâni aproximativ 3 grame și măsoare în jur de 2,5 cm în lungime.
În încheierea acestei rubrici, aș vrea să subliniez că atât embrionul, cât și, ulterior, fătul reprezintă o ființă umană unică, un om deplin, ce crește cu ajutorul mamei. Dumnezeu lucrează aceste minuni legate de concepție, iar datoria noastră este aceea de a sprijini atât mama, cât și pe copilul ei nenăscut pe această perioadă și pe tot parcursul vieții lor.