Uncategorized

Mihai Smicală are dreptul să vorbească la telefon cu bunica din România, dar nu și cu mama sa din Finlanda

Mihai și Maria Smicală sunt în continuare reținuți în sistemul de protecția copilului din Finlanda, în ciuda faptului că au cerut în mod repetat, inclusiv de față cu Ambasadorul României în Finlanda, să se întoarcă acasă alături de mamă.

Într-un interviu acordat ziarului Evenimentul zilei, medicul Camelia Smicală, mama copiilor, explică faptul că singura concesie a autorităților a fost să îi ofere lui Mihai Smicală un telefon mobil, la care însă nu are voie să vorbească cu mama, ci cu bunica sa.

Camelia Smicală află ce mai face băiatul de la mama ei. Iar aceasta în ciuda faptului că băiatul a împlinit 12 ani și, conform legii finlandeze, are dreptul să aleagă unde locuiește.

Camelia Smicală spune:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

După presiunea mass-mediei care a vorbit pe larg despre ce mi se întâmplă mie și copiilor mei în Finlanda, autoritățile de acolo au lăsat-o puțin mai moale. Au început să respecte litera legii, dar doar pe hârtie. Mihai a împlinit pe 6 ianuarie, anul acesta, 12 ani, iar potrivit legii finlandeze are dreptul să aleagă singur unde și cu cine vrea să stea. El a spus răspicat în repetate rânduri că locul lui și al surorii sale este acasă, lângă mine! În pofida acestor lucruri, atât Mihai, cât și Maria, continuă să se afle în centre de plasament diferite din Finlanda. Trăiesc precum pușcăriașii, izolați de ceilalți copii, și nu le sunt respectate drepturile fundamentale.

Camelia Smicală își va încercă acum șansa la CEDO, unde se reprezintă singură, pentru că nu are bani pentru avocați.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button