Practică de succes: În Țările Nordice sunt penalizați doar clienții prostituatelor
Articol preluat din Ziarul de Gardă
Un articol publicat în 2013 de Ziarul de Gardă, din Republica Moldova, ne-a atras din nou atenția că, în timp ce unii politicieni vorbesc la București despre „legalizarea prostituției”, experiența de un deceniu a țărilor occidentale care au făcut aceasta nu s-a dovedit benefică. Dimpotrivă.
Redăm mai jos integral materialul foarte bun al colegilor de peste Prut.
Orice persoană care obține relații sexuale în schimbul unei plăți va fi pedepsită penal pentru procurarea de servicii sexuale, prin supunerea la plata unei amenzi sau prin detenție pentru un termen de până la un an. Aceste pedepse se aplică, de asemenea, în cazul în care plata a fost promisă sau a fost efectuată de o altă persoană.
Codul Penal al Suediei, cap.6, s.11
Suedia este o țară nordică, cu un teritoriu dominat, în fond, de ierni lungi și întunecate și de veri scurte. Dar cei circa 10 milioane de oameni de aici trăiesc, în medie, 80-84 de ani. Viața lungă și sănătoasă a suedezilor are o explicație – cetățenii Suediei beneficiază de un sistem bun de educație, de angajare, remunerare, concedii, îngrijiri medicale, dar și de protecție împotriva abuzurilor fizice și psihice.
Suedia este și prima țară din lume care a criminalizat procurarea de servicii sexuale. Din 1999, legislația suedeză a fost completată cu un act care interzice procurarea serviciilor sexuale, iar cei care cumpără prostituate sunt pedepsiți penal. În același timp, codul penal sau administrativ nu prevede niciun fel de pedeapsă pentru persoanele care prestează servicii sexuale.
Kajsa Wahlberg este anchetatoare în cadrul Poliției suedeze de mai mulți ani și cunoaște bine modul în care Suedia a ajuns la acest model de descurajare a cumpărătorilor de sex.
Prostituate de import
“La sfârșitul anilor ’90 a început să se întâmple ceva straniu în locurile unde de obicei erau prostituatele suedeze. Societatea a început să își pună întrebări. Primele analize ale problemei au arătat că multe dintre aceste femei erau venite din statele vecine, post-sovietice. Abolirea regimului de vize cu unele țări facilitase circulația oamenilor de rând, dar și a multor criminali, care și-au făcut afaceri din vânzarea de femei”, explică anchetatoarea.
Citește și Leo van Doesburg: Legalizarea prostituției și extinderea UE au dus la creșterea traficului de persoane – cele mai multe din România
Ea spune că în 1998 pe străzi erau circa 2500 de femei care practicau prostituția, iar numărul lor creștea. În paralel, dezvoltarea Internetului a făcut ca serviciile sexuale să se dezvolte și mai mult cu ajutorul rețelelor virtuale. Chiar dacă prostituatele au activat în Suedia de secole, s-a constatat o schimbare în comportamentul acestora la finele anilor ’90. Femeile din sex-business, în special cele venite din alte țări, nu activau singure, ci ghidate de niște bărbați care intermediau acest comerț, adică de proxeneți.
Societatea suedeză a decis că cererea generează oferta și a căutat metoda care ar descuraja cererea, cea mai eficientă metodă fiind considerată interzicerea procurării de servicii sexuale. Potrivit unui sondaj național de opinie, în 1996 circa 70% dintre respondenți au declarat că sunt împotriva unei asemenea legi, în 1999, însă, în momentul adoptării noului punct din Codul Penal, doar 15% dintre respondenți s-au pronunțat împotriva legii și numărul celor care sunt împotriva acestei prevederi rămâne constant de mic. Iar structurile create pentru a face ca această lege să funcționeze se dezvoltă în fiecare zi. Poliția suedeză, procuratura și judecătorii fac razii permanente pentru a descoperi noi cumpărători de servicii sexuale și pentru a le aplica pedepse.
Rușinea de a cumpăra sex
Aflându-mă la Stockholm, m-am convins că autoritatea poliției în combaterea acestui fenomen este indubitabilă. Managerii hotelurilor, proprietarii de apartamente sau de saune apelează singuri la poliție pentru a denunța pe cineva care a cumpărat serviciile unei prostituate. “Colaboratorii poliției pot descinde în orice hotel, iar administratorii hotelului le oferă imediat cheile de la orice cameră, dacă se presupune că acolo are loc un act ilegal ce ține de procurarea unei prostituate”, explică Kajsa Wahlberg, care deține în prezent și poziția de raportoare națională pe probleme de trafic de ființe umane.
“Îi urmărim în baza adreselor cunoscute de noi din timp. Dacă e vorba de un hotel, colegii intră și ascultă la ușa hotelului. În momentul în care acolo se aud semnale care dovedesc acțiuni ilegale, polițistul poate intra în cameră sau îl poate reține imediat pe făptaș după consumarea cazului de procurare de sex.”, spune Ewa Carlenfors, care activează în cadrul organelor de poliție timp de 35 de ani, ultimele două decenii activând în cadrul departamentului de investigații speciale. De câțiva ani, alături de anchetatoarea Maria Hector, se ocupă de cazurile de trafic de ființe umane. În acest răstimp Ewa și colegii săi au participat la nenumărate cazuri de reținere a bărbaților în momentul în care procurau prostituate.
Întreb dacă nu există plângeri vizând încălcarea drepturilor la viața privată. Întrebarea mea e foarte asemănătoare cu cea a altor jurnaliști străini care vin în Suedia să scrie despre acest model, iar răspunsul care urmează din partea Mariei Hector e ferm: “În Suedia procurarea serviciilor sexuale e o acțiune ilegală. Ei comit o crimă împotriva statului suedez. Ei încalcă, nu noi”.
Ceea ce se întâmplă în momentul reținerii unui bărbat care tocmai a cumpărat serviciile unei prostituate în Suedia este incredibil pentru societatea din R. Moldova. Imediat după descinderea poliției în camera de hotel, bărbatul este separat de femeia procurată, ambii fiind intervievați separat. Femeia care prestează servicii sexuale nu poartă nicio răspundere în acest caz, ea nu este expusă, blamată, penalizată. Rolul ei în ancheta penală este doar de a confirma sau infirma dacă bărbatul a procurat servicii sexuale de la ea, fără ca banii plătiți de consumator să fie confiscați.
Citește și Criminalizing the buying of sex in Nordic countries: a model for Romania
Pentru persoana care procură servicii intime situația e de-a dreptul șocantă. Polițiștii o interoghează, îi scanează actele, îi notează datele personale, adresa de la domiciliu și serviciu, în unele cazuri – îi copiază toată informația din telefonul mobil, și chiar îi iau probe de sânge, pentru a verifica dacă persoana dată nu a comis și alte delicte anterioare și pentru a o introduce cu date complete în baza de date a delincvenților. Persoana nu poate refuza niciuna dintre aceste proceduri.
Marie Lind Thomsen este angajată a Procuraturii din Stockholm și supraveghează anume desfășurarea anchetelor pe cazuri de cumpărare a serviciilor sexuale și de trafic de ființe umane. Ea confirmă faptul că Procuratura autorizează descinderi la hoteluri, preluarea datelor din telefoanele mobile sau prelevarea probelor de ADN. În această situație, persoana reținută de poliție nu are decât să se conformeze. Unii aleg să-și recunoască imediat fapta, alții însă refuză. “Autorizăm și filmări în stradă, dar și percheziții în hoteluri sau la domiciliu, verificarea conturilor bancare, citirea mesajelor electronice sau sms”, explică reprezentanta Procuraturii.
Amenda – cât un salariu, rușinea – cât suicidul
Pentru cei care, la momentul reținerii, își recunosc imediat vina urmează un proces-verbal, după care pedeapsa propriu-zisă, care rezidă în achitarea unei amenzi. Mărimea penalității se stabilește în volum de 33,3% din veniturile persoanei pentru un număr anume de zile-muncă, legea stabilind limita de 40 — 80 de zile de muncă. La aceste costuri se adaugă și prețul achitat de persoană pentru prostituată – circa 200 — 300 de euro pentru o rundă. În total, bărbatul-aventurier ajunge să fie lipsit de o sumă importantă din bugetul său. Doar în cazuri de ofense legale repetate sau cu circumstanțe agravante se aplică pedeapsa cu închisoarea de până la un an, dar experiența suedeză cunoaște un singur condamnat la un an de detenție.
Citește și Raport European despre Exploatarea Sexuală și Prostituție și Impactul Acestora Asupra Egalității de Gen
Kajsa Wahlberg spune că jumătate dintre bărbații surprinși cu prostituate își recunosc vina imediat, preferând să achite amenda cât mai rapid. Dar și cei care își recunosc fapta, și cei care nu și-o recunosc ajung într-o capcană. Pe de o parte, recunoscându-și vina – ei acceptă că au încălcat legea penală și ajung oricum în baza de date a poliției. Pe de altă parte, persoanele care refuză – urmează să compară în fața instanței, unde vinovăția lor de a cumpăra prostituate este discutată și poate fi urmărită public.
“Cu toții se tem de faptul că aceste momente vor fi făcute publice. În Suedia e rușine să fii prins cu procurarea serviciilor sexuale. Mulți consideră că aceasta le-ar dăuna carierei, vieții de familie”, explică Marie Lind Thomsen. Mulți dintre cei reținuți se întâmplă să aibă poziții sociale și politice importante, fiind politicieni, polițiști, procurori, judecători, preoți.
Judecători, preoți, polițiști – prinși în bordel
Am întrebat-o pe Marie Thomsen, dacă nu există presiuni din partea autorităților în cazul investigării unor cazuri în care figurează nume mari. “Nu, în acest caz ancheta chiar va face totul pentru ca persoana să fie anchetată și amendată respectiv. Cu ceva timp în urmă un procuror a fost reținut pentru procurarea unei prostituate. A fost nevoit să se despartă și de locul de muncă”, susține ea.
Cazurile cu persoane oficiale care ajung să procure prostituate fac deliciul presei în Suedia. Recent, un șef al agenției suedeze pentru combaterea maladiilor sexual-transmisibile a ajuns în vizorul media pentru aceeași faptă penală. Atât el, cât și alți demnitari publici, inclusiv polițiști, judecători sau reprezentanți ai consiliilor municipale, au trebuit să abandoneze funcțiile publice.
Din această cauză, mulți dintre cei surprinși în bordeluri încearcă să-și ascundă crima pe cât e posibil. “Mulți dintre bărbații “surprinși la locul faptei” ne roagă să notăm adresa de la birou sau a unor prieteni, deoarece nu ar putea să primească acasă citații sau hotărâri judiciare pe acest caz rușinos. În fond, le acceptăm aceste solicitări”, explică Ewa Carlenfors.
Chiar dacă mărimea amenzilor nu e o povară pentru mulți dintre bărbații surprinși în flagrant, chiar dacă acceptarea acestei ofense legale înseamnă reducerea perioadei de comunicare cu poliția doar la câteva ore, mulți dintre cei ajunși în vizorul organelor de drept pentru procurarea de prostituate declară că sunt gata de suicid.
Studiile efectuate arată că, în fond, bărbații care procură serviciile prostituatelor au vârsta medie cuprinsă între 40 — 60 de ani, au familie și copii, sunt angajați, au venituri, unii dintre ei având o carieră de succes. Autoritățile suedeze au decis că bărbații-cumpărători de sex au totuși probleme. Pentru ei a fost creat primul în lume serviciu de asistență socială pentru persoanele care procură ilegal servicii sexuale.
Johan Christiansson este unul dintre primii asistenți sociali care muncește cu aceste persoane. El a întâlnit zeci de bărbați capturați de poliție la locul faptei. “Eu îi întâlnesc în momentul în care le fuge pământul de sub picioare. Întâi polițiștii dialoghează cu ei pentru anchetă, iar peste 20-30 de minute li se recomandă să discute cu mine. Desigur că e greu să discuți cu ei în acel moment, majoritatea plâng și spun că vor să se sinucidă”.
Asistentul social spune că, atunci când observă că “unii dintre ei sunt prea predispuși la suicid”, le recomandă polițiștilor să solicite ajutorul unui psihiatru. Cu ceilalți, însă, trebuie să facă o scurtă sesiune de informare despre lege și comportament legal și să îi invite la oficiul său pentru mai multe sesiuni explicative. “Le spun că au comis o încălcare a legii penale, dar că lumea nu se termină aici. Important e să nu revină. Și să înțeleagă că primesc o pedeapsă pentru încălcarea comisă, dar că le oferim și ajutor, care e un fel de terapie de criză. Unii vin peste 1-2 săptămâni și îmi spun cu mândrie că nu au mai fost la bordel. Îi încurajez. Le zic: “Ești un soldat puternic”.
Asistența oferită de statul suedez este gratuită. Delincvenții au dreptul să beneficieze de consultanța asistentului social timp de 10 săptămâni. “Vorbim despre lege, despre viața de familie, despre cei care așteaptă acasă, despre copii, fiice, surori. Uneori îi întreb: Atunci când mergi să cumperi o prostituată, a cui fiică crezi că e ea? Și de ce trebuie să o cumperi cu ora? Le spun că rezultatul activității lor e să hrănească traficanții și să susțină prostituarea altor femei”, redă Johan esența dialogului cu consumatorii de prostituate.
Johan Christiansson susține că problema celor care procură servicii sexuale e simplă. “Există și clinici care acordă asistență medicală pentru cei dependenți de prostituate. Eu nu cred că asta e o dependență sau o boală, consider ca e vorba de comportament și atitudine, e vorba de decizii personale. E ceva legat de plăcerea de a cumpăra și de percepția că, dacă ai bani, poți să cumperi orice”.
Aici a vrut să ajungă evoluția umană?
Johan face în prezent o cercetare și scrie o lucrare analitică în cadrul unei universități din Stockholm. El crede că omul trebuie pus în fața unor limite și încurajat să respecte legea. “Am fost în Olanda, am mers pe străzile din Amsterdam, acolo unde prostituatele se vând și se cumpără în fiecare minut. Ceea ce am văzut acolo m-a făcut să mă gândesc la esența vieții și m-am întrebat: oare aici a vrut să ajungă civilizația umană?”
Johan spune că munca sa e o provocare să îi încurajeze în fiecare zi pe acești bărbați să respecte legea, dar și familia, sau femeile ajunse în stradă din cauza unor probleme personale. A trăit și dezamăgiri. În una din zile vorbise cu unul dintre beneficiarii săi, care îl vizitase de multe ori. În seara aceleiași zile Johan a mers într-un nou raid cu poliția la un hotel. A fost foarte surprins să-l găsească acolo tocmai pe vechiul său client, care căuta să cumpere din nou o prostituată. Oricum, Johan susține că atitudinea majorității din societate este corectă “În Suedia oamenii nu consideră că ești mai bărbat dacă cumperi prostituate. Sunt un liberal, dar consider ca e nevoie de niște limite, or, dacă oamenii își urmează toate impulsurile – vor ajunge să se omoare unii pe alții”.
Prostituatele, abuzate sexual în copilărie
Lupta autorităților suedeze cu persoanele care cumpără prostituate este alimentată în primul rând de lupta cu fenomenul traficului de ființe umane. “Nu facem mare diferență între femeile traficate pentru exploatare sexuală și prostituatele care nu declară că ar fi victime ale traficanților. Ele sunt victime oricum. Nu am văzut nicio prostituată fericită și mulțumită de viața ei. Chiar dacă se dă fericită, atunci când răzuiești puțin sclipiciul, dai de răni sufletești”, explică Ewa Carlenfors.
Citește și Anthony Steen: Victimele traficului de persoane provin exclusiv din familii disfuncționale
Kajsa Wahlberg, raportoarea națională pentru probleme de trafic de ființe umane, poate explica aceeași situație în cifre: “75% dintre prostituate au fost abuzate sexual în copilărie sau au fost supuse altor forme de abuz, inclusiv neglijării de către părinți. Majoritatea dintre aceste femei intră în rândul prostituatelor la vârsta de 14-15 ani, atunci când încă nu au caracterul format și sunt dominate de traume sufletești. Ulterior, chiar dacă sunt majore și prestează servicii sexuale de bună voie, ele ajung să fie atrase în consum sau trafic de droguri, în acțiuni de spălare de bani sau alte crime.”
La Stockholm nici reprezentanții Bisericii nu consideră prostituția un viciu, ci o dramă. “Vedeam aceste femei în stradă și ne întrebam mereu cu ce am putea să le ajutăm. Am discutat despre aceasta cu preotul și comunitatea de la biserică și am decis să invităm în una din zile prostituatele la un ceai. Ne-am adunat într-un local ca să vorbim. Am auzit niște istorii sfâșietoare. Am înțeles că asemenea probleme nu pot fi rezolvate la o ceașcă de ceai”, ne spune Anna Sander, manageră a unei organizații care acordă suport femeilor traficate și celor care vor să iasă din prostituție.
Anna și prietena sa Josephine Appelqvist au primit toată susținerea bisericii pentru a crea un program care să ajute aceste femei. Așa a apărut la Stockholm organizația “Talita”, care acordă de mai mulți ani suport și reabilitare prostituatelor. Numele de Talita provine de la fabula biblică despre modul în care Iisus a înviat o fetiță considerată moartă. “Talita kumi – fetițo, ridică-te!”, spune Biblia, iar Anna împreună cu Josephine consideră că ceea ce fac înseamnă reînvierea femeilor din putregaiul prostituției și al traficului.
Preoții la cafea cu prostituatele
Își încep fiecare zi la acest centru cu o rugăciune, după care muncesc mult cu femeile ajunse la limita de jos a vieții – abuzate, traficate, abandonate de familii și societate. “Talita” își propune să reînvie demnitatea umană în aceste femei.
Programul de reabilitare pentru tinerele care decid să iasă din cercul vicios al prostituției durează un an, în cadrul căruia li se oferă nu doar acoperiș, hrană, posibilități de educație și formare profesională, ci mai întâi o terapie îndelungată de acceptare și tratare de sine, ținută de specialiști în restaurare umană. Anna și Josephine caută bani, cazare, psihologi, locuri de muncă, asistenți medicali, doar să aibă împăcată conștiința lor religioasă că au putut ajuta pe cineva care are mare nevoie.
“Singura condiție este ca aceste tinere să accepte ajutorul nostru și să nu mai revină în stradă. Știm că le este foarte greu. Nici nouă nu ne este ușor. Dar nu disperăm. Important e să învețe a trăi altfel, indiferent de ce culoare, rasă, religie sau etnie sunt”, explică Josephine Appelqvist. Le-am întrebat cum își identifică beneficiarele. Ne-au spus că și aici le ajută slujitorii bisericii din comunitate, care atunci când observă femei în stare complicată în stradă, le îndrumă să ceară ajutor.
3.000 de dolari pentru reîntoarcerea acasă
Biserica din Suedia a privit întotdeauna cu îngrijorare fenomenul prostituției și modul în care această activitate afectează viața femeilor și a copiilor lor. Grădinița Nicolaigarden din centrul orașului Stockholm este cunoscută în întreaga lume pentru programele educaționale deosebite. “În această clădire au loc activități educaționale pentru copii de sute de ani. La muzeul orașului Stockholm se păstrează documente care mărturisesc că prima instituție a fost deschisă aici cu peste o sută de ani în urmă, de către Biserică, pentru copiii prostituatelor. Era mai mult un cămin de noapte, căci prostituatele mergeau noaptea la muncă, iar copiii rămâneau pe străzi. Biserica a decis să deschidă un local în care aceștia ar putea fi în siguranță atâta timp cât mamele lor lipseau”, ne relatează Lotta Rajalin, directoarea grădiniței.
La nivel național, există un mecanism complex de ajutorare a victimelor exploatării sexuale, în special a celor ajunse aici din străinătate. Programul de returnare acasă a victimelor traficului le oferă acestora câte 3000 de dolari pentru reintegrare în țara de origine. Patrick Cederlof, coordonator național pentru combaterea traficului de ființe umane, susține că această sumă este destinată cheltuielilor necesare pentru perfectarea actelor, a biletului de călătorie, dar și pentru acoperirea necesităților de viață în primele 3 luni după returnare. Patrick cunoaște multe cazuri în care persoane din România și R. Moldova au ajuns în vizorul organelor de drept din Suedia, fiind traficate pentru exploatare sexuală, cerșit, furturi organizate și alte crime. Pentru victimele acestor grupări, există întotdeauna susținerea autorităților suedeze, dar orice ajutor e acordat doar în cazul în care acestea îl acceptă benevol, inclusiv atunci când acceptă benevol să revină acasă.