familie

Ministru român vizitează Finlanda pentru a discuta cu oficiali finlandezi situația copiilor Cameliei Smicală. Statul român i-a asigurat mamei avocat. Pe 19 septembrie oficiali români vor vizita copiii Smicală

Agenția de presă Agerpres a informat că, în perioada 4-6 septembrie 2017, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, s-a aflat în vizită de lucru în Republica Finlanda. Un comunicat transmis de minister informa:

Un punct important pe agenda de lucru îl reprezintă cunoașterea și aprofundarea situației copiilor de origine română aflați în evidența organelor de asistența socială finlandeze. Asigurarea respectării drepturilor tuturor cetățenilor români din afara granițelor reprezintă una dintre prioritățile Guvernului României și implicit a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

Aceasta reprezintă o nouă speranță pentru copiii Cameliei Smicală Jalaskoski, Mihai și Maria, care au fost preluați de către autoritățile finlandeze în urmă cu doi ani. Copiii au dublă cetățenie — română și finlandeză. Mama acestora a cerut în mai multe rânduri susținerea autorităților române, pentru ca fiul și fiica ei să revină în custodia sa.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Din programul ministrului au făcut parte:

  • întrevedere la Helsinki cu vicepreședintele Comisiei Juridice din Parlamentul Finlandez, Eva Biaudet, respectării drepturilor tuturor cetățenilor români
  • întrevedere cu Ministrul pentru Familie și Servicii Sociale al Finlandei,  Annika Saarikko
  • întrevedere cu Peter Stenlund, Secretar de Stat la Ministerul Afacerilor Externe
  • întrevedere cu reprezentanți ai Oficiului Ombudsmanului pentru copii.
  • întrevederi cu exponenți ai mediului asociativ românesc, precum și ai presei de limbă română, la care s-a discutat și despre problemele cu care se confruntă românii cu copii minori asistați social în Finlanda

Oficialii români și finlandezi au agreat cu privire la constituirea unui grup de experți români din care să facă parte reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și organizarea imediată a unei sesiuni de consultare româno — finlandeze pe tema sistemului de protecție a minorilor în scopul identificării celor mai bune soluții în interesul copiilor, cu respectarea cadrului legislativ existent la nivel național, european și internațional, luând în considerare prevederile Convenției de la Haga și a Convenției de la Bruxelles, mai arată ministerul.

Ministrul Andreea Păstîrnac s-a întâlnit cu dr. Camelia Smicală Jalaskoski (foto jos) și a asigurat-o de sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în acord cu reglementările în vigoare în cele două state.

Copiii au început cursurile de limba română, urmând ca, pe viitor, să beneficieze și de asistență spirituală la Biserica Ortodoxă din Tampere.

Dr. Camelia Smicală a mai anunțat pe Facebook și că premierul Mihai Tudose a aprobat plata dela bugetul statului român a unui avocat din Finlanda pentru a o ajuta să-și recupereze copiii ținuți în mod abuziv în custodie de statul finlandez.

O delegație formată din experți români, împreună cu ambasadorul României în Republica Finlanda, va vizita, pe 19 septembrie, cei doi copii ai Cameliei Smicală.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button