Nou trend în țările europene: și Irlanda va penaliza persoanele care solicită servicii sexuale
După Suedia (1999), Norvegia (2009), Islanda (2009), Irlanda de Nord (2015) și Franța (2016), Irlanda devine cea de a șasea țară europeană care introduce penalizarea clienților prostituatelor, anunță The Irish Times. Cei aflați la primul astfel de delict vor plăti o amendă de aproximativ 500 de euro, iar de la al doilea delict în sus amenda va fi aproape dublă.
Măsura se înscrie într-un nou trend legislativ european care și-a demonstrat eficiența de un deceniu încoace în țările nordice. La un deceniu după ce țări europene ca Germania și Olanda au dezincriminat prostituția pentru a nu discrimina persoanele care lucrează în domeniu, s-a constatat că măsura nu a contribuit la eradicarea traficului sexual, ci a făcut doar condamnările mai dificile în această privință.
Unele lucrătoare din domeniu au acuzat legea că le va obliga să lucreze în zone mai retrase, riscând mai mult posibile atacuri. Guvernul a decis însă că experiența de aproape un deceniu din țările nordice nu a arătat nici un risc pentru lucrătoarele din domeniul prostituției după introducerea acestui tip de legi.
Iar Rachel Moran, care a fost traficată și a lucrat ca prostituată timp de șapte ani, începând de la vârsta de 15 ani, a declarat, citată de Duluth News Tribune: „Pentru prima dată în istoria noastră, această lege va plasa decisiv responsabilitatea asupra exploatatorilor, nu a persoanelor exploatate. Va avea efectul de a educa generațiile viitoare că este incorect să cumperi cu bani trupul cuiva și va prezenta, în fine, în mod corect, prostituția ca pe un act de violență”.
Același ziar o citează pe reprezentanta organizației Ruhama, de sprijin pentru femeile traficate din alte țări, care declară că noua lege va reduce cererea de servicii sexuale, facând Irlanda mai puțin atractivă pentru traficanți: „Peste un sfert sunt traficate din Nigeria, Brazilia, România, Bulgaria. Vedem femei induse complet în eroare. Li se spune că li se oferă o slujbă de bonă aici și să învețe engleza. Iar aici sunt plasate direct la bordel. Unele sunt complet distruse, ceea ce denotă că au fost violate de traficanți înainte de a ajunge aici”.
Statistici despre prostituție și traficul de persoane în Uniunea Europeană
Un studiu al poliției olandeze arată că până la 90% dintre prostituate lucrează împotriva voinței lor în această industrie, fiind așadar traficate.
În 2007, guvernul german a recunoscut că legalizarea prostituției a redus pe hârtie infracționalitatea, dar aceasta pentru că de fapt peste o treime din procurorii nemți au observat că legalizarea „le-a făcut mai dificilă munca de investigare a traficului de persoane și a exploatării sexuale”. În Olanda, în 2003, primarul Amsterdamului a declarat că legalizarea prostituției eșuase să prevină traficul de persoane, afirmând că părea „imposibil de creat o zonă sigură și controlabilă care să nu fie vulnerabilă la crima organizată”.
Raportul făcut public în aprilie 2013 de Cecilia Malmstrom, Comisar UE pentru Afaceri Interne, arăta că 61% din victimele traficului de persoane sunt cetățeni europeni, în principal din România și Bulgaria, și că, între 2008 și 2010, traficul de persoane în UE crescuse cu 18%, în timp ce condamnările legate de această infracțiune scăzuseră cu 13%.
Din cele aproximativ 16. 000 de victime cunoscute ale traficului cu ființe umane în 2013 și 2014 în cadrul UE, două treimi erau traficate pentru exploatare sexuală, în timp ce o cincime erau traficate pentru muncă forțată, potrivit celor mai recente date UE.
Totuși, numai 7% din finanțarea UE pentru combaterea traficului între 2004 and 2015 au fost alocați în mod specific pentru cazurile de exploatare sexuală, în timp ce 14% au fost acordate pentru proiecte împotriva exploatării prin muncă, în conformitate cu revizuirea politicii.